ГолосUA
18:21 27/02/2009

Валютний аукціон Нацбанку для фізичних осіб: клієнти та банкіри задоволені

Сьогодні на міжбанківському валютному ринку Національний банк України продавав долари через аукціон за курсом 7,8 гривень для фізичних осіб, які повинні погасити банківські кредити не пізніше 4 березня 2009 року.

За оцінками опитаних кореспондентом ГолосUA банкірів, такий аукціон був першим „кроком на зустріч” банкам та їх клієнтам.

За словами радника голови правління „Укргазбанку” Олександра Охрименка, напередодні було багато дискусій на предмет того, який курс поставити в заявці або який курс виставить Нацбанк. Але у результаті НБУ встановив єдиний курс для всіх, і банки виставляли кількість валюти, що купувалася, під конкретні клієнтські договори. „Якщо такі аукціони проводитимуться на регулярній основі – це буде добре для всіх: і для банків і для їх клієнтів”, – прокоментував подію банкір.

За його словами, заявок було б більше, якби в банків було більше часу для підготовки: частина фінансових установ просто не встигла підготувати заявки.

Зловживань з боку комерційних банків, за словами О.Охрименка не було, зокрема фіктивні договори не вносилися: „Бо якщо при перевірці буде виявлений обман – НБУ може жорстко покарати банк. Стосовно нашого банку, скажу одне – поставлені цілі були досягнуті. Аукціон пройшов дуже добре. Якщо він проходитиме регулярно – це буде дуже позитивний чинник для всіх”, – запевнив фахівець.

На думку заступника голови правління „Укрсоцбанку” Сергія Манохи, Нацбанк дуже вдало описав процедуру бухгалтерського обліку: „Наприклад, якби робота була з готівкою – процедуру було б дуже складно контролювати. А так, клієнт приходить в банк, якщо в нього є кредит – в нього вже є відкриті рахунки, і він вносить гривню на свій гривневий рахунок.. Потім дає заявку на покупку, і ця гривна йде на аукціон. Наприклад, з понеділка до середи гривня збирається і в четвер відправляються реєстри до НБУ для попереднього контролю, а в п’ятницю відбувається аукціон або інтервенція. Цей процес легко контролювати: валюта отримана банком йде прямо на погашення валютних кредитів”, – пояснив банкір.

На його думку, такі аукціони знімуть тиск на готівковий валютний ринок. „Люди спокійно себе почуватимуть, знаючи, що в них є валютний кредит і є зрозумілий, прогнозований курс: 7,8 – це хороший курс. Дуже важливо, щоб люди знали в понеділок, за яким курсом вони куплять валюту. При сьогоднішніх коливаннях курсу такого роду аукціон – реальний вихід для всієї банківської системи”, – говорить Сергій Маноха.

Також банкір бачить більше позитивних моментів в разі проведення подібних інтервенцій замість аукціону. „Аукціон – це торгівля, тобто один банк може ставити в заявці курс вищий або нижчий за інший банк, при цьому тут присутній ризик непокупки валюти: при чому тут клієнт? І банк не може вгадати курс, за яким отримає валюту. Тому доцільніше користуватися інтервенцією з фіксованим курсом”.

В цьому випадку, на думку банкіра, Нацбанк може чітко проаналізувати і спрогнозувати ситуацію по поверненнях валютних кредитів, тобто НБУ може спланувати обсяги і курси інтервенцій на середньострокову перспективу, і якщо виникнуть якісь проблеми – Нацбанк може підкоригувати і врегулювати їх. „Такого роду інтервенції можуть бути одним з інструментів, який навіть може розвернути український валютний ринок”, – припустив Сергій Маноха.

Єдиним негативом, який називають банкіри, є те, що такого роду аукціони можуть припинитися. „Такі аукціони мають бути регулярними. Як тільки вони припиняться – це буде дуже великим ударом по іміджу Нацбанку”, – відзначив Олександр Охрименко.

Втім, поки що від Нацбанку, за словами банкірів, інформація стосовно наступних подібних аукціонів не надходила, але банкіри впевнені, що ця процедура все ж таки стане регулярною.

 

Читайте также по теме