Вибори таки відбудуться, але чи з”явиться перспектива?

Останні події на теренах політичного життя України нагадують сюжет відомого твору Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Там ця родина рубала свою домівку сокирою, бо вжитись на спільній території не могла, а згодом, ще й землю ділила паском, аби старшому брату не дісталось більше, ніж меншому. Наші ж, керівники, схоже, уже давно визначили де «твоє» а де «моє» і просто вгамовують «політичні апетити»

«Станом на 8 жовтня 2008 року я не отримав жодної пропозиції політичної сили про формування коаліції більшості» — заявив Президент України у телевізійному зверненні і додав: « Згідно з Конституцією України я оголошую про припинення діяльності Верховної Ради України 6-го скликання та проведення дострокових виборів!»

Статтею 77 Конституції України передбачено, що дострокові вибори проводяться протягом 60 днів з дня опублікування рішення про розпуск парламенту. Такою датою, на думку Віктора Ющенка, є 7 грудня 2008 року. Та зважаючи на реалії, визначений ним строк може бути не останнім, адже самого бажання Президента інколи мало. Провідний експерт політико-правових програм центру Разумкова Олександр Литвиненко переконаний, що проведення дострокових виборів в Україні 7 грудня можна поставити під сумнів.

Він аргументує це тим, що судова епопея ще не закінчилась і певні політичні сили домоглися екскалації напруженості навколо судових справ. З цим експерт пов’язує і ставлення Кабміну до фінансування виборчої кампанії: поки ці судові справи не будуть вирішені, не вдастся домогтися виконання Указу Президента та відповідного рішення РНБО. За словами Олександра Литвиненка, складно сказати чи відбудуться вибори 7 грудня, однак, очевидно, що вони все-таки відбудуться. Уникнути їх на позитивному шляху не можна, вважає він, інша справа, що ситуація буде доведена до критичної межі. Тоді, говорить експерт, це будуть не вибори, а щось інше. Перспективи ж скасувати вибори він не бачить.   />  
Найголовніша з проблем, що може зумовити відстрочку виборів, фінансування. Член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський стверджує: якщо у виборах будуть брати участь до 20 партій, вони обійдуться бюджету майже в 416, 5 млн, грн., якщо ж учасників виборчих перегонів буде ще більше — ця цифра збільшуватиметься на 200 тисяч на кожну політичну силу. Втім, щоб витрати такі гроші, потрібне рішення Верховної Ради. А його і досі немає. І уряд відмовився виділити ці гроші без рішення парламенту. 

 Президент відреагував своєрідно, заявивши, що досить Прем’єрові, «ховатися, як він висловився, у коноплях» і на позачерговому засіданні Ради національної безпеки і оборони 13 жовтня підписав указ щодо необхідності скликати засідання уряду й переказати кошти з резервного фонду на рахунки ЦВК до 17:00 того ж дня, мовляв , у порядку використання коштів з резервного фонду не вказано жодних заборон для їх спрямування на таку важливу справу. Урядовці ж побачили у цьому порушення бюджетної дисципліни і гроші виділяти відмовилися. «Кошти з резервного фонду призначені для відновлення інфраструктури західних областей, що потерпіли від стихійного лиха, тому зайвих грошей там немає!»- зазначила Прем’єр Юлія Тимошенко. Ти м часом, директор програм політичного аналізу і безпеки Міжнародного центру політичного прогнозу Віктор Чумак вважає , що Кабміну таки доведеться знайти кошти.

За його словами, уряд прийме рішення щодо фінансування. Іншого шляху, на його думку, просто немає, адже Кабінет Міністрів технічно повинен забезпечити або відшукати резервні кошти. Віктор Чумак не заперечує,що потрібне і рішення Верховної Ради, але вважає, що це питання можна технічно вирішити і гроші можна виділити з резервного фонду, а потім їх поверне парламент нового скликання. 
Своє небажання проводити дострокові вибори Юлія Тимошенко не лише пояснює світовою економічною кризою, але й демонструє діями. Скажімо, народні депутати від БЮТ фактично заблокували роботу Київського апеляційного та Вищого адміністративного судів і зробили неможливим розгляд апеляційної справи щодо призупинення дострокових виборів у встановлені строки. Як наслідок — справу відкладено до 17 жовтня.  

Те, що визначені президентським указом строки виборів зірвані, вже мало у кого викликає сумнів. Схоже, опоненти Віктора Ющенка будуть намагатися максимально розтягнути передвиборчу кампанію, аж до того, аби вона плавно перейшла у президентські вибори, «Судова війна» триватиме, ще кілька тижнів, а Юлія Тимошенко вочевидь таким чином вирішила утриматися на прем’єрській посаді. Самі ж вибори можуть не відбутися через велику кількість правових колізій, особливо зважаючи на, що закони приймати в нашій країні нікому, тому і без того порубана «Кайдашами» «українська хата» залишається в глухому куті.
 Але навіть, якщо вибори відбудуться вчасно, то чи змінить це ситуацію? Мабуть, ні, підказує досвід. Такої думки дотримується і Олександр Литвиненко.

Він переконаний, що кофігурація майбутнього парламенту буде та сама, за винятком кількох мандатів. Загалом експерт бачить дві перспективи: відродження демократичної коаліції, що є неможливим оскільки вона вже продемонструвала свою недієздатність. Друга — це протистояння діючого Президента з тією політичною силою, яку після виборів приведе до парламенту Юлія Тимошенко. Допускає Олександр Литвиненко ще й варіант коаліції Партії регіонів та БЮТ, хоча сумнівається у можливості співіснування учасників такої коаліції.

 Схоже, настав час змінювати самих політиків, а не займатися їхньою пересадкою із крісла в крісло. А поки ж відповідальний за все народ, адже, за словами Президента, саме «за ним – вища в цій державі відповідальність».

Читайте также по теме