Від кожного по конституції…

Україна вступає у виборчу кампанію. Жорстоку і нещадну. Але одночасно швидкоплинну і слабо прогнозовану. В принципі, нам не звикати – вибори вже перетворилися на національний український вид спорту. У своєрідний розіграш кубка кубків, за яким стежить і в який втягується вся країна. Але незалежно від того, що ми звикли до перепетій боротьби за владу, українська політична “Санта-Барбара” не менше тримає в напруженості глядача. Кульмінаційною стала остання серія, в якій коаліційний роман Віктора Януковича з Юлією Тимошенко закінчився розривом, а відносини Віктора Ющенка і лідера БЮТу дедалі більше нагадують відносини свекрухи з невісткою. Подібно до цього персонажу українського побуту Віктор Ющенко тільки й шукає за що б то покритикувати Юлію Володимирівну. Проте, слід визнати, та «не дає собі в кашу наплювати». А якщо говорити про всіх, то після фіаско проекту з коаліцією ПРіБЮТ, політики взялись за улюблену справу — лаяти своїх ще «вчорашніх» партнерів-переговорників.  />  

Найбільше старається, як і завжди, Юлія Тимошенко. Намагаючись хоч якось відкараскатись від оприлюдненого пресі спільного з регіоналами проекту Конституції, повідомила про свою : "переписану Конституцію – в кожну хату". Це, вочевидь, має врівноважити в очах виборців вагу того негативу, який створив багатомісячний роман бютівців з регіоналами. Адже якщо темою "Конституції від Тимошенко" вдасться забити всі вуха, то обставини, за яких вона готувалася, відійдуть на другий план.
 

Загалом, схоже, що найближчим часом, українську Конституцію спробують переписати представники декількох політико-оліргахічних центрів впливу. Прем’єр Юлія Тимошенко, як уже згадувалось, обіцяє подати новий проект змін до Конституції, який, за її словами, закріпить парламентську республіку і обрання Президента всенародно, уже найближчим часом. За словами прем’єра, БЮТ нібито ще два роки тому хотів провести референдум, щоб визначити, яку форму правління хоче мати народ – президентську чи парламентську – але, скаржиться лідер більшості, Президент «завалив» цей процес
 

Вона упевнена, що зараз в парламенті «не набереться і 10 депутатів, які голосуватимуть за жорстку президентську форму правління». В той же час, Юлія Тимошенко посилається на те, що парламентська система зараз успішно функціонує в більшості європейських країн. Прем’єр запевняє, що у неї давно є свій «чіткий проект Конституції». За її словами, проект змін до Конституції від БЮТ містить 10 пунктів. Зокрема, реформу правосуддя, обрання суддів народом і створення для них дисциплінарних комісій. Бютівські зміни до Конституції передбачають також зміну квотного принципу формування Конституційного суду і ЦВК, «масштабну реформу місцевих органів» з передачею їм значних прав від центру. Також прем’єр хоче надати, як вона каже, «безпрецедентно великі права опозиції».  
Не відстає від своєї опонентки і Президент Віктор Ющенко, наполягаючи на прийнятті власних змін до Конституцію до президентських виборів. «Немає іншого варіанту, як продемонструвати незаангажовану позицію і прийняти зміни і доповнення до Конституції до президентських виборів — це найчесніший підхід», — сказав глава держави.
 

Не проти попорпатися в Конституції і Віктор Янукович. «В даний час багато дискусій відбувається довкола того, якою буде доля тих ідей по змінах в Конституцію, які ми напрацювали разом з нашими партнерами з БЮТ і Блоку Литвина під час переговорів, що проводилися. Відразу скажу – я проти того, щоб перекреслювати ті хороші рішення, на яких ми спільно зійшлися. Є питання, які не обов’язково відкладати на період після виборів. Я вірю, що ми можемо знайти підтримку в парламенті для, наприклад, таких необхідних змін Конституції, якими є, скажімо, реформа судоустрою або децентралізація місцевої самоврядності».
 

В той же час депутат від фракції Партії регіонів Олена Бондаренко уже встигла прокоментувати положення нового, поки що не продемонстрованого проекту Конституції від Тимошенко. За словами депутата, фракція Партії регіонів вийшла з переговорів через незгоду з формою правління, яку пропонувала Юлія Тимошенко. «Зараз абсолютно точно можу сказати, що ми будемо не згодні з тим, що запропонує Тимошенко у внесеному проекті Конституції», — сказала нардеп. 
 

