Україна й Туреччина вирішили для початку дружити стратегічно

Україна і Туреччина — дві країни, які прагнуть до Євросоюзу, а відповідно і до дотичних до цього зони вільної торгівлі та скасування безвізового режиму. Поки це не надто виходить…. Тож сторони вирішили спершу домовитись між собою і встановити  відносини двох стратегічних партнерів…

Підписані між Туреччиною та Україною угоди стосуються співпраці в економічній, енергетичній, оборонній та транспортній галузях. Після підписання протоколів Президент Віктор Янукович заявив, що Україна і Туреччина домовилися збільшити товарообіг протягом найближчих п'яти років удвічі – до 10 мільярдів доларів. Крім того, Туреччина і Україна мають намір проводити спільну енергетичну політику в третіх країнах. «Ми будемо проводити спільну політику і використовувати досвід висококваліфікованих фахівців як на території Україні, так і Туреччини», – зазначив він.

Водночас турецький прем”єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган виявився більш оптимістичним і збільшив п”ятирічну планку до 20 мільярдів доларів, а 10 -річну — до 40. «І Україна і Туреччина дві європейські держави, дві країни чорноморського басейну… І я вірю, що ми знайдемо і маємо весь потенціал для втілення цієї цілі» , — зазначив він.

Голова уряду Турецької республіки також повідомив, що будівельні компанії його країни зацікавлені в участі у підготовці та будівництві об'єктів до “Євро-2012”. «Турецький будівельний сектор за потужністю стоїть на другому місці після китайського. Ми бажаємо, щоб наші будівельні компанії брали участь у тендерах та вигравали їх», – сказав він.

Ще одним результатом переговорів стало те, що Україна отримала гарантії співробітництва у сфері військової техніки. Президент України і прем'єр Туреччини домовилися про спільну роботу над кількома проектами. Переважно це будуть поставки турецькій армії наших літаків, ракетних систем і танків, а також розробка нових систем зброї на замовлення.  Цілком очевидно, що Анкарі це дасть можливість утвердитися в ролі регіонального лідера.

Для пожвавлення торгівлі країни мають намір, також, створити постійну паромну переправу в Чорному морі. У середині грудня 2010 року Віктор Янукович вже домовився з Латвією про транзит своїх вантажів залізницею у балтійські порти. Тепер ця лінія може простягнутися до самої Туреччини.  А угода про створення зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною, за словами іноземного гостя, може бути підписана вже до кінця року.

У Туреччину без візи?!

Втім, найбільш очікуваним питанням для громадян стало скасування візового режиму між державами. «Це дуже важливо в економічному плані… Для туристів, бізнесу, простих громадян, які хочуть вільно пересуватися країнами», — якось невиразно пояснив глава держави Віктор Янукович той факт, що найближчим часом угода про скасування віз буде підписана.

Прем'єр-міністр Туреччини також висловив надію, що переговори з цього питання будуть завершені «якомога швидше». За його словами, підготовка угоди щодо скасування візового режиму буде йти паралельно з підготовкою угоди про реадмісію нелегалів та порушників.  Проте, практично всі експерти погоджуються із тим, що Україні не варто поспішати з угодою, поки не буде погодження, щодо реадмісії з ЄС.

Тим часом, два західні сусіди Туреччини – Греція та Болгарія – посилюють контроль на турецькому кордоні й навіть планують звести на окремих ділянках багатокілометрові стіни, щоб не допустити напливу нелегальних мігрантів. Адже минулого року десятки тисяч нелегалів, передовсім із Афганістану та Алжиру, потрапили до ЄС саме з турецької території.

Читайте также по теме