В очікуванні кодексно-кадрових змін…

День опозиції у Верховній Раді цього тижня вийшов досить спокійним.. Прохолодним він був не лише в емоційно-політичному плані, але й в температурному – вперше за багато років у будівлі парламенту відключили теплопостачання. Тож аби не мерзнути, депутати вирішили „гаряче” попрацювати і на годину раніше закінчили пленарне засідання.

Для Податкового кодексу потрібен ще тиждень? 

Цієї середи опозиція не блокувала парламентську трибуну, однак це не вплинуло на депутатів з більшості, які переважно ігнорують голосування за законопроекти від фракцій “БЮТ-Батьківщини” чи “НУ-НС”. Ось і цього разу „депутати-більшовики” не погодилися ліквідувати податкову міліцію, стримати ціни на продукти харчування першої потреби та обмежити державний контроль у сфері господарської діяльності, на чому наполягала опозиція.

А поки нардепи звинувачували один одного в популізмі та „бажаннях сподобатися виборцям”, в парламентських кулуарах обговорювався ймовірний день розгляду вето Президента Віктора Януковича на Податковий кодекс та можливі кадрові перестановки в уряді.

Зокрема, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не виключив, що вже в п’ятницю парламент зможе потрудитися над пропозиціями гаранта до кодексу. З таким прогнозом погодився і Голова Верховної Ради Володимир Литвин. На його думку, парламент ухвалить Податковий кодекс у новій редакції, врахувавши пропозиції глави держави. При цьому Володимир Литвин переконував, що це необхідно зробити, оскільки державний бюджет на 2011 рік має прийматися вже на новій податковій базі.

А ось заступник голови фракції “БЮТ-Батьківщина” Сергій Соболєв не поділяє ентузіазму коаліціянтів і переконаний, що чудеса працездатності Верховної Ради продемонструє і на наступному тижні, який також стане пленарним. „Ось побачите, вето на Податковий кодекс не буде розглядатися ані в четвер, ані в п'ятницю. Це пов'язано з тим, що до цього часу не погоджено позиції всередині Кабміну, Адміністрації Президента та відповідного комітету Верховної Ради. А без цього починати розгляд пропозицій, яких не існує в природі, неможливо”, — зазначив О. Соболєв.

Медіа-качка про „цапа-відбувайла” Бродського

Тим часом у низці електронних ЗМІ почала ширитися інформація про моожливе звільнення Михайла Бродського з посади голови Держкомпідприємництва. Олександр Єфремов, як партизан, мовчав, відмовляючись називати хоч якесь з прізвищ урядовців, яким Президент міг би „пустити кров” за провал кодексу.

Сергій Соболєв таку гру в мовчанки свого колеги вважає свідченням того, що ніхто з високопосадовців не понесе відповідальність. За його словами, автори Податкового кодексу „сховаються”. „Це Азаров, без сумніву, це Тігіпко, який відповідає за економічний блок, це голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський”, — перелічив бажаних для опозиції „кадрових жертв” С.Соболєв. „На мій погляд, йде велика гра, коли, з одного боку, когось відправляють у відставку, як це пишуть про Бродського, і таким чином знаходять цапів-відбувайлів, а далі нічого”, — додав він.

Як з’ясувалося згодом, Михайла Бродського так і не звільнили, та й сам він не поспішає у відставку. Про що скромно повідомив віртуальну громадськість у своєму веб-лозі. „Добровільно у відставку я не піду. Потрібно закінчити дерегуляцію. Ми багато що в цьому напрямку вже зрушили з місця, тепер потрібно довести дерегуляцію до кінця. Після цього – можливо”, — написав він.

Кадрові зміни – випробування для Президента

На захист чиновників, під якими мали б захитатись стільці, виступив і Володимир Литвин. Увечері він цілком прогнозовано заявив, що недоцільно відправляти у відставку членів економічного блоку уряду. „Я не думаю, що, виходячи з інтересів країни, було б дуже правильним рішенням, щоб завтра розігнати весь економічний блок уряду і паралізувати повністю економічне життя в Україні”, — намагався підтримати колег спікер.

У свою чергу експерти також сумніваються в гучних відставках найближчим часом керівництва уряду. Зокрема, директор Інституту Горшеніна Володимир Фесенко переконаний, що Віктор Янукович не піде на відставку Прем'єр-міністра Миколи Азарова через Податковий кодекс. "Звільнення віце-прем'єр-міністра з економічних питань Тігіпка чи голови Держкомпідприємництва Бродського можливе, бо це фігури нижчого рівня", — зауважив він. Водночас політолог вважає, що звільнення Прем'єр-міністра Миколи Азарова — це складніша проблема. ”Бо Азаров — це людина самого Президента. І відставка прем'єра означатиме капітуляцію перед Майданом. На такий крок Президент не піде”, — вважає експерт. "Окрім того, відсторонення Азарова зламає баланс в оточенні Януковича в уряді. Бо звільнити Бродського чи Тігіпка — це не проблема, як і з будь-яким іншим чиновником. А от щодо призначення нового прем'єра, потрібна згода парламенту. Це нові компроміси. Треба вибудовувати нову систему стримувань і противаг. Тому мені здається, що для Президента це болісний крок. На нього він піде в рідкісних випадках. Має бути щось надзвичайно важливе, щоб Янукович приніс в жертву такого ферзя, як прем'єр”, — додав В.Фесенко.

Інший експерт – заступник директора Агентства моделювання ситуації Олексій Голобуцький вважає, що якщо віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко сам не піде у відставку, у наступному році з'являться причини для його звільнення. „Сергій Тігіпко повинен був зробити певні висновки, якщо хоче залишитись на посаді у довгій перспективі. Але висновків поки не видно, він сам повинен був зараз піти у відставку, оскільки був найбільшим, останній час, прибічником цього Податкового, оскільки, казав про неминучість його прийняття і сам несе політичну відповідальність за цей кодекс”, — пояснив політолог.

Поставити кому у вічному „карати не можна помилувати” Президент зможе вже найближчими днями. Саме до гаранта наразі прикута увага громадськості та підприємців, зокрема. Поки що у Віктора Януковича залишається шанс переконливо зіграти роль „доброго поліцейського” на фону „злого” – уряду. Проте „праведність” гніву Президента на адресу розробників Податкового кодексу викликає сумніви, адже давно відомо, що ворон воронові ока не виклює… />  

Читайте также по теме