Вона ж вважає найбільш прийнятою для України парламентську форму правління. На її думку, останні п’ять років продемонстрували, що українські політики намагаються максимально перетягнути повноваження на себе, а потім не знають, що з ними робити. Проте, не тільки регіонали заплутались у своїх коментарях. З колії вибились і білосердені. Коли саме планує вносити зміни в Основний закон країни Прем’єр, невідомо, але навіть у її політичній силі не вірять у них до президентських виборів. Так, народний депутат-бютівець Валерій Писаренко запевнив, що до президентських виборів конституційний процес якщо і почнеться, то лише в режимі обговорення. «Голосування за Конституцію чекати зараз не варто. Ми зробимо все, щоб проект Віктора Ющенка залишився лише його мріями про довічну недоторканість. Що стосується проекту, який сьогодні є в Партії регіонів і того, який внесе БЮТ, то там знайдеться багато цікавих ідей. Упевнений, вони увійдуть до Основного Закону України, що діє, як його основна частина.» — прокоментував політик. 
 

У “НУ-НС”, де вочевидь відчувають, що вибори нічого хорошого їм не принесуть, просто порівняли всі проекти Конституції з…. оселедцем . «Скоріш за все, нові проекти Конституції будуть тепер вноситися так само, як пакується оселедець у бочці, але все це буде робитися з одною ціллю, — пропагандистською», — сказав депутат від “НУ-НС” Тарас Стецьків, запевнивши, що подібні зміни ухвалити до виборів неможливо.
 

У тому, що Конституцію не встигнуть «перекроїти», впевнений Голова Верховної Ради Володимир Литвин. За його словами, окрім того, що проекти конституційних змін мають бути зареєстровані (з підписами 150 депутатів), вони мають пройти експертизу профільних парламентських комітетів і отримати їх висновки. "Тому думати, що це одномоментний акт – несерйозно. Тим паче, що серйозність моменту прийняття змін до Конституції полягає в тому, що не можна діяти методом кавалерійської атаки. Тому, якщо елементарно дотримуватися регламенту, то процедура не дозволяє до президентських виборів відповідні зміни", — зазначив Володимир Литвин. 
 Потреба в зміні Конституції є. Тому БЮТ і Партія вимушені шукати консенсус в цьому питанні. Президент як глава держави може запропонувати свій проект, який повинен враховувати інтереси провідних політичних сил. Пошук вдалої формули Конституції повинен мати форму переговорного процесу.
 

Комуністи переконані, що сьогодні проект, внесений Компартією, — найбільш професійний і найбільш сучасний, як з точки зору державного устрою, так і з точки зору запропонованих механізмів захисту прав і свобод громадян та можливостей контролю з боку суспільства за дотриманням державою взятих на себе зобов”язань. Лідер Компартії Петро Симоненко вважає, що саме цей проект нової редакції Конституції має бути взятий за основу при розгляді питання у Верховній Раді. За його словами, комуністи готові до обговорення, до критичних зауважень, доповнень тощо, а також — до співпраці з усіма, хто зацікавлений в подоланні кризи та побудові міцного фундаменту для розвитку реальної демократії. Водночас він наголосив, що фракція комуністів ні за яких умов не погодиться на вихолощення сутності цього проекту Конституції — Конституції, як висловився Петро Симоненко, “для людей, а не для кланів”.
 

Він нагадав, що Компартія ще два роки тому оприлюднила у парламентській газеті “Голос України” цей проект. Проте, незважаючи на позитивні відгуки спеціалістів з конституційного права, позитивне сприйняття громадою ключових положень нової редакції Конституції, запропонованої комуністами, пропозиції КПУ не були винесені у сесійну залу, — наголосив Петро Симоненко. Він пояснив це тим, що згаданий проект Основного закону відповідає інтересам переважної більшості громадян, а не кільком відсоткам олігархів та чиновників.
Щодо висновків Венеціанської комісії, то за словами лідера комуністів, вони мають рекомендаційний характер і при цьому “її рекомендації спрямовані на те, аби змусити Україну приймати документи, які були б вигідні винятково третім країнам, а не нашому народу”. 
 

Політологи також переконані – Конституцію необхідно змінювати, але не під окремого політика. «Думаю, до президентських виборів конституційний процес триватиме. Можуть звести все до більш-менш зрозумілого проекту, а потім провести вибори». — прогнозує президент соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко. — «Хоча при нашій складній політичній ситуації за тиждень до виборів може бути прийнятий радикальний конституційний текст і вибори можуть бути скасовані. Я не думаю, що переможе якийсь один проект. Швидше за все, це буде компромісний варіант. Ні Партія регіонів, ні БЮТ не мають контрольного пакета голосів у Верховній Раді і серед електорату. Тому домовлятися доведеться. Тобто, переговорний процес, перерваний рішенням Януковича, ще може відновитися.»
 

Коаліції в Україні – досить нестабільна штука. Вона, як правило, існує тільки для вирішення деяких політичних питань… Можливо одним з таких політичних питань стануть й зміни до Конституції, яку політики давно перестали вважати законом та маніпулюють нею задля задоволення власних інтересів.

 

 

Читайте также по теме