Це — звідки подивитись…

Штаби двох основних політичних опонетів у день виборів працювали “на контрасті”…Якщо у приміщенні столичного готелю «Інтерконтененталь», де засідали «регіонали», панувала піднесена та навіть урочиста атмосфера, то у прес-центрі на Турівській, де розташувались бютівці лунали мало не зведення з фронтів. «В областях ситуація, як ніколи спокійна, вибори проходять добре без порушень», — заколисував депутат-регіонал Михайло Чечетов. «По всій Україні спостерігаються масові фальсифікації, порушення та підкупи», — в цей же час переконував віце-спікер парламенту від БЮТ Микола Томенко.

Характерно, що цього разу в прес-центрі Партії регіонів практично не було преси. Подекуди представники влади виступали перед двома трьома журналістами, а тому святковість з якою було організовано «обласну звітність», виглядала дещо недоречною. На протилежному фронті — на вулиці Турівській, представників ЗМІ було значно більше і це не дивно, адже основні заяви про порушення йшли саме звідти. «Не зареєстровано жодного дзвінка на гарячу лінію Кабінету міністрів. Отже рівень порушень, на думку спостерігачів, не заслуговує на увагу відповідних інстанцій», — переконував присутніх голос Прем’єр-міністра Миколи Азарова, кожну годину в перерві між виступами депутатів та телемостами.

«Є інформація, — промовляв тим часом перший заступник голови партії “Батьківщина” Олександр Турчинов, – що в Криму, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях деякі комісії вже зранку склали протоколи за вказівкою, яку голови облдержадміністрацій отримали в Адміністрації Президента. Відповідно, ці протоколи намагалися довести до завершення виборів». За його словами, якби «Батьківщина» була в списках у Київській, Львівській областях, а також списку до міськради Тернополя і райрад Київщини, то в середньому її показник по країні був би на 6 пунктів вищий, а Партії регіонів – на стільки ж менший.

Проте в Партії регіонів всі заяви опозиції називали «Істерикою» та «небажанням програвати вибори». Радісні обличчя керівників обласних та районних організації від «біло-блакитних» постійно сповіщали про спокій і відсутність порушень під час голосування.

Про прозорість і демократичність виборів говорили й інші представники Партії регіонів. «Є, звичайно, і порушення, — сказав народний депутат Владислав Лук'янов, вийшовши на трибуну із черговою інформацією з регіонів .- Ну хіба що смішний момент на межі дрібного хуліганства: члени виборчої комісії почали показувати один одному дулі, про що складено протокол".

Час від часу в організованих Партією регіонів телемостах брали участь міжнародні спостерігачі від асоціації «За справедливі вибори», які розповідали про безпрецедентну чесність нинішньої кампанії. Єдиним, хто нагадав журналістам про різноманіття організацій, які спостерігали за виборами, став народний депутат, заступник голови парламентського комітету у закордонних справах Леонід Кожара. «Вже зараз намічається війна заяв від різних груп спостерігачів. Одні групи говорять, що є порушення, інші — що їх немає», — заявив він, відзначивши, що жодна з акредитованих у Центрвиборчкомі міжнародних організацій через невелику кількість відряджених в країну спостерігачів «не може претендувати на об'єктивність і точність висновків, що вони й самі визнають».

Тим часом на боці “Батьківщини” ситуація була дещо іншою. Протягом дня з інтервалом в декілька годин там проходили брифінги. Всупереч традиції, лідер партії Юлія Тимошенко відмовилася особисто підбивати підсумки виборів в день голосування. «Вона продовжує хворіти. У неї досить серйозна інфекція і я не виключаю — грип, тому не можу прогнозувати, коли вона вийде на роботу», — сказав голова виборчого штабу Олександр Турчинов. 

Він запевнив. що в розпорядженні «Батьківщини» є достатньо фактів, щоб не визнавати результати виборів в декількох областях, незалежно від подальшого розвитку подій. «Таких виборів в Україні ще не було. Тисячі людей по дві-три години стоять у чергах, а потім розвертаються і йдуть додому», — обурився він. За словами Олександра Турчинова, в ході виборчого процесу використовуються як нові технології фальсифікації результатів виборів — зняття кандидатів перед самим голосуванням і скорочення представництва партій у виборчих комісіях, так і старі — наприклад, фальсифікації при голосуванні вдома. «Деякі цифри просто шокують», — обурювався він, навівши як приклад ситуацію в Криму, де кількість охочих проголосувати вдома збільшилася в 2,5 рази в порівнянні з другим туром останніх президентських виборів

У свою чергу, партнери «Батьківщини» по БЮТ з Української соціал-демократичної партії вважають, що вибори пройшли без значних фальсифікацій, хоча проблем не бракувало. Зокрема, за словами лідера УСДП Євгена Корнійчука, людям важко було розібратися з «кількомаметровими» незручними бюлетенями. Проте, наголошує він, порушення пов’язані, в першу чергу, із застосуванням на місцях нового закону про вибори. «Я не бачу підстав говорити про те, що порушення системні і можуть призвести до того, що вибори можуть бути визнані недійсними», – сказав Євген Корнійчук.

Думки експертів також неоднозначні…. Так, за словами голови КВУ Олександра Черненка, проблеми виникли у Хмельницькій, Вінницькій, Херсонській, Черкаській і Миколаївській областях. 

Про недостатню кількість бюлетенів заявили і в CIS-EMO. Втім, за кілька годин до завершення голосування місія розповсюдила результати моніторингу, в якому говориться, що «серйозних порушень, здатних принципово вплинути на рішення не визнати вибори такими, що відбулися в регіонах, де працювали спостерігачі міжнародної місії CIS-EMO, не зафіксовано». 

Тим часом Олександр Черненко заявив: «На день голосування були похмурі прогнози, проте все не так страшно. Системних порушень ми не бачили. Є проблема з низьким рівнем кваліфікації членів виборчкомів, елемент нервозності вносить протистояння великих політичних партій, крім того, були присутні незаконна агітація в день виборів, чорний піар, проте скасувати результати по всій країні буде неможливо». 

Найбільш різко хід виборів прокоментувала голова правління Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа Опора» Ольга Айвазовська. «Кампанія виявилася набагато менш конкурентною і прозорою, ніж президентські вибори, — заявила вона. — Ми не бачили таких нерівних правил гри з 2004 року». За її словами. «Опора» відзначила «масштабні організаційні порушення на дільницях». При цьому вона допускає, що вибори можуть бути визнані недійсними на 1-2% виборчих дільниць. 

 

Читайте также по теме