«Від пива робляться ледачими, дурними і безсилими..»

Побачити підлітка з пивом у руці – не така вже й дивина. Хлопець років 13–14 купує у кіоску пляшку пива, сідає недалеко і її розпиває, повз проходить безліч дорослих і жодного не дивує цей факт. Дивною виглядає всезагальна байдужість. Виникає запитання: чи то підлітковий алкоголізм – норма, чи то пиво – не алкоголь? Всесвітня організація охорони здоров’я визнала українських підлітків 11–15 років такими, що найбільше вживають алкоголь у Європі. За ними йдуть з великим відривом тинейджери з Ізраїлю і Словаччини. Згідно з даними ВООЗ, близько 40% українських підлітків вживають спиртні напої – в основному слабоалкогольні. Експерти переконані розв’язати проблему підліткового алкоголізму в Україні може лише більш жорсте законодавче обмеження продажу пива і слабоалкогольних напоїв, що включає віднесення цього виду продукції до алкогольних напоїв.

Медицина проти!

Проблема алкоголізму стосується не лише підлітків. За словами головного нарколога Київської області Геннадія Зільберблата, якщо десять років тому на сотню пацієнтів припадав один-два пивних алкоголіків, то сьогодні їх уже понад десяток.

Медики-наркологи руками й ногами за нововведення. «Молодь потрібно лікувати вже зараз, – переконаний заступник головного лікаря з медичних питань Хмельницького обласного наркологічного диспансеру Олександр Підлісний. – Якщо раніше на пивний алкоголізм на Хмельниччині страждали один-два підлітки на рік, то сьогодні ця цифра збільшилася до десяти. Спостерігається значне поширення пивного алкоголізму. Зараз досить модно стало гуляти з пляшкою пива, проте це небезпечно. Нічим не шкідливий, на перший погляд, хмільний напій є стартовою площадкою до переходу до більш міцних напоїв. Дитячий організм ще до кінця не сформований і тому дуже швидко стає залежним від пива. Цей законопроект дозволить врятувати багатьох підлітків від алкоголізму». />  

Учені, які досліджують проблему алкоголізму, цілком обґрунтовано вважають неправомірним поділ спиртних виробів за ступенем їх шкідливої дії на організм, оскільки немає серед них нешкідливих. Про те, що існує пивний алкоголізм, відомо давно. І хоча в очах обивателя він менш небезпечний, ніж винний і горілчаний — наслідки його руйнівні. У XIX столітті англійці, борючись з алкоголізмом, вирішили витіснити міцні алкогольні вироби пивом. Але згодом довелося скасувати «пивний закон», оскільки його він лише посилював пияцтво. Перший рейхсканцлер Німеччини Бісмарк, що знав не з чуток про шкідливі наслідки вживання пива, дав таке визначення пивному алкоголізму: «Від пива робляться ледачими, дурними і безсилими» (під словом «безсилими» малася на увазі імпотенція).

Найбільш руйнівний і шкідливий наслідок надмірного вживання пива – хворе серце або, як назвала його німецька лікарка професор Болінгер, баварське «пивне серце». Воно проявляється в розширенні порожнин серця, потовщенні його стінок, некрозах в сердечному м’язі, зменшенні мітохондрій і ін. Визнано, що ці зміни пов’язані з наявністю в пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст цього токсичного елемента в сердечному м’язі у тих, хто вживає пиво, перевищує допустиму норму в 10 разів. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході і шлунку.

Існують і інші чинники, що порушують роботу серця при пивному алкоголізмі. Це, перш за все, великі порції пива, що поглинаються за день його шанувальниками, а також насиченість пива вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, пиво швидко переповнює кровоносні судини. Це приводить до варикозного розширення вен і розширення серця. Так виникає синдром «пивного серця» або синдром «капронової панчохи», коли серце провисає, стає в’ялим і погано переганяє кров. Пиво шкідливо впливає на гормони людини, адже містить ряд токсичних речовин, у тому числі солі важких металів, що викликають зміни в ендокринній системі. Так, в організмі чоловіків при систематичному вживанні пива виділяється речовина, яка пригнічує вироблення чоловічого статевого гормону тестостерону. Одночасно починають вироблятися жіночі статеві гормони, що викликають зміни зовнішнього вигляду чоловіка. У чоловіків, які п’ють пиво, збільшуються грудні залози, стає ширшим таз. У жінок, які вживають пиво, зростає вірогідність захворіти на рак, а якщо це мати, яка годує, то у дитяти можливі епілептичні судоми. Також у жінок стає грубішим голос і з’являються так звані пивні вуса. 
Дослідження, проведені в багатьох країнах, свідчать, що хронічний алкоголізм розвивається в 3–4 рази швидше від вживання пива, ніж від міцних алкогольних виробів. Шкода від пива для людського організму дуже велика. Загибель клітин головного мозку, порушення функцій спинного мозку, міокардіодистрофія, цироз печінки, гепатит, панкреатит, гастрит, невропатії, ураження зорового і слухового аналізаторів. Доведена також кореляція між добовим вживанням пива і підвищенням артеріального тиску. 
 

Реклама алкоголю?

Понад усе поширенню думки про корисність пива сприяє агресивна реклама, що створює брехливий міф про користь і «крутість» вживання пива. У свідомості суспільства вона вже зробила цей напій національним, прищепила стереотип – ніби пиво безневинна дитяча шипучка. За статистикою, кожен житель нашої країни протягом року випиває майже 60 літрів пива. За останніх 10 років пивних алкоголіків в Україні стало удесятеро більше. При цьому пиво виключене з розряду спиртних напоїв, на нього не поширюються заборони на рекламу і інші обмеження. І це не дивлячись на те, що за останні роки вміст алкоголю в деяких сортах досяг 14 % (що відповідає винам за вмістом спирту).

