Олег Громов
09:27 23/12/2008

Великі ігри коштом «маленьких» українців?

Незважаючи на всі скандальні заяви і «викриття», запитання чому ж із нашою національною валютою відбувалися та відбуваються такі «дива», по суті, залишилося без чіткої відповіді? Однак суспільство вправі знати — хто ж винен в тому, що багато українців за місяць втратили майже половину своїх заощаджень, хто нажився на цій біді? А, може, таки правда, що те, що відбувається із гривнею, є результатом об»єктивних процесів у нашій економіці, яка не змогла пристосуватися до світових економічних процесів?

Про що свідчать офіційні дані НБУ…

Щоб спробувати відповісти на ці запитання, економічний оглядач «Голос.UA» провів свою калькуляцію балансу грошей, спираючись на офіційні дані Національного банку, які може знайти будь-який громадянин в Інтернеті. Правда, дані такого балансу можна вивести із офіційних інформаційних рядків лише за період січень-жовтень 2008 року, але й вони дають можливість з»ясувати картину, де була країна станом на 1 листопада. 

Отже, на цю дату наш золотовалютний запас складав +31,9 млрд. доларів. Відомо, що Україна із місяця в місяць все менше і менше експортувала продукції за кордон, і все більше споживала куплене там. Так, сальдо зовнішньоторговельного балансу за товарами (різниця між експортом та імпортом) складала на кінець жовтня – 13,9 млрд. доларів. Ця цифра є дуже серйозною. Це свідчить, що в Україні виникли досить великі проблеми із експортом, і ми не просто недоотримували значну кількість валюти, а ще й витрачали чимало національних грошей на її закупівлю і вивезення за кордон взамін на товари за імпортом. Але сальдо зовнішньоторговельного балансу за послугами мало позитивний «знак» — +2,2 млрд. доларів. 

Прямі іноземні інвестиції, які вкладали наші закордонні партнери, за цей період наблизилися до 8,9 млрд. доларів. Біля цієї цифри ми ставимо знак +. Відплив капіталу із банківського сектору, а це в основному забрані гроші фізичними особами зі своїх депозитних рахунків, за січень-жовтень 2008 року складає – 2,5 млрд. доларів. Проте нерезиденти України (тобто іноземні особи) вклали в нашу країну +2,7 млрд. доларів на депозити банків. 

Інвестори кризи не особливо злякались

Є такий показник, який також треба враховувати при підрахунку балансу, як відплив інвестицій із країни. Він склав -2,6 млрд. доларів. Слід сказати, що ця цифра за січень-жовтень 2008 року була в 1,5 рази меншою, ніж за такий же період 2007 року. Це свідчить, що іноземні інвестори на 1 листопада не так вже злякалися кризи. Скоріше, це українська влада своєю недолугою політикою відлякала їх трохи згодом. Обсяги залучень за довгостроковими та середньостроковими кредитами та облігаціями комерційних банків і підприємств за цей період також склали досить пристойну цифру — + 13,4 млрд. доларів. 

Далі йде показник досить великий і такий же промовистий – обсяги валюти поза банківським сектором. Зазвичай до цього показника зараховують гроші, які населення тримає, що називається, в «банці», а не в банку, а також кошти, які були надіслані в Україну працюючими громадянами за її кордонами. Слід сказати, що таких даних Нацбанк не публікує. Цю цифру досить важко розписати, тому що офіційної статистики немає, та й можливо і бути не може. І це цілком зрозуміло. Однак аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що існує принаймні три методики розрахунку цієї суми. За його даними, ця цифра є досить сталою для різних періодів і перебуває на відмітці + 30 млрд. доларів. 

Куди ж “пливли” гроші у листопаді..?

Сумуючи всі негативні та позитивні показники, отримуємо досить пристойну цифру — 70,1 млрд. доларів із знаком «плюс». Саме таке число або близько до такої суми грошей було в Україні на кінець жовтня цього року.

Втім, експерти та українські можновладці, включаючи Президента та голову правління Нацбанку, скажуть, що в листопаді картина різко змінилася – збільшився відплив грошей із комерційних банків, інвестори стали згорати свої програми та вивозити валюту за кордон тощо. Можливо, так воно і було. Але на сайті Національного банку є все ж таки деяка статистика і за листопад цього року. Принаймні, що стосується депозитних рахунків підприємств та громадян. Вона ж, як на гріх, не на користь «сльозливих» чиновників, які, як вони запевняють, дуже піклуються про свій народ. Минулого місяця попри масовий відплив депозитних грошей підприємств та населення їх загальний обсяг збільшився на 2,4% і склав небагато немало 338,9 млрд. грн. У перерахунку на долари за курсом останнього дня листопада це буде значно менше, ніж, наприклад, за курсом 5 гривень за 1 долар. Але, НБУ вперто рапортує, що депозитні валютні надходження збільшилися на 200 млн. доларів (а не зменшилися, як постійно товкмачать банкіри, називаючи цифри у декілька мільярдів доларів). Можливо, чимало власників депозитних рахунків банків просто переклали свої кошти з фінустанов, які їм здалися не дуже надійними, у більш «спокійні»? Так, до речі, вчинив і автор цього матеріалу, який забрав свої гроші (євро) із депозиту у банку «Надра», з поверенням якого, між іншим, зволікали протягом місяця після закінчення терміну чинності договору, і поклав їх у інші банки.

“Невістка” цього разу не винна…

Тут вже, як кажуть, і сказати немає чого. Точніше, сказати можна лише одне: звинувачення керівників Нацбанку та Президента України в тому, що біда із падінням гривні виникла, в основному, через паніку серед населення та масового зняття грошей із рахунків в комерційних банках, є просто непереконливими. 

Так, експерти скажуть, що Україна має великий зовнішній борг, який, до речі, за даними Національного банку України, станом на 1 жовтня 2008 року складав 105,4 млрд. доларів (свіжіших офіційних даних поки що немає). І цей борг треба віддавати порціями щомісяця. Зрозуміло, що для цього десь також треба брати валюту. Це, безумовно, впливає на баланс валюти в бік зменшення її кількості та негативно позначається на курсі гривні по відношенню до долара (бо більш, ніж 84% боргу треба віддавати в доларах).  /> Але гроші в Україні є і попри всі негаразди можна сміливо стверджувати, що курсова «лихоманка», яка спостерігалася протягом останніх тижнів, є штучними ігрищами людей від влади і великого бізнесу, а не переляком хитруватих українців, які раптом вирішили «врятувати» свої 800 гривень пенсії, перевівши їх у долари за курсом 10 до 1.

 

Читайте также по теме