Україна може втратити перспективу головування в ОБСЄ?

Українська присутність в європейській політиці у цьому році суттєво посилиться. Якщо нічого не станеться. Як відомо, з наступного півріччя Україна головуватиме в Раді Європи. У 2012 стане місцем проведення чемпіонату континенту з футболу, а 2013 — перебере головування в Організації з безпеки і співробітництва у Європі.  Втім, в України уже виникли проблеми: вона отримала ще одне попередження про те, що “Євро-2012” можуть забрати, а Європа постійно критикує нову владу за відсутність політики, яка сприяє  поглибленню демократії.

Як стверджує колишній віце-прем'єр-міністр з питань зовнішньої політики, заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря, Україна може втрати головування в ОБСЄ. На його думку, хоча до 2013 року ще далеко, Україні уже слід замислитись, як зробити так, аби на чолі ОБСЄ зміцнити свої позиції на міжнародній арені», — зауважив він.

Окрім того, Григорій Немиря нагадав, що з другої половини цього року Україна головуватиме у Раді Європи. «Також відомо, що починаючи з цього часу Україна буде перебувати під постійним моніторингом цієї організації. І це дуже принизливо для нас, що голову Ради Європи одразу будуть перевіряти на міцність», — підкреслив він. У разі ж  якщо Рада Європи встановить, що Україна не може впоратись зі своїми обов'язками і у ній відбувається згортання демократичних прав і свобод, це може поставити під загрозу її головування в ОБСЄ, вважає Григорій Немиря. «Імідж України робить, в першу чергу, влада, яка має зараз усі повноваження. Я сподіваюсь, що її політика змінить курс, аби Україна не стала посміховиськом у Європі», — підсумував він.

Окрім того, Григорій Немиря розкритикував ініціативу Прем'єр-міністра Миколи Азарова про підписання угоди про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом у два етапи. На його думку це свідчить про відсутність прогресу у цих переговорах. «Виглядає так, що Азаров починає готувати запасний аеродром з погляду пояснення відсутності прогресу у переговорах з Європейським Союзом. Такою заявою Україна посилає сигнал Європі про те, що вона не готова до реалізації спільної мети, яка стала можливою після того, як наша держава стала членом СОТ. Це також є свідченням того, що український уряд бажає розірвати угоду про асоціацію з ЄС», — наголосив він. У зв'язку із цим Г. Немиря спрогнозував, що без угоди про зону вільної торгівлі, Україна просуватиметься у Євроазійське економічне співробітництво, тобто у митний союз Білорусі, Росії та Казахстану.

Погоджується із опозиціонером і заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий. Зокрема, вважає він, останні події в Україні не сприяли її авторитету в Європі. «Європа уже декілька разів наголошувала на згортанні демократичних процесів в Україні і якщо така політика триватиме і надалі, то що вона зможе сказати провівши моніторинг?», — зауважив експерт. За оцінкою Валерія Чалого членства в ЄС Україні доведеться чекати ще довго. «Погіршення в галузі демократії відкинуло Україну на десяток років назад у відносинах з Євросоюзом. Підготуватися до кандидатства до 2014 року Україна не встигне (саме в цьому році починається розгляд бюджету ЄС на наступні 6 років – ред.), а отже, перспектива стати членом ЄС відкладеться до 2020 року», — вважає він. Слова Президента Віктора Януковича про те, що швидкість виконання плану дій з досягнення безвізового режиму «буде такою, яку ми можемо собі дозволити», означають, що дозволити ми собі можемо не особливо багато. «У2020 році може виявитися, що черепаха знову обігнала зайця»,— зазначив Валерій Чалий.

Сама Європа також не надто задоволена тим, що Україна братиме активну участь в Раді Європи та ОБСЄ. Так,депутат Бундестагу від фракції «Союз 90/ Зелені» Віола фон Крамон піддала критиці рішення про головування України в ОБСЄ. «Головування вирішено віддати Україні, але незрозуміло за що у нинішній політичній ситуації, коли є регрес у царині свободи преси, коли набирає обертів цензура, коли журналісти не мають достатньої інформації, навіть змушені рахуватися з політичним або й навіть з фізичним тиском. На мою думку, це все означає недостатньо серйозне ставлення до критеріїв і норм ОБСЄ. Так само було і з Казахстаном, якому дали головування в ОБСЄ, сподіваючись, що після цього країна почне здійснювати перетворення. Однак сталося якраз навпаки. Я побоююся, що в Україні буде так само. Таке рішення, за умови. коли преса переслідується, сприймається, як винагорода за правильну політику, а необхідність здійснювати справжні реформи і поступ, досягнутий після помаранчевої революції, зникає. Це можна розглядати як нагороду за правильну політику від лютого цього року. Тому я вважаю це рішення хибним», — наголосила вона.

Директорка Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна також вважає, що влада України своїми реальними діями веде країну від ЄС у напрямку Азії. «Україна реально стане членом європейського співтовариства, коли вона виконає головну умову – це спільність європейських цінностей, – сказала вона. – Це цінність конкретної людини та демократія, тому що демократія і є вплив людей на владу. Коли влада – це господар, а населення – це піддані, це зовсім не європейський шлях і веде влада українську державу не до Євросоюзу, а у протилежному напрямку». На жаль, це і є найсерйозніша проблема України: демократичні цінності стають міфом, авторитарна реальність відкидає народ на узбіччя європейської цивілізації.

Читайте также по теме