Віктору Януковичу пропонують енергійніше підтримувати свободу слова в Україні

Представники міжнародної організації "Репортери без кордонів" впевнені, що в Україні є факти цензури. Вони стверджують, що зафіксували ряд порушень свободи слова та прав журналістів."Ми не кажемо, що ситуація є дуже поганою, що все в чорних тонах, але схвильовані багатьма сигналами", — зазначив генеральний секретар міжнародної організації Жан-Франсуа Жульяр, підсумовуючи перебування "репортерів" в Україні. Водночас міжнародний експерт визнає — Україна одна з небагатьох країн на пост-радянському просторі, де так захищають своду слова. "Я не надто песимістично оцінюю обставини, що склалася, – щонайменше тому, що Україна не Узбекистан чи Туркменистан, тут є вільні засоби масової інформації, а журналісти готові боротися за свої права" — додав він. 

Втім наскільки об`єктивною є оцінка "Репортерів без кордонів", сьогодні сказати важко. Так, представники журналістської організації "Журналісти за свободу слова" до якої входять переважно регіональні засоби масової інформації, запевняють, що у найгіршому стані перебувають саме вони. В той же час вони наголошують, що міжнародна організація так і не зустрілась з ними, вислухавши думку лише представників центральної організації "Стоп цензурі". Загалом, якщо оцінювати все сказане Жаном-Франсуа Жульяром, то виходить, щось на кшаалт: "Із свободою слова у вас все гаразд, але не зовсім"…. Тобто однозначної відповіді так і не вдалось отримати. Можливо, це пов`язано з тим, що міжнародна організація так і не зустрілась з вищим керівництвом держави, яке у цей час перебуває у відпустці.

"Нашому приїзду до столиці передували напружені переговори з Ганною Герман. Ми знаємо, що наразі керівництво країни у відпустках, але саме ця наша поїздка була спрямована винятково на спілкування з журналістами, профспілковими організаціями, депутатами. Триденні зустрічі з нашими українськими колегами показали, що бути незалежним журналістом в Україні стає дедалі важче". — наголосив Ж, Жульяр. Так, за його словами, на деяких журналістів були здійснені фізичні напади, і неможливо ідентифікувати, хто нападав на них. Також організація зареєструвала багато випадків цензури на телебаченні, зокрема випадки, коли інформацію відкликали з телеефіру, знімали з випуску новин або просто деякі теми журналістам забороняли висвітлювати."У мене залишилося відчуття, що зараз в Україні склалася така ситуація, коли інформація, в якій міститься критика чинної влади, замовчується. Ми не говоримо про цензуру на централізованому рівні або ще є якась вертикаль, яка займається цензуруванням інформації, але журналістам не дають можливості проводити об’єктивні розслідування й висвітлювати певні теми", — вважає експерт.

За словами Жана Жульяра, в Україні спостерігається суттєве зрощення політики та засобів масової інформації в особі власників і менеджерів медіа, і "це саме по собі створює передумови для цензури". "Цього неможливо уникнути в цілому, але нам потрібно провести межу між політично заангажованою інформацією та об’єктивною інформацією, неупередженою журналістикою," — відзначив пердставник організації і додав, що "Репортерів без кордонів" непокоїть ситуація всередині парламентської комісії, що розслідує факти цензури, де існують непримиренні політичні погляди. "Я не певний, що за таких умов її робота буде ефективною". 

На його думку, главі держави необхідно чітко визначити свою позицію в питаннях відносин влади і медіа. "Він повинен давати більше інтерв’ю, робити офіційні заяви, які матимуть велику вагу. Це не означає, що Янукович мусить сам брати участь у розробці законів, розслідуваннях, але символічно Президент повинен зайняти сильну позицію і зняти з себе всі підозри у спробах впливати на медіа. Зробити так, щоб ні в кого не виникало сумнівів у тому, що президент підтримує свободу слова,"- сказав Ж. Жульяр. 

Представники "Репортерів без кордонів" також висловили здивування, дізнавшись про терміни відпустки глави нашої держави. Раніше вони заявили, що їх не попередили про відпустку Віктора Януковича та його урядовців. Делегації нібито було невідомо, що під час візиту їм не вдасться зустрітися з владою. "Це не питання коректності або некоректності, оскільки ми не робили жодних офіційних заяв. Просто нас здивувало: як це — майже півтора місяці неможливо зустрітися ні з ким з Адміністрації Президента", — зазначив він. Втім, "Репортери без кордонів" висловили готовність ще раз приїхати в Україну восени і врешті-решт побачитись із главою держави.

 "Репортери без кордонів" підготували попередні рекомендації для влади, які, як сподівається її голова, вони зможуть особисто обговорити з Президентом України. "Як тільки нам скажуть, що Віктор Янукович готовий зустрітися з нами, ми тут же прилетимо. Від Парижа до Києва три години", — уточнив він і зачитав текст рекомендацій.

"Серед основних: створення групи громадського мовлення, що не залежатиме від уряду; забезпечення прозорої системи виділення теле-та радіочастот; гарантії вільного і швидкого доступу журналістів до інформації; гарантії прозорого розслідування вбивства Георгія Гонгадзе." — повідомив Ж. Жульяр.

Тим часом українські журналісти висловили певне незадоволення роботою місії."Чому зустрічаються тільки з представниками центральної організації "Стоп цензурі", чому піднімається питання лише смерті Гонгадзе, яка збіглася з політичним скандалом в країні? Натомість у нас є безліч випадків, про які мої колеги, на жаль, жодним словом не згадують, розкручуючи та піднімаючи лише "гарячі" справи”. А у нас є Ігор Александров, убитий за свої резонансні статті.., тут кричать про покладеного на лопатки журналіста “Нового каналу”, а у нас в регіонах такі випадки щодня. То я вас запитую чому про це мовчать і про це не говорять?" — обурився голова однієї з регіональних організацій. “Репортери без кордонів" пообіцяли вивчити всі випадки і включити їх в список, що буде переданий в Генеральну прокуратуру. " У вас порівняно хороша ситуація в країні із свободою слова, але є тривожні сигнали і ми хочемо їх вивчити разом з вашим Президентом" — підсумував Жан Жульяр. 

Тим часом в правлячій Партії регіонів запевняють, що ніякого тиску на ЗМІ з боку влади немає. На думку народного депутата, члена Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова в Україні та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Володимира Зубанова, конфлікт між ЗМІ та владою – "вигадки опозиції". "Є певні непорозуміння, але їх можна вирішити. Що стосується фактів тиску на журналістів, то їх взагалі обмаль і з часом стає дедалі менше. Влада налаштована дуже конструктивно щодо співпраці і забезпечення свободи слова в Україні. У нас принаймні не було таких випадків, як у минулої влади, коли у листопаді минулого року представники однієї з кандидатів у Президенти звернулися з проханням до суду заборонити критику Кабміну", – заперечив парламентарій.

 

Читайте также по теме