Великі податкові маневри завершились…

Податковий кодекс в новій редакції на основі пропозицій Президента України Віктора Януковича Верховна Рада ухвалила доволі несподівано, адже ще напередодні представники Партії регіонів попереджали, що вето Президента буде винесене в п`ятницю, якщо встигне профільний комітет. Йшлося навіть про ймовірність додаткових пленарних засідань у тиждень, коли парламентарі працюватимуть в комітетах…. Втім встиг і комітет, і депутати у сесійній залі — практично без обговорення, в швидкому темпі вони ухвалили пропозиції, які з парламетської трибуни чомусь назвали “вето”.

Зранку у четвер про вето Президента депутати говорили лише у перспективі наступних днів. Тим часом мітингувальники зібралися на Майдані, не перекриваючи рух на центральних вулицях. Попри обіцяну “революцію” їх було доволі мало. Окрім того, вони збільшили перелік своїх вимог, додавши до “повного вета” і всенародне обговорення Житлового кодексу до його прийняття Верховною Радою. 

Що ж до пропозицій Президента до Податкового кодексу, то вони не давали спокою лише опозиції. Так, за словами віце-спікера Верховної Ради Миколи Томенка, фактично в парламенті відбудеться повторне читання документа. “Якщо проаналізувати висловлювання відомих представників команди Президента, то, як я і прогнозував, йдеться про політичне вето на Податковий кодекс, яким Президент висловив своє невдоволення розробниками цього законопроекту і частково солідаризувався з акцією протесту і опозицією”, — сказав політик. Окрім того представники продовжували наполягати на “зриві бюджетного процесу”, через зволікання з Податковим кодексом. 

Чутки про те, що Україна зустріне Новий рік без основного фінансового закону підтвердив і лідер комуністів Петро Симоненко. “Ми не встигнемо ухвалити бюджет до кінця року, тому що сьогодні необхідно врегулювати і до кінця завершити процес, який пов'язаний з прийняттям Податкового кодексу”, — зауважив політик. Водночас він вважає, що бюджет на основі Податкового кодексу не буде бюджетом розвитку. “Такий бюджет буде бюджетом проїдання і невикористаних можливостей. Я вважаю, що необхідно приймати інший алгоритм формування державного бюджету”, — зазначив Петро Симоненко.

У свою чергу, у Партії регіонів поспішили заспокоїли, що все буде добре і в новий рік країна увійде з бюджетом. Такий оптимізм незабаром став зрозумілий: у владній фракції обмовилися, що президентські пропозиції до Податкового кодексу вже у Верховній Раді. Довго “кота в мішку” не ховали: як тільки розпочалось вечірнє засідання, спікер оголосив про наявність заповітних поправок.Представити їх на парламентську трибуну вийшла заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова. Ще хвилин 20 і кодекс прийняти так ніби і не було вета глави держави. />  
Спрощену систему залишили

За словами Ірини Акімової, пропозиції Президента Віктора Януковича до Податкового кодексу вирішують конфліктні питання між державою та бізнесом. Так, глава держави вважає за потрібне зберегти чинну спрощену систему оподаткування.“В тих пропозиціях, по-перше, враховане конституційне право громадянина на захист своїх прав у відносинах із Податковою в судовому порядку”, — сказала вона. Зокрема, представник Президента повідомила, що з кодексу виключені ті позиції, які суттєво обмежували підприємців та неадекватно посилювали роль Податкової адміністрації. “Податковий інспектор повинен знати і виконувати свої права та обов'язки, а також нести відповідальність за порушення так само, як і платники податків. У пропозиціях Президента також повертається презумпція невинуватості платників податків, виключаються норми, що розширюють права Податкової без судових рішень”, — продовжувала заступник голови Адміністрації Президента. Також, за словами І. Акімової, платники податків отримують можливість ефективного оскарження рішень щодо суми оподаткування, а також рішень щодо проведення перевірок.

Окрім того, за її словами, скорочуються підстави для перевірок і встановлюється їх граничний термін. “Президент пропонує виключити можливість обмеження прав місцевого самоврядування, а також пропонує відмовитися від інституту податкових роз'яснень і регулювати податкові відносини винятково законно. Віктор Янукович також пропонує унеможливлення дискримінації віруючих осіб щодо обмеження податкової знижки”, — розповіла І. Акімова.

Збереження чинної спрощеної системи підтвердив і голова комітету з питань митної і податкової політики Віталій Хомутиннік. Більше того, він наголосив на введенні податкових канікул для підприємців, які мають обіг не більше 3 мільйонів гривень.

У свою чергу голова фракції “БЮТ-Батьківщина” Іван Кириленко спростував такі заяви. “Цей крок Президента не більше ніж профанація…. Нічого і ніхто не зберігав. Податковий кодекс як був недосконалий так і залишився ним, суттєво обмежуючи права підприємців”, — стверджував він. Цікаво, що сім “бютівців” підтримали цей документ, чим викликали на себе “партійний гнів”. Їх практично одразу ж після голосування було виключено з фракції.

Майдан...

Після повідомлення про перегляд парламентом Податкового кодексу над Майданом Незалежності пролунали численні салюти. Зі сцени на Майдані відразу ж зник мікрофон. У такий спосіб учасникам акції протесту хтось дав зрозуміти, що протести час закінчувати.

Спроба розпустити Майдан по домівках розізлила присутніх протестувальників. “Салют я й сам собі можу організувати. Нас цим не купиш. Я нікуди звідси не піду, доки не будуть виконані наші вимоги”, – вигукнув хтось із натовпу. Тим часом хтось зі сцени заявив, що Верховна Рада не взяла до уваги вимоги підприємців. “Майдан “кинули”!” — зауважив він.

P.S. Тим часом сьогодні вночі із застосуванням спецпідрозділів Міністерства внутрішніх справ було розібране наметове містечко підприємців на Майдані незалежності. За даними очевидців, 0 5 годині ранку Майдан був оточений чотирма кордонами співробітників МВС. В руках вони тримали шоломи, при цьому співробітники МВС були озброєні гумовими кийками. Комунальні служби Києві під наглядом міліції розібрали намети та завантажили їх на вантажівки, щоб вивезти з Майдану. Підприємці, які залишилися на ніч на Майдані, не чинили спротиву міліції. Як заявили правоозхоронці, наметове містечко знесене у зв'язку із державними заходами, пов'язаними із встановленням новорічної ялинки.
 

Читайте также по теме