Верховна Рада «в законі»

Учорашнє ухвалення закону «Про регламент Верховної Ради» викликало кардинально протилежні думки про те, якій політичній силі його поява дає сьогодні більше вигод. Представники Партії регіонів вважають це своєю перемогою і наполягають, що після прийняття документа діюча коаліція опиняється поза законом. У БЮТі ж дотримуються думки, що тепер неможливо буде створити коаліцію за допомогою простої більшості депутатів.  />  

Отже, хто ж переміг? Депутати із фракції Партії регіонів упевнені, що після прийняття регламенту можна говорити про те, що законної парламентської більшості у Верховній Раді не існує. За словами регіонала Олександра Єфремова, нинішня коаліція створювалась у складі двох фракцій — БЮТ і «НУ-НС». «А Блок Литвина просто приєднався до неї. Але ця коаліція не нараховує 226 підписів, тому що більшість — це коли у документах Верховної Ради стоїть 226 підписів депутатів», — пояснив свою точку зору депутат Він переконаний, що тепер можна юридично підтвердити відсутність більшості у коаліції. «Я сподіваюсь, що, згідно з новим регламентом, ми унормуємо цю частину і створимо нормальну коаліцію, яка буде мати 226 голосів», — сказав він. 
 

БЮТівці ж поспішили запевнити, що є тільки одна коаліція і саме вона діє, щоб там не казали регіонали. Коментуючи можливість створення нової коаліції у парламенті, заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем`якін звернув увагу на те, що її можуть сформувати лише фракції. « Коаліцію можуть сформувати лише фракції за підписами депутатів і якщо зараз хтось з депутатів БЮТ захоче увійти в таку коаліцію, то це буде незаконно. Тому ми і голосували у повному складі за регламент як закон », — сказав він. Подібної думки дотримуються і депутати від «НУ-НС»: правда, ця фракція зараз в «особливому положені», бо саме від її рішення зараз залежить доля коаліції з Партією регіонів. А тим часом, якщо вірити заявам регіоналів, бо інші учасники процесу активно відмовчуються, вони проводить переговори про створення коаліції з усіма фракціями парламенту, окрім БЮТ. Про це повідомив уже згаданий Олександр Єфремов. Він підтвердив, що у списку кандидатур на посаду нового голови уряду є «припущення» не лише про представників його політичного табору, а й «НУНСу» — як–то Юрія Єханурова.
 

Напередодні у ЗМІ були оприлюднені дані, згідно з якими на засіданні фракції «Наша Україна — Народна самооборона» у вівторок обговорювали персону Арсенія Яценюка як можливого висуванця у Прем’єри. Однак згодом керівник «НУ-НС» Микола Мартиненко відхрестився від цього. А лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко вкотре заявив, що про входження його групи в коаліцію з Партією регіонів «не може бути й мови». 
 

Водночас заступник голови Партії регіонів Ганна Герман відгукується про перебіг «торгів» оптимістично й припускає, що новий уряд може бути сформований уже наступного парламентського тижня — після розвалу нинішньої коаліції та створення нової. Інший нардеп-регіонал Борис Колесников в ефірі «Шустер live» напередодні заявив, що попередніх домовленостей із стороною Віктора Ющенка про союз із Партії регіонів «навіть теоретично не могло бути». Отже, для утворення коаліції, як і очікувалось, потрібно ще багато «політичного часу», за який головні гравці визначаться з ким і проти кого бути, за яку ціну і з якими перспективами. Втім, закон про регламент може не вплинути на процес. Адже як спрогнозував представник Президента у Верховній Раді Ігор Попов, глава держави не підпише цей документ.

 

Читайте также по теме