Леся Дубенко
14:12 06/03/2010

Віктор Янукович до Європи хоче більше: огляд закордонної преси

Перші кроки Президента України Віктора Януковича на новій для нього посаді були цього тижня у центрі уваги багатьох закордонних засобів масової інформації. />  

Газета «The Wall street journal»  вважає, що Президент України Віктор Янукович у день своєї інавгурації мав би відчути наскільки розколена політична еліта України, спостерігаючи разом із закордонними журналістами ряди порожніх крісел Верховної Ради, які мали займати представники Блоку Юлії Тимошенко. Це означає, вважає видання, що йому однозначно доведеться поборотися за консолідацію влади в державі.

"Юлія Тимошенко, яка програла на виборах, навідріз відмовляється визнавати Януковича переможцем президентських виборів, що продемонструвала ігноруванням його урочистої інавгурації", — пише «The Wall street journal». — "Водночас попри свою поразку Юлія Володимирівна не хоче відмовлятися від прем’єрського крісла, чим суттєво ускладнює життя Януковичу, який разом зі своєю Партією регіонів прагне якомога швидше створити нову коаліцію та усунути її із посади". Газета також вважає, що небажанням відмовлятися від влади Тимошенко ризикує спровокувати дострокові парламентські вибори в Україні, які, в першу чергу, завдадуть удар по багатостраждальній українській економіці.

Американська «The Washington Post» та німецька «Die Welt»  переконані, що Президент України Віктор Янукович своєю зовнішньою політикою розчарує скоріше Москву, аніж ЄС та США. Причиною розчарування, вважає «The Washington Post», стануть надмірні очікування Кремля від нової української влади. Зокрема серед пріоритетних задач Путіна, втілення яких він очікує саме від Януковича, стане схвалення останнім розширення контролю над газотранспортною системою України, часткове згортання програм співробітництва Києва та НАТО, подовження договору оренди на базу російського Чорноморського флоту в Севастополі та розширення доступу російських інвесторів і бізнесменів на український ринок. "Навряд чи Віктор Федорович буде готовий виконувати всі примхи Кремля і жертвувати зовнішньополітичними інтересами Києва, який прагне інтегруватися до ЄС. До того ж очікування США, на відміну від російських, набагато скромніші: разом із ЄС Вашингтон умовлятиме Януковича продовжувати співробітництво із НАТО та прийняти закони, що санкціонують спільні військові навчання. Адміністрація Обами не наполягатиме навіть на транспарентності газового ринку, зважаючи на бізнес-оточення Віктора Федоровича", — пише газета та додає, що ще одним фактором розчарування Москви однозначно стане прагнення все тих же українських олігархів зблизитися із європейськими ринками та побороти російських конкурентів.

«Die Welt» також вважає, що Президент України Віктор Янукович балансуватиме між Заходом та Сходом у зовнішній політиці держави. Газета нагадує, що Янукович у своїй короткій інавгураційній промові, під час якої він однозначно хвилювався, наголосив на драматичності ситуації у державі, "недоліках молодої демократії" та необхідності України виступати у ролі "містка між Європою та Росією". "Не дивлячись на звинувачення Віктора Януковича у надмірній прихильності до Кремля, перший візит він здійснив не до Москви, а до Брюсселя", — зазначає. Газета зазначає, що бажання Януковича балансувати між Заходом та Сходом абсолютно зрозуміле, адже Україна справді потребує прагматичної, а не фанатичної, зовнішньої політики: слід одночасно прагнути до європейської інтеграції та до співпраці із сусідньою Росією, отримуючи максимальну вигоду як від одного, так і від другого.

Ніби на підтвердження слів двох попередніх видань американська «The New York Times» пише, що Україна робить кроки до зміцнення зв’язків із ЄС. Газета вважає, що своїм візитом до столиці Євросоюзу Віктор Янукович підтвердив, що інтеграція до Європи залишається першочерговою задачею для України, більше ніж зближення із Москвою. "ЄС, яке сприймає Віктора Януковича як проросійського політика, був задоволений тим, що він спочатку відвідав саме Брюссель, а не Москву. Ще більше пунктів йому додав той факт, що він підтвердив європейський орієнтир Києва та готовність до співпраці як із Росією, так із США", — відзначає видання та цитує неназваного європейського чиновника, який зазначив, що Янукович — це та людина, із яким Європа готова до співпраці.  

Натомість французька «Le Monde»  наголосила, що країни ЄС поки що не визначилися як будувати свою політику із новою українською владою. Видання зазначає, що загалом Брюссель лояльно ставиться до Києва і готовий до тісної співпраці, однак наскільки тісною — поки що невідомо навіть самому союзу. До того ж, зазначається у публікації, всередині ЄС немає єдиної позиції щодо того, як саме слід побудувати відносини із новим президентом Януковичем. Якщо Польща та прибалтійські республіки вважають необхідним запропонувати Києву перспективу вступу до ЄС, "щоб відвернути небезпеку повернення України під могутню руку Кремля", то Франція та Німеччина переконані, що такі заяви є передчасними та виступають за те, щоб Україна стала з»єднувальною ланкою між ЄС та Росією.
"Не дивлячись на зазначені розбіжності, Брюсселю загалом сподобався візит Віктора Януковича, який, на прикрість Москви, відвідав європейських колег першими, і вони готові до співпраці із ним та новим урядом держави", — наголошує «Le Monde».

Ряд інших видань приділило увагу відходу від влади помаранчевих героїв 2004-го. Зокрема британська газета «The Times» , охарактеризувала звільнення Тимошенко з посади Прем»єр-міністра як реквієм по помаранчевій революції. "Помаранчева революцію, яку із захватом сприймали п’ять років тому, остаточно поховала себе. Винуваті в цьому переважно самі її лідери, їхні амбіції та нездатність до компромісів", — наголошує газета та додає, що тепер у нового Президента Януковича, колись основного ворога помаранчевого майдану, є всі важелі аби реалізувати власний курс держави. Єдине, що може стати на заваді планам Віктора Януковича — це нестійкість коаліції. У такому разі, зазначається у публікації, йому доведеться розпускати парламент, що на руку його опоненту Тимошенко. "Для Юлії Володимирівни дострокові вибори — найкращий шанс повернутися до влади. Це Янукович навряд чи допустить", — резюмує «The Times».

Німецька «Frankfurter Allgemeine» виявилася більш різкою у власних оцінках і вважає, що переможцям помаранчевої революції 2004-го Юлії Тимошенко та Віктору Ющенку слід залишити владу через свою безвідповідальну політику. "Юлія Тимошенко та Віктор Ющенко мають зректися власних амбіцій та відійти від влади, даючи новому президенту Януковичу сформувати нову владу у державі. Намір Тимошенко повернути своє прем’єрське крісло за допомогою дострокових виборів, які відбудуться у разі, якщо нова коаліція не буде сформована, разом із прагненням Ющенка отримати посаду, за умови формування союзу між «Нашою Україною» та Партією регіонів, недоречні, особливо на фоні фінансової розрухи у країні.", — пише газета. Видання наголошує, що президент Янукович має якомога швидше створити нову владу в Україні, яка на відміну від помаранчевих попередників, має бути конструктивною та відповідальною, особливо, якщо Київ прагнутиме інтегруватися до ЄС.

 

Читайте также по теме