Вето: перемога чи маневр?

Президент України Віктор Янукович, пояснюючи своє вето на ухвалений парламентом Податковий кодекс, заявив, що робота економічного блоку уряду з підготовки цього документа має суттєві недоліки. Тому робоча група, створена урядом за участю представників Президента, малого та середнього бізнесу повинна напрацювати зміни до Податкового кодексу, які Віктор Янукович розгляне у четвер. Тим часом підприємці, які відстоюють свої права на Майдані Незалежності вже понад тиждень, досі не залишили головну площу столиці, вимагаючи відставки уряду та виборів до парламенту у березні 2011 року. За словами народного депутата від Партії регіонів, члена парламентського Комітету з питань економічної політики Ірини Горіної, відстоювання свої прав представниками малого та середнього бізнесу в Україні не є чимось дивним. Воно подібне до виступів, що спостерігалися у європейських країнах у ХХ столітті. Депутатка підкреслила, що коли створюється складна система, яка регулює податкові відносини всіх сфер та галузей, завжди бувають невдоволені, а також ті, хто просто боїться нових правил. Тому, за її словами, можливість викликати на діалог і членів уряду, і Президента є беззаперечним показником демократичності України. Вона також переконана, що якби навіть підприємці не вимйшли на вулиці, Президент всеодно зветував би Податковий кодексу тому вигляді, в якому його схвалила Верховна Рада.  

Ірина Горіна також стверджує, що основним мотивом Віктора Януковича було те, що в документі, який надійшов до Президента з парламенту, порушувалися право людей займатися підприємницькою діяльністю, мати можливість захищатися від податкового тиску у судах. Підприємці ж виявилися найбільш активною групою, яка просто заявила про себе першою. 

Проте народний депутат вважає, що чимало інших моментів у оподаткуванні, можливо, більш європейських та ще не притаманних Україні, потрібно запроваджувати. Але це неодмінно має супроводжуватися подоланням корупції у податковій службі. При цьому Ірина Горіна стверджує, що у новому Податковому кодексі частково будуть виписані правила, які змусять відповідати податківців за свої дії — такі пропозиції розглядаються нині Віктором Януковичем. 

Те, що підприємці за допомогою мирного спротиву досягли ветування Податкового кодексу, народний депутат від “НУ-НСу”, один з польових командирів попереднього Майдану Тарас Стецьків вважає їхньою першою серйозною перемогою. При цьому політик впевнений, що підприємці зараз мали би зосередити увагу на двох речах — по-перше, на здійсненні певного тиску на Верховну Раду з метою домогтися прийняття таких поправок до Податкового кодексу, які б реально поліпшили їхнє становище. По-друге, підприємці би мали приступити до організації чогось на зразок Конфедерації незалежних профспілок малого і середнього бізнесу, аби мати структуру, здатну захищати їхні інтереси та тиснути на органи влади у разі, коли така потреба виникатиме. 

Наметове ж містечко на столичному Майдані Незалежності, на думку Тараса Стецьківа, має протриматися ще якийсь час. Це потрібно,за його словами, для того, що якщо влада обмане підприємців, чого виключати не можна, бо Янукович міг просто зробити тактичний хід, наклавши вето, а потім почнуться косметичні зміни, тоді треба готуватися до нового витка протистояння з владо. Водночас він вважає, що треба переводити боротьбу у інші форми, оскільки не можна залишати наметовий табір через зиму, через Новий рік, бо він тоді змаргіналізується. 

Тарас Стецьків також спрогнозував “кадрові висновки”, які зробить влада. Він вважає, що найближчим часом відбудуться відставки лише другорядних фігур в уряді, наприклад, голови Держкомпідприємництва Михайла Бродського. А віце-прем'єр з економіки Сергій Тігіпко, на думку Тараса Стецьківа, поки що вигідний владі: перебуваючи у владі — він служить їй своєрідною ширмою, в опозиції ж може стати повноцінним гравцем. 

 

Читайте также по теме