Євген Стеценко
13:46 16/02/2009

У передчутті звільнення

Офісом знову ходять чутки, що у фірми погані справи… Хтось з колег бовкнув про звільнення або скорочення зарплат… Власне, всі це і так знають: у засобах масової інформації щодня лунають повідомлення про економічну кризу, про те, що черговий банк фіксує збитки і скорочує персонал, цілі галузі переживають процес стагнації і відправляють людей у відпустки за власний рахунок. 

Проте, чергова порція таких чуток в трудовому колективі сприймається значно серйозніше, ніж повідомлення із загального інформаційного поля. Що цікаво, практично кожен член колективу вважає, що він десь недопрацьовує, в чомусь винен і саме він є «слабкою ланкою» фірми, до якої будуть застосовані відповідні санкції з боку керівництва. Таке відчуття тривоги в більшій чи меншій мірі спливає в підсвідомості у багатьох людей, при цьому зайві переживання можуть лише нашкодити. Ось тільки питання: як позбавитися від цього відчуття?

Працювати, працювати і ще раз працювати …

Існує думка, що якщо людина ставить перед собою певне завдання і планомірно йде до її виконання – вона просто забуває про ті перешкоди, які можуть стати на його шляху, у тому числі і загроза звільнення. Дійсно, якщо ти захоплений процесом, живеш і працюєш сьогодні, будуєш плани на майбутнє і ті люди, що оточують тебе бачать твою енергію і успіх – про яке звільнення може йтися??

Так, директор центру практичної психології і реабілітації „ Альтана ” Тетяна Бойко стверджує, що будь-якій людині в житті необхідно чітко визначити свою мету: "коли визначається мета – тривога спадає. Люди, в яких немає мети, – як правило кидаються з боку в бік і опиняються в безвиході, тому ризик звільнення саме таких людей завжди високий " – пояснює психолог.

Також необхідно проявляти різні ініціативи відносно керівництва. Наприклад, пропозиції різних «ноу-хау», нових проектів – це лише підніме значущість працівника в очах керівництва. І знову, якщо в компанії справа дійде до звільнення – цінного працівника не звільнять.

Сім’я і хобі

Дуже важливу роль в збереженні "робочого настрою" грає сім’я. Сім’я, по суті, стає головним стимулом для утримання роботи, при цьому необхідно намагатися проводити більше часу з сім’єю. "Якщо людина замкнеться в собі – вона може нафантазувати все що завгодно, тому, звичайно ж потрібно більше спілкуватися з сім’єю – це відволікає від проблем на роботі. Якщо в сім’ї панують гармонія і взаємопідтримка – людині все під силу» — пояснює практикуючий психолог, гештальт-терапевт Діна Васильченко.

Заняття у вільний час улюбленою справою також піде на допомогу тому, хто "передчуває звільнення". В окремих випадках, хобі може перерости в основний вид діяльності, а коли робота – хобі, такій людині можна лише позаздрити. "Як це банально не звучить, якщо людина зайнята улюбленою справою – вона забуває насущні проблеми, мозок і тіло відпочивають. Тут є багато спокус себе знайти, тобто, розкрити себе в улюбленій справі, що у будь-якому випадку позначиться позитивно на будь-якій людині" — стверджує Діна Васильченко.

Забути про звільнення

Ну а щоб взагалі не виникало питання про звільнення, навіть на рівні підсвідомості – потрібно просто уявити, що вас вже звільнили. "Щоб відчуття тривоги вас покинуло – потрібно просто уявити, що вас вже звільнили. В цьому випадку бояться нічого. Ви це приймаєте і, як не дивно, живете далі вже спокійно. Просто людина завжди хвилюється до певної події, тобто, коли вона у стані передчуття цієї події. Лякає невідомість того, що буде після звільнення. А якщо уявити собі всі наслідки і продумати варіанти подальшого існування – тривога як така сама піде" — стверджує психолог-консультант Центру психолого-психиатричної допомоги при стані душевної кризи Павло Басанський. За його словами, людина в будь-якій ситуації має бути готова до гіршого розвитку подій, але при цьому, повинна сподіватися на краще: "вірити в позитив потрібно обов’язково". 

Отже, якщо вас час від часу все ще відвідує фобія звільнення – пам’ятайте, що сім’я, друзі, кілограм золота, замкнутий в сейфі і позитивний робочий настрій завжди допоможуть утриматися на робочому місці 

 

Читайте также по теме