Третього не вистачало…

Представники роботодавців не з’явились на засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Уряду й профспілкам довелось дуетом обговорювати питання про подолання наслідків впливу світової фінансової кризи на Україну.  /> Про відсутність роботодавців на позачерговому засіданні тристоронньої соціально-економічної ради оголосив заступник голови федерації профспілок України Григорій Осовий. Він нагадав, що профспілки ще кілька тижнів тому ініціювали засідання про вплив кризи на соціально-економічну ситуацію в Україні. За словами Осового, уряд одразу відгукнувся на таку ініціативу, а роботодавці до останнього намагались відтягнути термін його проведення: «За кілька днів до засідання у режимі консультацій ми узгодили порядок денний та порядок проведення засідання. Напередодні отримали від Секретаріату Президента за підписом керівника Віктора Балоги повідомлення, що Секретаріат вважає доцільним перенести засідання. Сьогодні ми до останнього чекали появи та реєстрації представників роботодавців. Вони так і не з’явились». 
Голова Уряду Юлія Тимошенко пояснила відсутністьна засіданні людей від сторони роботодавців тим, що подібні зібрання для них не зовсім вигідні: "Роботодавці – вони часто як два в одному, як "Head&Shoulders", – депутат і бізнесмен". Проте прем’єр пообіцяла, що не ігноруватиме в подальшому заходів, організованих роботодавцями, та порадила працівникам усіх підприємств утриматись від страйків. 
Водночас Федерація роботодавців вважає, що не мала права брати участь у засіданні тристоронньої соціально-економічної ради. У заяві, поширеній прес-службою, пояснюється, що Федерація цілком підтримує позицію Секретаріату Президента щодо необхідності перенесення засідання. Основна причина – недостатність часу для попередньої детальної роботи над питаннями, які передбачені проектом рішення Нацради. Зважаючи на це, Федерація роботодавців запропонувала уряду та профспілкам перенести засідання на двадцять шосте листопада і повідомила їм про це відповідними листами. 
Проте ані уряд, ані профспілки не погодились на таку пропозицію. Засідання відбулось у двосторонньому порядку.Після більш, ніж двох годин обговорення Юлія Тимошенко зголосилася прийняти вимоги, які висунули профспілки. Зокрема, вона повідомила, що уряд не має наміру скорочувати існуючі пільги ні у цьому, ані в наступному році. Розрахунок соціальних виплат, за словами прем’єра, проводитимуть відповідно до реального рівня інфляції. Також Юлія Тимошенко стверджувала, що не допустить скорочення працівників та зменшення зарплат. За її словами, уряд вже звернувся до власників підприємств з проханням узгоджувати будь-які зміни у колективних угодах лише на загальних зборах трудових колективів."Коли я бачу, що сьогодні деякі корпорації планують скорочення співробітників на 50%, я такої політики ніколи в житті не прийму і, думаю, що в цьому ми з вами будемо партнерами", — запевнила голова уряду. 
Крім цього, Прем’єр-міністр пояснила, що нагальне питання у боротьбі із світовою кризою – стабілізація банківської системи. «Рятування банківської системи, це не рятування багатіїв, а рятування національної економіки України, рятування людей, які мають банківські рахунки», — сказала вона і додала, що уряд долатиме кризу в тій же послідовності, в якій вона виникала. За словами Тимошенко, вже протягом наступного тижня Кабміін планує провести низку нарад з представниками машинобудівної хімічної та інших галузей з метою вироблення спільних дій та заходів для подолання наслідків кризи. Про долю інших вимог профспілок – встановлення мораторію на підвищення цін та обмеження в’їзду в Україну трудових мігрантів(аби українців не «міняли» на дешевшу робочу силу з-за кордону) – поки не відомо.
Міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова, яка також взяла участь у зустрічі, повідомила, що кількість вакансій в Україні за перші десять днів листопада вже зменшилась на 15 тисяч (до 163 тис), а також спрогнозувала збільшення рівня безробіття у 2009-му році(з 6,2% до 7,1-8,5%) та зменшення фонду оплати праці на 8,15% від запланованого, тобто до 294,1 млрд грн.
Такі цифри. Чи вплине якось позачергове засідання соціально-економічної Нацради на боротьбу з кризою передбачити важко — особливо за умов існуючої політичної кризи. Одне відомо точно: Федерація роботодавців України, у заяві прес-служби, оголосила засідання 12 листопада нелегітимним, бо, мовляв, уряд і профспілки не врахували позицію роботодавця та Президента і не перенесли його на інший день.

 

Читайте также по теме