У Конституційного суду новий голова. На три роки

У понеділок судді Конституційного суду обрали своїм головою Анатолія Головіна. Висувати свої кандидатури мали право 16 конституційних суддів. Всього їх 18. Щоб вибори голови відбулися, потрібна підтримка мінімум 10 суддів. Анатолія Головіна називали найреальнішим претендентом. Призначений суддею у 2006 році за квотою Верховної Ради, уродженець Макіївки вважався неформальним фаворитом президентської команди. До роботи у Конституційному суді Анатолій Головін більше чверті віку обіймав керівні посади у Службі безпеки України, був також заступником Генерального прокурора України. Прихильники Президента Віктора Януковича прогнозують, що новий голова суду зможе залишатися поза політикою. Проте в опозиції вважають, що такий крок означає встановлення повного контролю влади над Конституційним судом.

Зміна керівника Конституційного суду пов`язана з тим, що у попереднього голови Андрія Стрижака закінчився термін повноважень. Тепер уродженець Закарпаття — звичайний член КС. На підсумковій прес-конференції він поскаржився, що останні три роки Конституційний працював у важких умовах. "Так сталося, що колишня влада вирішила трошки поекспериментувати над Конституційним судом і суддями", — згадував Андрій Стрижак. — "Усе почалося з того, що 11 суддів, обраних до складу КС, не могли скласти присягу. Наступна проблемна віха — це розпуск парламенту. Нас узяли в блокаду і неможливо було працювати", — охарактеризував тодішні події екс-голова. Ще одним негативним чинником він назвав звільнення трьох суддів за порушення присяги. "Немає ніде в світі, щоб суддю звільняли за порушення присяги. У нас — голосуй "так", або тебе звільнять із роботи", — поскаржився він.

Усі епізоди, наведені колишнім керманичем Конституційного Суду, припали на президентську каденцію Віктора Ющенка. На нову владу Андрій Стрижак не скаржився. Мабуть, це пов’язано з тим, що він налагодив приязні стосунки з Віктором Януковичем. Кілька останніх рішень Конституційного суду зіграли на руку главі держави: наприклад, про доцільність проведення місцевих виборів цього року, про коаліцію "тушок". 

Обрати нового голову Коституційного суду суддям вдалося з першої спроби. Голосування відбувалось на закритому засіданні. Вдень прес-служба Конституційного суду розповсюдила коротке повідомлення: "На спеціальному пленарному засіданні КС його головою сьогодні обраний Головін Анатолій Сергійович". Подробиці виборів не розголошувалися. "Це закрита інформація", — сказала прес-секретар Коституційного Суду Юлія Вагапова. Однак, як стало відомо журналістам, Анатолій Головін був обраний на безальтернативній основі. За нього проголосували 14 з 18 присутніх на засіданні суддів.

Зважаючи на донецьке походження Анатолія Головіна, в опозиції негативно сприйняли його обрання. "Як відомо, в Донецькій області народжуються "найкращі" кадри. Обрання ще одного представника цього регіону головою Конституційного суду фактично перетворило суд у конституційний відділ Адміністрації Президента", — заявив народний депутат від фракції Блоку Юлії Тимошенко Віктор Швець. 

"На жаль, Конституційний суд завжди був під пильним наглядом політичних сил і дуже багато його рішень носили політичний характер. Сьогоднішня подія — ще одна спроба влади встановити тотальний контроль над Конституційним судом", — додав народний депутат від "Наша України-Народна самооборони" Андрій Парубій. 

У Партії регіонів до нового голови КС ставляться позитивно. "Я знаю послужний список Анатолія Головіна. Як юрист і як суддя він має високу репутацію. Думаю, Анатолій Сергійович зуміє бути рівновіддаленим від усіх політичних сил і стабілізувати ситуацію в Коституційному Суді", — сказав заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя Валерій Бондик. Його думку поділяють і постійний представник Кабінету міністрів у Конституційному суді, у минулому суддя КС Василь Німченко і суддя КС у відставці, перший голова суду (у 1996-1999 роках) Іван Тимченко. "Анатолій Головін — професіонал високого класу", — заявив Василь Німченко. "Я вважаю, що обраний — гідна людина, яка буде діяти в рамках повноважень", — відзначив Іван Тимченко.

