Людмила Мыцай
08:55 17/09/2010

У Львові розпочалась 17- та книжкова лихоманка

Початок осені в головах більшості львів’ян асоціюється із наближенням справжньої книжкової лихоманки. На чотири дні Львів перетворюється в книжкову Мекку, а Палац мистецтв – у мурашник, де між собою непомітно зливаються письменники, видавці та книгомани. Коли ж і ще ви запросто зустрінете на вузеньких львівських вуличках чи непримітному кафе улюблену літературну зірку, яка не підозрюючи, що за декілька хвилин стане здобиччю літературних фанатів, смакує гарячою і гіркою львівською кавою?

Офіційне відкриття XVII Форуму видавців у Львові відбулося вчора, але понад 200 письменників із різних країн відсвяткували радісну зустріч ще у вівторок — у філармонії під музику «Дахи Брахи» відкрився П’ятий міжнародний літературний фестиваль. Щопівгодини в його рамках відбуваються нові заходи — читання, тандеми, творчі зустрічі, чат–конференції — від цього складається враження, що нині у Львові штовхни двері будь–якої кам’яниці, зайди за ковану решітку в глибину двору, а там — сидять письменники, говорять, читають, модерують.

Літературний фестиваль — це одна з трьох потужних програм цьогорічного форуму. Друга серйозна подія — бізнес–форум, на якому обговорюють проблеми, пов’язані з книговиданням, книгорозповсюдженням, авторськими правами, електронними носіями, оптимізацією бізнес–процесів видавництв. І ще один напрям — Західноукраїнський бібліотечний форум, який зібрав бібліотекарів із шести західних областей України та центральних книгозбірень. Це не враховуючи презентацій, «круглих столів», виставок власне на самому форумі. /> В рамках Форуму запланований майстер-клас «Прорив», який проведе американський бізнес-консультант Адріан Сливоцький. Він розкаже як використовувати кризу для зростання ефективності книжкового бізнесу. Прочитає лекцію також і Михайло Фрідман – власник «Альфа-банку». Планується, що Форум відвідають політики різного масштабу, серед яких, можливо, і Президент.

На 17–му форумі — 17 почесних гостей. «Зірковий» статус — у польського белетриста Януша Вишневського («Самотність у мережі»). У списку також його колеги–співвітчизники Кшиштоф Варга і Марек Краєвський та отець Ксаверій Кнотц, який представляє книжки про секс, росіяни Лев Рубінштейн, Леонід Юзефович, соціолог, історик культури Олексій Левінсон та співголова консорціуму «Альфа–груп» Михайло Фрідман (колишній львів’янин). Також — відомий бізнес–тренер, автор світових бестселерів Андріан Сливоцький (США), німецька письменниця Терезія Мора, литовці — видавець Дарюс Радкавічус і член Європарламенту, автор 23 книжок Леонідас Донскіс. Спецгості з України — письменники Оксана Забужко і Юрій Андрухович, лікар і співачка Ольга Богомолець, правозахисник Мирослав Маринович, голова наглядової ради Міжнародного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, виконавчий директор Фонду «Відродження» Євген Бистрицький.

Чимало політиків цього року вирішили спробувати себе в новому амплуа — не лише як гості Форуму, а й як автори. Перший президент незалежної України Леонід Кравчук презентував свою книжку «Одна Україна, єдиний народ». Не відстає від екс-президента і віце-прем’єр Сергій Тігіпко, який представить громадськості нову книжку «Украина: гражданский проект». В свою чергу мер Львова Любомир Буняк запропонує на суд читачів книжку спогадів «Не зрадь себе». Як зазначила на урочистому відкритті президент Форуму видавців Олександра Коваль, кошти, які виділила на проведення форуму Львівська облдержадміністрація уже надійшли на рахунок казначейства. Нагадаємо, що ці кошти – 10% від загального кошторису Форуму видавців.

"Форум видавців у Львові – найстаріша книжкова виставка в Україні. Він привертає увагу передусім всього західного регіону. Сюди рвуться видавці. Знають, що львів’яни, на відміну від жителів інших регіонів, прагнуть читати", – зазначив заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Анатолій Мураховський. За його словами, Державний комітет розробляє програму популяризації української книги. "Усі видавництва можуть надсилати свої міркування, будемо обговорювати, будемо вводити програму в дію. У цій програмі також плануємо розглянути питання впровадження маркування книги", — зазначив Анатолій Мураховський.

Начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міської ради Остап Процик під час виступу на відкритті нагадав, що Львівська міська рада протягом чотирьох років підтримувала Форум видавців, вклавши в нього 1,5 млн грн. Як зазначив Почесний гість Форуму видавців Адріан Сливоцький, що входить в топ-50 бізнес-мислителів світу, загалом книжкові ярмарки приваблюють велике коло зацікавлених читачів. "Це чудова нагода обмінятися думками. Тут збираються найрізноманітніші представники спеціалізованої літератури". За даними Олександри Коваль, в обласному бюджеті закладено 475 тис. грн на книжки для бібліотек, які й закуплять під час цього Форуму видавців.

Парадокс: цього року тиражі українських книжок зменшилися загалом на 7 млн. 600 тис. примірників, а на форумі зареєструвалося найбільше за всю його історію учасників — 790. Користь форуму вже оцінили львів’яни — під впливом книжкової аури міська влада оголосила програму підтримки української книжки. Відтак бізнесменам, які хочуть відкрити українську книгарню, мерія надає приміщення за символічну орендну плату — 1 гривня на рік. Перша така книгарня вже існує більше місяця — імені Богдана–Ігоря Антонича.

 
 

Читайте также по теме