Україні не потрібен «Артек» ?

Наша країна отримала у спадок унікальний дитячий простір, уславлений на весь світ, який називають країною щасливого дитинства. Кримський лікувальний клімат, узбережжя моря, спеціально побудовані корпуси, басейни, стадіон, найрізноманітніша, найцікавіша програма перебування, суворий кадровий відбір персоналу — з 1925 року для роботи в «Артеку» добиралися найкращі педагоги, лікарі, інструктори. Вже понад вісімдесят років «Артек» приймає дітей з усього світу цілий рік. Лише у 2008 році його відвідали діти з 47 країн світу, усі традиційні фестивальні програми та освітні проекти тут досі збережені. Територія "Артека" за площею майже дорівнює князівству Монако — 208 гектарів землі, 7 кілометрів пляжу. Щорічно табір може приймати близько 25 тисяч дітей. Тут є 9 таборів, 45 дитячих корпусів, стадіон на 7,5 тисяч глядачів, 5 басейнів, навчально-освітній корпус на 1 200 місць, який визнаний міжнародними організаціями найкращим не лише в Європі, а й в світі, Палац спорту, 5 бібліотек, тут постійно працюють майже 1600 співробітників. Україна взяла на себе зобов`язання перед ЮНЕСКО зі збереження та фінансування цього дитячого комплексу.

Втім, дирекція табору повідомила, що 2009-й рік може стати останнім роком існування «Артека» як унікального соціокультурного явища. Всесвітньовідомий міжнародний дитячий центр опинився під загрозою знищення. У відповідній заяві йдеться про те, що держава повністю ігнорує проблеми, пов’язані з його функціонуванням, та не виконує міжнародні зобов’язання щодо підтримки і розвитку центру, які закріплені угодою між урядом України та ЮНЕСКО. Адже державне замовлення на відпочинок дітей від Міністерства молоді та спорту за останні роки скоротилось більш, ніж втричі. А за три останніх роки на капітальне будівництво та розвиток центру не надійшло жодної копійки. Крім того, «Артек» веде постійну боротьбу за своє існування, адже 208 гектарів «золотої» кримської землі сьогодні не дають спокою можновладцям та фінансовим магнатам. Лише минулого року відбулося 800 судових засідань за 60 справами щодо захисту законних земельних прав дитячого центру. Нинішня дирекця «Артеку» поки що змогла вберегти від продажу комплекс «Морський» та прибережну зону. Але ці війни не припиняються ні на день.

Водночас, працівники Центру зазначають, що врятувати «Артек» дуже просто. Варто лише виконувати вже існуючі постанови Кабміну, закон про право кожної дитини на оздоровлення і відпочинок та Указ Президента України від листопада 2008 року "Про функціонування та розвиток дитячого міжнародного центру "Артек". Усі ці нормативні акти чинні і передбачають забезпечення всього необхідного для подальшого існування і розвитку Центру. Але артеківці запевняють, що жодного пункту з вищеозначених документів виконано не було. "Державна влада повністю дискредитувала себе абсолютно формальним підходом до проблем «Артеку» — каже генеральний директор Центру Борис Новожилов, — адже, попри райдужні обіцянки на папері, знамениту дитячу республіку просто ігнорують. Апогеєм байдужості стало прийняття депутатами бюджету на 2009 рік без врахування потреб табору".  />  
За таких умов, переконані працівники табору, вже завтра на вулиці можуть опинитися понад тисячу висококваліфікованих працівників. Унікальні педагогічні напрацювання, відомі далеко за межами колишнього СРСР, традиції і все те, що пов`язано з вихованням багатьох поколінь буде втрачено назавжди. Сьогодні «Артеку» загрожує перехід в режим роботи звичайного літнього табору, що з з огляду на його інфраструктуру та особливості діяльності, яка не припиняється цілий рік, є неможливим. Як пояснив пан Новожилов, на території "Артеку" розташовані 20 трансформаторних станцій, 299 трансформаторів, 700 елекртичних вентиляційних та насосних установок, 800 одиниць зовнішнього освітлення, 150 кілометрів кабельних мереж, 100 силових щитів, 4 котельні, бойлерні і теплові вузли, 50 км. тепломереж, 150 споруд, які забезпечуються теплом, 425 км водопроводу, 13 резервуарів із запасом води. "Яким чином і де можна взяти кваліфікованих сезонних робітників, аби забезпечити роботу всіх комунікацій і де цих людей розселяти? "Артек" — це живий організм і він просто припинить своє існування", — гарячкує директор.

