У передчутті «переформатування» влади

Другий поствиборний тиждень у Верховній Раді не обіцяє скандальних «сюрпризів». Воно й не дивно, адже головним місцем політичних «сутичок» стануть суди, в яких БЮТ обіцяє оскаржити результати президентських виборів. Натомість більшість нардепів готується до урочистого засідання у Верховній Раді, на якому приведуть до присяги нового Президента. В Партії регіонів ще до оголошення результатів Центрвиборчкомом подумки (й на брифінгах для засобів масової інформації) вже «коронували» свого лідера Віктора Януковича. Тим часом його «біло-сердечні» опоненти радять йому не розслаблятися й дочекатися вироку суду. Проте в можливість такого повороту «політичного сюжету» в Україні вже майже ніхто не вірить, тож БЮТівцям все важче вдається робити «гарну міну при будь-якій грі»…

В очікуванні інавгурації й судів

25 лютого… Саме в наступний четвер вже може відбутися приведення до присяги четвертого Президента України у Верховній Раді. Принаймні цю дату на сьогоднішній погоджувальній раді запропонував Голова парламенту Володимир Литвин. Відповідну постанову депутати мають ухвалити цього тижня, оскільки наступний за розкладом не є пленарним.

Регіонали радо підтримали цю пропозицію. За словами заступника голови Партії регіонів Олександра Єфремов, з призначенням на цю дату урочистого засідання Верховної Ради, «судам буде дано сигнал не зволікати з розглядом усіх скарг з приводу виборчого процесу».

Навіть голова «НУ-НС» Микола Мартиненко не заперечив проти призначення на 25 лютого урочистого засідання парламенту. А от БЮТівці повідомили про намір у вівторок оскаржити рішення ЦВК в Київському адмінсуді. Лідер фракції Іван Кириленко, якого, до речі, довгенько не було видно в сесійній залі у зв’язку з роботою на «виборчих фронтах», заявив, що БЮТ надасть «вагомі аргументи» для розгляду в судовій інстанції. При цьому Іван Григорович не відповів на запитання, чи прийде фракція БЮТ на урочисте позачергове засідання Верховної Ради з приводу інавгурації Януковича 25 лютого. За словами депутата, фракція визначатиметься з цього питання після завершення судового процесу. «Ми не знаємо, яким буде рішення, тому зараз мені некоректно про це говорити. Ми розглянемо це питання на фракції і з голосуванням визначимося», — сказав він.

Президент чи Прем’єр: один з них зайвий?

У можливість оскаржити рішення ЦВК про оголошення Віктора Януковича Президентом України, здається, не вірять навіть ті, хто збирається подавати позови до судів. Тож зараз у БЮТ намагаються грати роль лисиці з байки Крилова, яка, не діставши виноград, вмовляє себе, що не такий він вже і солодкий…

Зокрема, Іван Кириленко зазначив, що на сьогодні повноважень у Президента не так вже й багато і насправді керує державою Прем’єр-міністр…. За його словами, незважаючи на те, що президентські вибори пройшли, між гілками влади все одно не знято протиріччя, а новий Прем’єр, який з’явиться після переформатування коаліції, «не буде технічним», що призведе до чергового протистояння між гілками влади. Тому, за словами Кириленка, ці відносини потрібно унормувати змінами до Конституції. У зв’язку з цим БЮТ наполягатиме на проведенні всенародного референдуму щодо визначення форми правління в державі! «Треба порадитись з народом і провести референдум, чи виступає він все-таки за президентську форму правління, чи за парламентську», — сказав він і лукаво посміхаючись додав: «Ми вважаємо, що одна посада в країні зайва. І це єдине питання, по якому треба радитися», — наголосив він.

На запитання, яка саме з двох посад, на його думку, є зайвою, Кириленко відповів: «Ви знаєте, що зараз у нас діє переважно парламентська форма правління. Людям до душі більш персоніфікована форма і, мабуть, ближче їм президентська форма правління. Але я не хочу випереджати події, хай люди визначаються».

Можливо, це новий політичний план від БЮТ, а може «план Б», яким кожен політик «запасається» на випадок програшу. Наразі очевидно одне – БЮТ на чолі з Юлією Тимошенко намагатиметься всіляко доводити суспільству «непотрібність» президентської посади, виходячи з політичних реалій, які для них виникли. Адже чекати до нових президентських виборів ще 5 років, а парламентські – не за горами…

І знову вибори…

Єдиним питанням, навколо якого розгорілися дискусії, стало призначення, а точніше – можливість перенесення місцевих виборів в Україні. Ще минулого тижня «співучий» народний депутат від «НУ–НС» Оксана Білозір зареєструвала проект постанови, яким пропонується перенести дату чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів із 30 травня 2010 року на 26 вересня 2010 року. Мотивацією для перенесення виборів депутат вказала банальний брак коштів у зв’язку з відсутністю Бюджету.

Володимир Литвин закликав депутатів найближчим часом визначитися щодо терміну проведення цих виборів. На думку спікера, відповідне рішення необхідно ухвалити вже у вівторок-середу, оскільки якщо проводити вибори 30 травня, то передвиборна кампанія має початися 23 лютого.

Натомість БЮТівці наполягатимуть нічого не змінювати і провести місцеві виборів 30 травня цього року, а їх фінансування затвердити окремим законом або постановою. При цьому Іван Кириленко нагадав, що повноваження місцевих рад спливають 31 березня і тому неможливо на пізніший термін переносити дату виборів. Водночас лідер БЮТ не виключив варіанту із внесенням змін до Конституції України в частині терміну повноважень місцевих рад, що дозволило б у правовому руслі ухвалити рішення щодо перенесення виборів до місцевих рад.

…та «можливість» переформатування коаліції

Розмови про переформатування коаліції тривають. Сьогодні цю, м’яко кажучи, набридливу тему прокоментував перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович. Щоправда прокоментував так, що вкотре переконуєшся: коли юристи чи дипломати щось прогнозують, нічого конкретного (а часто і зрозумілого), як правило, не говорять. Тож, будучи фахівцем з юриспруденції, пан Лавринович говорив майже 20 хвилин, але хто й коли «переформатується», журналісти так і не втямили.

«Офіційні переговори будуть розпочаті тоді, коли ми отримаємо картину готовності до цих переговорів усіх суб’єктів, які можуть у них брати участь», — обережно заплутував О.Лавринович. Він не підтвердив і не відкинув можливості створення нової коаліції у Верховній Раді вже з дня приведення до присяги нового Президента. «Тут не може бути категоричних відповідей. Процес буде проходити більш інтенсифіковано до дня приведення до присяги нового Президента України. Як тільки ми вийдемо на фінішний формат перед ухваленням рішення, ще до його ухвалення ви про це довідаєтеся», — пообіцяв журналістам перший віце-спікер.

У БЮТ тим часом запевнили, що і Кабмін і діюча коаліція «на сьогоднішній день працює у штатному режимі». Зокрема, за словами «спікера дня» – Івана Кириленка, якщо в парламенті відбудеться переформатування коаліції, то уряд діятиме адекватно ситуації. «Буде створена нова коаліція — уряд негайно складе повноваження перед новою коаліцією», — сказав він.

Читайте также по теме