Проте рекламодавці іншої думки. Так, директор Асоціації зовнішньої реклами України Роман Паламарчук переконаний, що прирівнювання пива до алкоголю і заборона продажу його неповнолітнім не вирішать проблеми алкоголізму. «Прикладом цього є заборона зовнішньої реклами алкоголю та тютюну. Від цього курити та вживати спиртне менше не стали. Так само буде і з пивом», — переконаний Роман Паламарчук.

Як стверджує рекламіст, даний законопроект, скоріш за все, є черговим заходом політичних діячів перед виборчою кампанією. «Я впевнений, що цей крок не є кроком до покращання здоров’я нації, скоріш навпаки — переведення уваги людей на менш важливі питання. До того ж, формуючи законопроект, ніяких досліджень не проводилося щодо згубного впливу пива на людей. В цьому законі мало здорового глузду».
 
Пиво в законі

Ще в грудні 2007 року у Верховній Раді зареєстрований законопроект, згідно з яким пиво буде визнано алкогольним напоєм. Це означає, що продавати його можна буде, як і горілку, тільки в магазинах, площа яких складає від 20 кв. м, і тільки повнолітнім. Пінний напій буде заборонено вживати на вулицях, поза спеціальними закладами. Документ передбачає також заборону реклами і обов’язкове оформлення ліцензій на продаж пива. За останній рік депутатами були внесені ще чотири аналогічні законопроекти, спрямовані на обмеження продажу пива, але жоден із них не був поданий на розгляд до сесійного залу парламенту України. 
 

Багато народних депутатів переконані, ухвалення такого законопроекту «назріло просто катастрофічно». Вони вважають за потрібне привернути громадську думку до цього законопроекту, оскільки поки що пиво та інші слабоалкогольні напої не вважаються алкогольними. Їх можна продавати де завгодно. У будь-якому регіоні нашої країни люди спокійно розпивають пиво в громадських місцях. Часто на вулицях із пивом ходять навіть діти і їм навіть зауваження ніхто не може зробити, бо пиво – не алкогольний напій, а слабоалкогольний. Проте згаданий законопроект був поданий у 2007 році, минули вже 2 роки, а віз і нині там. А тим часом пиво – той же алкоголь, оскільки в ньому теж міститься етиловий спирт, і фахівці переконані, що від ухвалення закону, що прирівнює пиво до алкогольних напоїв, залежить здоров’я цілого покоління. Адже нині пиво для молоді сьогодні – напій, без якого неможливо уявити собі відпочинок. На жаль, це невід’ємний атрибут відвідання будь-якої спортивної події, і ця суперечність існує на рівні світогляду – спорт і алкоголь.

Ідею прирівняти пиво до алкогольних напоїв підтримує і фракція Компартії. Так депутат від КПУ Спиридон Кілінкаров переконаний, що пиво попри поширену думку сприяє поширенню алкоголізму. «Ми, ще не обговорювали на фракції це питання, але моя особиста думка, що пиво аж ніяк не може бути корисним. Ми звикли сприймати цей напій, як безпечний, а інколи й лікувальний, але це не так. Гадаю ми підтримаємо цей законопроект, адже я сам батько і мене, безумовно, турбує той факт, що Україна на перших місцях серед країн за рівнем дитячого алкоголізму».

Головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський зазначив, що проект змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва й обороту спирту етилового, коньячного й плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів» був поданий до Верховної Ради ще 11 грудня 2007 року і був прийнятий в першому читанні 5 березня 2009 року. Але минуло півроку, а документ так і не був розглянутий ні на засіданні профільного Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики, ні на засіданні підкомітету. На даний момент до законопроекту вже внесено 46 поправок. Таким чином, зазначив громадський діяч, Україна продовжує залишатися однією з небагатьох країн Європи, де слабоалкогольні напої не прирівняні до алкогольних – на них не розповсюджується заборона на продаж неповнолітнім, заборона на рекламу, не встановлені обмеження щодо місць продажу і вживання.

Власники пивоварень обурені можливістю ухвалення такого законопроекту. На думку голови правління компанії «Хмельпиво» Олександра Лесюка, у віднесенні пива до алкоголю та обмеженні його продажу лежить політичне підґрунтя. «За десять років виготовлення пива в Україні зросло в два рази. Це не значить, що ми стали алкоголіками. Порівняйте лише: в Німеччині на душе населення припадає 130 літрів пива, в Данії – 170 літрів, а на українця – лише 50. Ця статистика чітко показує, що Україні ще далеко до європейських стандартів. Проте у нововведені є свої підводні течії… Магнати лікеро-горілчаних заводів хочуть прирівняти пиво до алкоголю, аби і їхня галузь почала розвиватися. Але чому порівнюють напої з 3,5% алкоголю та горілкою з 40 градусами? Якщо даний закон приймуть і пиво подорожчає, люди, які купували пиво, аби розслабитися, віддадуть перевагу горілці, якої вистачить на декілька днів. От і відбудеться спасіння нації…» — вважає він.

Сам же Олександр Лесюк з 1961 року працює пивоваром і щодня куштує свою продукцію, але алкоголіком ще не став. «У моєму штаті працює 135 осіб, але ніхто з них за стільки років не ходить з червоним носом. Не із заборони потрібно почати, а з виховання дітей ще в дитсадках. Кожна дитина повинна вчитися, в яких дозах і коли можна вживати алкоголь, а коли взагалі цього робити не бажано», — переконаний він.

 

Читайте также по теме