У рік непопулярних кроків, депутати збираються працювати найпродуктивніше…

За прогнозами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, 8 сесія Верховної Ради буде однією з найбільш продуктивних. І пов’язав це він з тим, що у жовтні 2012 року повинні бути вибори, а отже «робочий процес відбуватиметься під виборчим тиском». Правда, виборче законодавство, яке б чітко встановлювало дату виборів, досі не визначено. Та це, за словами Володимира Литвина, також не проблема, бо 310 голосів нібито уже «живуть у сесійній залі»…

На початку першого на 8-ій сесії засідання погоджувальної ради керівників комітетів і фракцій Верховної Ради керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов натякнув, що, мовляв, пора б уже і з виборами визначитись, а не відкладати це рішення у шухляду.  Голова парламенту підтримав таку ініціативу зазначивши, що до четверга Конституційна комісія повинна дати остаточні рекомендації щодо цього законопроекту. «Всі ми розуміємо: якщо ми не ухвалимо цього рішення, то матимемо правові колізії в країні.», — заявив він. При цьому Володимир Литвин вважає, що ні у кого з депутатів не повинно виникати сумнівів щодо необхідності офіційного узаконення 5-річного терміну перебування на посадах всіх гілок влади.

Уже пізніше, керівник парламенту наголосив, що у Верховній Раді є 310 голосів для ухвалення змін до Конституції України. «Голоси є, їх десь більше 310, і, думаю, воно (рішення — ред.) буде підтримане», — заявив він та додав, що деякі народні депутати висловили пропозицію щодо таємного голосування з приводу дати парламентських виборів. «Зрозуміло, що тоді деякі депутати будуть більш розкуті і ми зможемо отримати близько 400 голосів. Але великої різниці немає — 300 чи 400 — головне, щоб рішення було позитивним», — зазначив Володимир Литвин.

Усупереч версії багатьох експертів та політиків, які переконували, що вибори у 2012 році вигідні практично всім без винятку депутатам, фракція «БЮТ-Батьківщина» одразу  висловила свій протест. Так, заступник Голови Верховної Ради  Микола Томенко заявив, що фракція не голосуватиме за внесення змін до Конституції України, якими передбачається проведення парламентських виборів у жовтні 2012 року. При цьому він зауважив, що не може бути й мови про те, аби зміни до Конституції вносилися таємним голосуванням, як про це говорять деякі політики. Микола Томенко наголосив, що зміни до Конституції мають вноситися тим шляхом, який передбачений самою Конституцією. «Наскільки я проінформований, то “НУ-НС” не збирається збільшувати кількість людей, які голосували, а «БЮТ-Батьківщина» не збирається взагалі голосувати», — сказав Микола Томенко.

Тим часом у Партії регіонів пропонують «кота за хвіст не тягнути» і прогнозують, що рішення буде прийняте до п’ятниці 4 лютого. «Це питання може бути поставлене на розгляд Верховної Ради в будь-який день, адже воно не потребує голосування за включення до порядку денного. Тому це може статися як у вівторок, так і в четвер або п'ятницю. Але я думаю, що на цьому тижні це рішення може бути ухвалене», — наголосив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Втім, судячи зі слів Голови Верховної Ради, депутати замахнулися на більше, ніж визначити дату виборів. “Завдання, яке стоїть перед парламентом — гідно відпрацювати сесію у законодавчому плані, щоб ухвалити документи, які б дозволяли Україні з гордо піднятою головою сказати, що в країні безперервно здійснюються розвиток і реформи», — вказав напрямок Володимир Литвин. На його думку, одним із головних питань мають стати парламентські слухання щодо пенсійної реформи, а також щодо земельних питань і відповідно ухвалення цих законопроектів. «Це рік непопулярних кроків, але водночас це буде найпродуктивніший рік, тому нам є над чим попітніти», — зауважив Володимир Литвин.

Читайте также по теме