Тернопільський плацдарм: бої тривають

Від початку березня Україна отримала чергову топову тему для безкінечних обговорень. Нею стали вибори до Тернопільської обласної ради, які поділили вітчизняні партії на дві групи: хто погоджується з результатами і хто їх люто відкидає. У той час як одна сторона вже відкорковує шампанське, інша шукає методи, як зберегти свій вплив у зазначеному регіоні. Знаючи українських політиків, можна бути впевненим: сутичка буде запеклою, і супротивники використають всі можливі козирі, аби утримати свої позиції.

Історія питання розпочалась 26 березня 2006 року, коли було оголошено результати виборів до Тернопільської обласної ради. Тоді 54 місця отримали представники Блоку Юлії Тимошенко, 48 — «нашоукраїнці», 13 — Блок Костенка і Плюща та 5 місць — Соціалістична партія. У результаті переговорів БЮТівці, соціалісти та представники Конгресу українських націоналістів, які пройшли за списками «Нашої України», сформували більшість. Частина ж «Нашої України» та Блок Костенка і Плюща опинились в опозиції. Основний конфлікт, через який були ініційовані нові вибори, виник між головою Тернопільської обласної ради, БЮТівцем Михайлом Миколенком та головою Тернопільської обласної державної адміністрації, «нашоукраїнцем» Юрієм Чижмарем. Як зазначив лідер фракції "Батьківщина" в Тернопільській облраді V скликання Ігор Романків, саме Юрій Чижмарь ініціював проведення позачергових виборів. «Ініціатором виборів до Тернопільської обласної ради був голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь. Після того, як обласна рада висловила йому недовіру за витрачання коштів, які були призначені для подолання наслідків стихійного лиха на Тернопільщині, він заблокував це рішення в судах. Потім він терміново звернувся до Верховної Ради України з проханням про призначення дострокових виборів до Тернопільської обласної ради, мотивуючи це тим, що в області рішення Тернопільської обласної ради не діють через те, що вони скасовані судом. Хоча, фактично, ним самим була спровоковане це блокування рішень Тернопільської обласної ради судами»,- стверджує тернопільський депутат.

Варто наголосити, що коментарів від самого голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрія Чижмаря, редакція не дочекалась. Протягом двох днів він так і не зміг вийти на зв`язок із журналістами. 

Спочатку видавалося, що необхідність проведення цих виборів сприйняли основні політичні сили краю: станом на 2 лютого свою згоду на участьу них висловили 17 політичних партій та блоків. Проте, цього дня у Верховній Раді був зареєстрований проект постанови БЮТівця Івана Кириленка та НУНСівця Миколи Мартиненка про скасування рішення щодо проведення виборів у Тернополі. Даний факт не лишив байдужими представників партії «Всеукраїнське об»єднання «Свобода» та Партії регіонів, які на знак протесту проти намірів скасувати вибори провели пікетування Верховної Ради. Проте, на їхню думку не зважили і 3 березня 292 депутати Верховної Ради ухвалили скасувати постанову «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради». Такий поворот справи активізував незадоволених політиків і ті 11 березня цього року в опротестували рішення парламенту в Окружному адміністративному суді Тернопільської області. 

У подальшому події, як це у нас заведено, розгорталися у судах. Вже 12 березня Окружний адміністративний суд Києва заборонив Державному казначейству України фінансувати позачергові вибори до Тернопільської обласної ради. У п`ятницю, 13 березня тернопільські БЮТівці спробували заблокувати вивезення бюлетенів із друкарні, але о 10-й вечора міліція посприяла вивезенню документів. Наступного дня, 14 березня, рішенням Львівського апеляційного суду вибори були визнані легітимними. На знак незгоди БЮТ відмовився від участі, однак Територіальна виборча комісія не задовольнила його заяву та залишила Блок Юлії Тимошенко у виборчому бюлетені.

Результати виборів виявилися несподіваними для всіх. Праворадикальне всеукраїнське об`єднання «Свобода» отримало 34,87% голосів. На другому місці, набравши 14,32%, опинилася партія голови президентського Секретаріату Віктора Балоги «Єдиний центр». Третє місце із результатом майже 10 відсотків посіла Партія регіонів. У той же час, попередні фаворити тернопільського регіону Українська народна партія, Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна» опинились у меншості. 

