В. Литвицький: Рецесія в Україні закінчиться у другій половині 2010-го. Якщо нічого не станеться

Керівник групи радників Національного банку України Валерій Литвицький провів останню в цьому році офіційну зустріч з пресою, на якій оприлюднив підсумки року, що минає та «обережні» прогнози на наступний. /> Рік 2009-ий

За підсумками року наша економіка все ще послаблена і криза все ще міцно обіймає її. Рівень падіння ВВП за 12 місяців складе 13%, можливо, 14%. На такому ж рівні буде і інфляція, з мріями про однозначну цифру показника інфляції довелось попрощатися. 
Курс національної валюти до іноземних до кінця року збережеться на існуючому рівні, якщо не буде нового нападу істерії політиканів з кадрових питань в Нацбанку.
 

Четвертого траншу Міжнародного валютного фонду до кінця року, ми скоріш за все, не отримаємо. Раніше на 50% прогнозувалося, що його дадуть у грудні, тепер погіршено прогноз, в першу чергу через те, що МВФ не влаштовує невизначеність з Державним бюджетом на наступний рік. Обнадійливим є те, що в січні цього року всі галузі пройшли дно свого падіння і можна очікувати легкого зростання.
Оцінити ж загалом фінансову ситуацію по країні неможливо, бо немає жодних даних … Тільки за перше півріччя. А без реальних цифр важко зробити висновки. 
 

Рік 2010-ий
 

Закінчення рецесії, як обережно спрогнозував експерт, відбудеться у другій половині року. Обгрунтування має такий вигляд: у січні-лютому зростання економіки буде лише формальним, тому що спрацьовуватиме ефект порівняння з рекордно низькими показниками 2009 року. Перші дані про січень будуть на початку березня, тому буде велика спокуса сказати, що кризу подолано. Однак, Валерій Литвицький радить бути стриманим. Він вважає, що це буде технічне, статистичне зростання, що теж непогано, але світовими макроаналітиками прийнято вважати, що фактичне зростання відбувається, коли є позитив за результатами двох кварталів. Аналітик сподівається, що так воно і буде, але не виключає, що може прийти друга хвиля кризи. І тому застерігає від ейфорії та шапокозакидальницького підходу. 
 

Щодо курсу гривні, то, як вважає Валерій Литвтцький, його не можна спрогнозувати в умовах відсутності бюджету, який прямо впливає на курс. Аби прогнозувати курс потрібно знати і формат продовження співпраці з МВФ. Окрім цього на курс гривні до іноземних валют впливає і інфляція, і зростання виробництва у реальному секторі. Назвати конкретну цифру не можна, адже курс в нас плаваючий, хоч і керований. У будь-якому разі, переконує керівник групи радників Національного банку, Нацбанк намагатиметься не допускати великих коливань курсу. Він сподівається, що нині більше шансів утримати існуючий курс, ніж його втратити. 
 

За його прогнозом, споживче кредитування не відновиться і не тільки тому, що банки мають великий ризик неповернення, а тому, що доходи населення вперше за багато років знизилися на 8%.
 

Припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом без отримання четвертого шансу реально не можливе, хоча прецендент у 2000 році був. Тоді програму не виконали, останній транш не отримали, але зараз це вже було б екзотикою.  
 

Три «Ре»
 

Для остаточного виходу країни з кризи необхідно вдатися до трьох «ре», вважає Валерій Литвицький. Провести рекапіталізацію для підтримки економіки, рефінансування для підтримки банків і здійснити рефляційну політику, тобто політику стимулювання попиту, особливо споживчого, для зростання промисловості. Потрібно помірковано закладати підвищені стандарти, але дозволяти собі це дуже обережно, щоб не зірвати цінову і курсову ситуацію. Це ті три ніжки, на яких і може триматися зростання ВВП, — вважає експерт. Ну, і безумовно реформи, бо з 2000 року вони як пішли на вакації, так і не повернулися…
Нагадаємо, що урядом на цей рік було заплановано 0,4 відсотка зростання ВВП, тоді як МВФ пропонував поставити його зниження на рівні 5. Однак, за підсумками року Україна стала рекордсменом у падінні ВВП, зростанні інфляції та знеціненні національної валюти. 

 

Читайте также по теме