Мая Заховайко
07:17 23/06/2009

Війна рейтингів: хто кого «перестрибне»?

Старт президентських перегонів невпинно наближається, а з ним загострюється і «війна рейтингів» між кандидатами. Через це не зовсім чесне явище Україна вже проходила не раз, та, здається, політики не збираються відмовлятися від перевірених соціологічних технологій – на що тільки не підеш, аби похизуватися «в кого більший рейтинг»…

Щоправда у понеділок під час засідання погоджувальної ради керівників парламентських комітетів і фракцій йшлося не стільки про власні рейтингові здобутки, скільки про обурення щодо «неправильного» зростання чужих «відсотків». З відповідною емоційною заявою виступив заступник голови БЮТ Андрій Кожем’якін, який запідозрив «тандем двох Я» — Януковича і Яценюка у «масштабній фальсифікації громадської думки» на гроші Фірташа… Чим же є ця заява БЮТ: офіційним визнанням Юлією Тимошенко ще одного конкурента в особі Арсенія Яценюка чи грою на випередження?

Соціологічна фальсифікація на гроші Фірташа?

У понеділок у Верховній Раді представники БЮТ були як ніколи активними, виступаючи із заявами, брифінгами та інтерв’ю. Особливо заінтригував журналістів «виступ-викриття» Андрія Кожем’якіна, який повідомив, що минулого тижня «було розроблено спеціальну операцію, метою якої є введення в оману виборців, масштабна фальсифікація громадської думки, маніпуляція свідомістю громадян України». У заяві, зачитаній ним, йшлося про те, що близько десяти соціологічних центрів України «отримали замовлення на систематичне оприлюднення начебто результатів опитувань громадян, присвячених наступним виборам Президента України, хоча насправді, ці опитування проводитись не будуть».

Ці «опитування» мають накинути суспільству думку про те, що, у другий тур виходять лідер Партії регіонів Віктор Янукович та лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк. Замовником та фінансистом цієї «спецоперації» нібито виступає власник «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ. Андрій Кожем»якін також зазначив, що ці дослідження будуть оприлюднюватися в українських засобах масової інформації і передусім на телеканалі "Інтер”. На запитання журналістів, які є докази щодо здійснення такої операції, депутат відповів, що найкращими доказами буде те, що ця інформація буде розповсюджена в ЗМІ. «Треба дочекатися», — додав А.Кожем’якін.

У свою чергу представник Партії регіонів Олександр Єфремов спростував заяву БЮТ, зауваживши, що зараз «нікому нічого не треба робити, щоб падали рейтинги Кабміну, оскільки діючий Кабмін сам з цим завданням успішно справляється».

Змагання за «помаранчевий» електорат

Про стрімко зростаючий рейтинг колишнього спікера і лідера поки що віртуальної політсили «Фронт змін» говориться досить багато. Дехто вважає це піар-ходом і штучною «накруткою цифр», інші пояснюють популярність Арсенія Петровича у соцопитуваннях його молодістю і відносною незаплямованістю (адже він вчасно дав себе «піти» з посади Голови Верховної Ради, чим викликав у співвітчизників якщо не раптову любов, то часткову співчутливу симпатію).

Проте наразі експерти констатують, що особистий рейтинг Арсенія Яценюка як кандидата у президенти досяг свого максимального значення і його подальше зростання є малоймовірним. Зокрема, таку думку висловив президент аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов. Він вважає, що рейтинг екс-спікера стабілізувався на рівні 10-12% і більше не зростатиме. «Яценюк вибрав свій електорат, тому що пройшло певне заміщення фігури Ющенка на фігуру Яценюка в очах певної частини «помаранчевого електорату», – пояснив Ігор Жданов. За словами політолога, якщо подивитися на результати партії «Наша Україна» на парламентських виборах 2007 року, то це 14%. Тобто, констатував він, Арсеній Яценюк «фактично вибрав своє», оскільки ще 2% підтримки виборців, додав він, залишилось у Президента.

Експерт вважає, що, з огляду на такі показники, у першому турі виборів глави держави Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк будуть змагатися саме за цей «помаранчевий електорат». За словами Ігоря Жданова, «в «біло-голубих» є єдиний лідер, він і залишається єдиним – це Віктор Янукович, а серед «помаранчевих», за словами політолога, «завжди існувала конкуренція – раніше вона була між Ющенком і Тимошенко, а зараз між Тимошенко і Яценюком».

Немає диму без вогню?

/> Сам Арсеній Яценюк переконаний, що у другому турі президентських виборів він неодмінно зустрінеться саме з Віктором Януковичем і переможе його. «Я думаю, що зустрінуся з Януковичем у другому турі у відкритій боротьбі. І ми доведемо, хто кращий. Я буду боротися з Януковичем, і я переможу і Януковича, і Юлію Тимошенко і обов’язково Віктора Ющенка», – самовпевнено заявив він на минулому тижні.

Звісно, впевненість у собі – річ добра, проте лише на цій якості президентські вибори не виграєш. На думку директора Центру політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, «в організаційному плані, у плані готовності до проведення справжньої, серйозної виборчої кампанії, звичайно, Яценюк поступається і Януковичу, і Тимошенко». Коментуючи суперечки навколо об’єктивності рейтингів Арсенія Яценюка, Володимир Фесенко зазначив, що «всі провідні соціологічні служби підтверджують – рейтинг Яценюка близько 13%. «Інше питання, що за останній час – у квітні-травні – зростання його рейтингу призупинилося», – вважає політолог. Водночас, зауважив він, це стосується й інших кандидатів у президенти: «припинилося падіння рейтингів Тимошенко, зростання рейтингів Януковича, тобто, наступила певна стабілізація. Але в Яценюка рейтинг не дутий, інша справа, що він нестійкий», – вважає Володимир Фесенко.

Вірити чи не вірити соцопитуванням – питання настільки ж риторичне, як і щодо довіри нашим політикам. На жаль, багато соціологічних служб дискредитували себе під час попередніх виборчих перегонів, а тому сприймати за чисту монету інформацію про зростання чи падіння будь-яких рейтингів (особливо з такими епітетами, як «стрімке», «раптове», «неймовірне» і т.д.) певно не варто.

Що ж стосується Арсенія Яценюка, на якого тепер спрямований гнів БЮТ, то, очевидно, немає диму без вогню… Із можливим подальшим поглибленням кризи, зростанням безробіття та загальним погіршенням ситуації в держави, симпатії прихильників Юлії Тимошенко можуть «похитнутися» у сторону «альтернативного кандидата», імідж якого наполегливо наразі створює саме екс-спікер.

Мабуть, Прем’єр це також розуміє, а тому намагатиметься за будь що укорінити у свідомості виборців ідею безальтернативності «гри на двох», тобто лише між нею і Януковичем. Чи вдасться Юлії Тимошенко це зробити, покажуть наступні місяці і професійність діючого уряду, якщо, звичайно, він до того часу не втратить усіх своїх міністрів…

 

Читайте также по теме