Згідно з офіційними даними з сайту Конституційного суду, Анатолій Головін народився в 1952 році в Донецькій області в робітничій сім’ї. Трудову діяльність розпочав автослюсарем донецького заводу "Донбаскабель", проходив строкову військову службу. Після завершення в 1976 році Свердловського юридичного інституту працював помічником слідчого, слідчим, старшим слідчим прокуратури Кіровського району Донецька, старшим слідчим прокуратури Донецька. Протягом 1979-2005 років перебував на службі в органах державної безпеки України: обіймав посади в керівному складі слідчих та інших підрозділів, був заступником начальника Договірно-правового управління, першим заступником начальника, начальником слідчого управління СБУ. У 2003-2004 року обіймав посаду заступника Генерального прокурора України — начальника Головного управління військових прокуратур. У серпні 2006 року призначений Верховною Радою суддею Конституційного суду. 10 вересня 2008 обраний заступником голови КС. Генерал-лейтенант юстиції запасу, заслужений юрист України.

"Немає значення кого обрали на цю посаду, — вважає голова "Українського юридичного товариства" Олег Березюк. — Кого б не обрали головою Конституційного суду, рішення Конституційного суду будуть такі, які будуть задовольняти тих, хто при владі. З однієї простої причини — КС сформований на політичній основі і він не здійснює правосуддя. У нас немає незалежного Конституційного суду. В результаті виходить: хто при владі, той і замовляє рішення КС. Грубо кажучи, це орган, який узаконює незаконні рішення влади.

Наприклад, коли Президентом ще був Леонід Кучма, Конституційний суд сказав, що він може балотуватися в Президенти на третій термін, хоча в Конституції чорним по білому написано, що одна особа може бути Президентом тільки два рази поспіль. Ще один приклад — парламентська криза, коли Президент Ющенко оголосив про розпуск парламенту, Конституційний суд мав винести рішення чи конституційні його дії. чи ні. КС не виніс жодного рішення — чекав поки все само собою утрясеться ". — зазначив експерт.

"Голова будь-якого суду – це важливо. Ця людина (голова КС) спілкується з усім керівництвом держави, виступає від імені суду. Посада дуже важлива, звичайно», — наголосив голова центру політичних досліджень "Пента" Ігор Попов. При цьому він вважає, що той факт, що головою Конституційного суду стала людина із Донецька, не означає автоматично, що він не фахівець. На його думку, на даний момент в Україні часто не відбувається ефективний відбір найбільш здібних на високі посади, а грають роль або родинні зв’язки, або досвід спільної роботи. "Це не значить, що ця людина обрана тому, що походить звідкись, — а тому, що з кимось працювала і хтось може за неї поручився. Це не дуже погано, якщо беруть людей фахових, але не таких, які на кілька кваліфікацій нижче. Тим не менше у стінах Конституційного суду певну фору влада перед опозицією буде мати", — зазначив експерт.

У тому, що не треба очікувати суттєвих змін у роботі Конституційного Суду у зв’язку із обранням новим головою Анатолія Головіна переконаний і народний депутат від фракції БЮТ, член Комітету Верховної Ради з питань правосуддя Святослав Олійник.  /> "Конституційний Суд сам визначається з керівником, там постійно відбувається ротація, і немає більш тимчасової посади, ніж голова КСУ, тому що чітко спливає термін його повноважень і з числа суддів обирається новий", — додав політик. Він не бачить ніякого політичного підґрунтя в призначенні нового голови КСУ. "Не думаю, що це призначення якимось чином змінить роботу Конституційного суду, оскільки це колегіальний орган і там кожен суддя є фактично одиницею, кожен суддя має особисту думку і рішення приймається винятково колегіально. Через три роки за ротацією буде новий голова Конституційного суд", — резюмував Святослав Олійник.

 

Читайте также по теме