Про "Артек" у нас згадують і гарно говорять, коли стається лихо і треба відправляти дітей на оздоровлення. Наприклад, після повені у Закарпатті, вибухів на сході України. Тоді чиновники одразу пригадують, що існує в Україні чудовий табір — мрія всіх дітей. І, що цікаво, в таких випадках оплата за перебування цих дітей в таборі, мало кого хвилює — гроші або надходять з запізненням, або взагалі не надходять,- стверджують працівники установи. Виявляється, що нормативні акти у нас писати й приймати є кому, а от виконавців завжди бракує. А щодо відповідальності за невиконання, то з цим ще гірше. У нас традиційно ніхто і ні за що не відповідає. Тим більше сьогодні, в період запеклої політичної боротьби, коли один чиновник киває на іншого, тому що вони належать до різних "таборів". Це стосується усіх сфер нашого життя і ситуація з "Артеком", на жаль, не виняток. 

Член Бюджетного комітету, представник БЮТ Володимир Бондаренко так "прояснив" ситуацію: "Артек" фінансується через Державне управління справами і треба питати у них. ДУС є розпорядником коштів між тими структурами, які у його підпорядкуванні, "Артек" якраз один з них. Я знаю, що за вплив на "Артек" ведеться тривала боротьба між різними політичними силами. Крім того, на мою думку, сьогодні він не виконує ту функцію, яку колись виконував в Радянському Союзі, ніхто вже дітьми там не займається, я думаю".

Хотілося б, звичайно, аби політики, які розподіляють державні кошти, були більш обізнаними, куди і на що вони йдуть. Сьогодні "Артек" функціонує і досі залишається найкращим дитячим табором, зі своєю унікальною програмою, де традиційно проводяться кіно та музичні фестивалі, сюди приїздять відомі музиканти, митці, актори, громадські діячі з майстер-класами, бесідами, тощо.

Щодо державного фінансування, директор табору розказав таке: "Є дві статті, по яким фінансується "Артек". Одна — це фінансуваня через Кабмін, вона стосується оздоровлення дітей. Кошти розподіляються через Міністерство у справах сім`ї, молоді та спорту, а друга стаття — це гроші на реконструкцію і розвиток табору, які дійсно виділяє ДУС. Цього року, наскільки мені відомо, Державне управління подавало на розгляд бюджетного комітету парламенту заявку на кошти, передбачені для табору, але там її відхилили. За цією статтею не було жодної копійки вже протягом трьох років. І коли я розмовляв з депутатами, які чудово розуміють нашу проблему, мовляв, як ви могли голосувати за такий бюджет, вони мені казали: "Нічого не поробиш, так вирішили на фракції". Тобто, я не розумію взагалі навіщо нам 450 депутатів, якщо рішення всеодно приймають кілька осіб?", — обурюється Борис Новожилов.

На жаль, взяти коментарі в представників Державного управління справами не не вдалося. Тому розглянемо детальніше іншу статтю фінансування. "Артек" розрахований приймати 25 тисяч дітей щорічно, з них держзамовлення на сьогодні складає приблизно дві тисячі путівок (ще три роки тому було 15 тисяч) це означає, що решту путівок "Артек" змушений реалізовувати комерційним шляхом за підвищеними цінами, аби перекрити бюджетні прогалини. Що заплановано на 2009 рік розказала начальник відділу оздоровлення та дозвілля Міністерства у справах сім`ї, молоді та спорту Наталя Чеботарьова: "Через наше міністерство розподіляються путівки до "Артеку" та "Молодої гвардії". У нас є кошти, виділені з держбюджету на фінансування дитячих путівок, і вони залишились на рівні минулого року, тобто це 33 мільйони 663 тисячі гривень. Саме на ці кошти ми придбаємо путівки, але, зауважу, що в "Артеку" путівки коштують дорожче, а гроші ми розподіляєму порівну. У нас сьогодні складна ситуація, держава залишила фінансування на рівні минулого року — це вже не погано! За путівки з "Артеком" ми повністю розрахувались, а ті програми які вони проводили, то це не наша справа".

За словами директора табору в 2008 році в "Артеку" дійсно проводився масштабний фестиваль "Змінимо світ на краще", в якому взяли участь діти з 47 країн світу. Підсумкова декларація цього фестивалю, до речі, увійшла до резолюції ООН. Захід проводився згідно з постановою Кабміну і на нього були передбачені кошти, які, втім так і не надійшли. Тобто на сьогодні державний борг складає два з половиною мільйони гривень. Керівники табору дійшли до відчаю і на прес-конференції в Києві пообіцяли приїхати під вікна урядових установ з плакатами, на яких будуть конкретні прізвища людей, які, на їхню думку, знищують "Артек".

Без сумніву, "Артек" можна вберегти від занепаду. Якщо просто виконувати вже існуючі рішення Кабміну та Указ Президента. Якщо ж держава не спроможна цього зробити, варто передати табір під контроль міжнародних організацій, таким чином розписавшись в своєму безсиллі. Тим більше, що наші закордонні друзі, в першу чергу, зрозуміло, російські, із задоволенням візьмуть табір під свою опіку. 

 

Читайте также по теме