Із приводу таких підсумків голосування думки українських експертів розбігаються. Скажімо, директор Європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитро Видрін вважає, що дані вибори — одні з найбільш важливих та принципових за останній рік, адже вони показали, що в Україні з`явився новий тренд. Він пов`язаний з тим, що тепер немає жодної сили, яка могла б претендувати на роль переможця. Попри це, заступник голови Агенції моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зауважив: немає жодних сумнівів, що вибори в Тернополі були сфальсифікованими, про що, на його думку, свідчить високий рейтинг «Єдиного центру».

Представники незаангажованих політичних партій також не лишились осторонь проблеми. Зокрема, народний депутат від Комуністичної партії України Ігор Алексеєв вважає, що Тернопіль став плацдармом для застосування нечесних технологій. «От вам і яскравий приклад того, як за рахунок грошей, за рахунок інших технологій, які використовуються, на жаль, сьогодні, просто набираються такі шалені результати».

У той же час, народний депутат від Блоку Литвина Юрій Литвин вважає, що результати — є волевиявленням громадян, і тому БЮТу потрібно просто прийняти такий свій рейтинг. «Навіщо пробувати стояти перед вітром, коли вже вітер змінився, і потрібно визнавати поразки».

Щоправда, представники Блоку Юлії Тимошенко визнавати поразку не бажають. Як зауважив лідер БЮТу в Тернопільській облраді 5 скликання Ігор Романків, під час виборів не було дотримано всіх вимог зконодавства. Перше та головне порушення, за його словами, відбулось на стадії виготовлення бюлетенів для голосувань. За чинним законодавством, бюлетені отримують 3 представники територіальної комісії, які представляють різні політичні сили. Потім в супроводі міліції доставляють їх в приміщення територіальної виборчої комісії де, знову ж таки, на своєму засіданні перераховують, запаковують та складають до сейфу. Як зазначив Ігор Романків, нічого такого в області не робилось. За його словами, бюлетені для голосування були вивезені в 10-11 годині вечора кількома автомобілями з території друкарні, і вже вранці вони були по територіальних дільницях районних і міській. Хто, коли, як їх завіз і в якій кількості —він не знає. 

Окрім того, члени колишньої ( чи ще теперішньої?) облради посилаються на постанову Верховної Ради про скасування виборів, яку, за їхніми словами, досі не скасувано. Відповідно, Тернопільська обласна рада вважає себе чинною, і ніякі вибори на її діяльність поки не вплинули.

Як зазначив Ігор Романків, позиція блоку є така, що на сьогоднішній день є повністю легітимною і діючою Тернопільська обласна рада 5 скликання формату 2006 року. Іншої обласної ради, принаймні, до того часу, поки не буде скасована постанова Верховної Ради, немає. Хто, і що, і як би не хотів видати мрію за дійсність, на сьогоднішній день ми маємо таку реалію», — сказав він. 

У той же час, голова Тернопільської обласної державної адміністрації Юрій Чижмарь вважає, що більш вагомим є виборче законодавство, а не постанови Верховної Ради. Зокрема, у заяві, яка розміщена на сайті Тернопільської облдержадміністрації, він заявив: «Є виборче законодавство і є постанова Верховної Ради, яка, нібито, скасовує позачергові вибори депутатів Тернопільської обласної ради. У цьому спірному питанні суд визнав що виборчі процедури потрібно продовжити. Очевидно, що Закон має вищу силу над постановою Верховної Ради, яка є підзаконним актом і приймається на підставі законів». 

Поки що кожна зі сторін продовжує продовжує провадити свою лінію, причому напруженість між гілками влади збільшується. Обласна рада досі не хоче поступатись своїми правами, тоді як облдержадміністрація вже встигла привітати «Свободу» з перемогою та зауважити, що прийшов час обирати нового голову ради. Опоненти не відступають, бої за Тернопіль тривають… 

 

Читайте также по теме