Мария Мамаева
18:23 15/06/2010

Вітчизняні медики здатні творити дива. На що здатна держава?

Спеціалісти двох потужних медичних інститутів України — Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України та Національного інституту раку — нещодавно провели унікальну операцію дитині з рідкою вродженою вадою серця, вадою трахеї та з великою пухлиною черевної порожнини. Як виявилося пізніше — вперше у світі. Та чи стануть подібні операції масовими у нас в Україні?

13 квітня 2010 року в Науково-практичному методичному центрі дитячої кардіології та кардіохірургії спільно з хірургами-онкологами Національного інституту раку була проведена унікальна поєднана операція 3-місячній дитині з рідкою уродженою вадою серця, вродженою пухлиною в печінці, а також вадою трахеї. За словами директора Національного інституту раку, доктора медичних наук Ігоря Щепотіна, протягом дня близько 15 чоловік медичного персоналу проводили операцію дитині, після цього протягом іще 60 важких днів працівники двох потужних медичних установ боролися за життя маленької пацієнтки. Нещодавно, на превелику радість лікарів, гістологічний аналіз видаленої пухлини показав її доброякісну природу, що й стало причиною одужання дитини. Тож наразі лікарі зазначають, що складний період одужання позаду.

За словами лікарів, які проводили операцію, — директора Національного інституту раку, доктора медичних наук Ігоря Щепотіна і директора Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, доктора медичних наук Іллі Ємця, зважилися на оперування дуже важкого пацієнта вони не одразу.

«Я матері давав відмову спочатку, я казав що вроджена пухлина, як правило, вона має бути злоякісною, потім вада серця — найстрашніша дає дуже велику летальність при операції. Я її відмовляв, вона ходила, благала», — розповів Ілля Ємець.

Проте погодившись, вони навіть не здогадувалися, наскільки ця операція унікальна.“Коли ми готувались до операції, ми насправді не усвідомлювали того, що подібне оперативне втручання в історії медицини не виконувалось ніколи. Така операція виконувалась нами вперше в світі, про що ми дізнались вже після операції. І це добре, тому що невідомість поселила б тривогу в наші серця і вплинула б на наше рішення”, — зазначив Ігор Щепотін.

Тож позаду в лікарів залишилося наукове відкриття, а попереду іще багато роботи з розвитку нового наукового напряму, адже, за словами Ємця, іноді пухлини не оперуються тільки тому, що розташовані в такому місці, що «не можна, наприклад, зупинити серце, або, припустимо, оперувати пухлину мозку». І тому кардіохірурги можуть запропонувати онкологам новий науковий напрямок, який значно збагатить можливості сучасної онко-хірургії.

«Якщо сучасна онко-хірургія на даний момент часу включає в себе як необхідні компоненти пластичну, косметичну хірургії, ортопедію, судинну хірургію, і без цього не мислиться сучасна онко-хірургія, то включення досвіду кардіо-хірургів у цю роботу значно збагатить можливості онко-хірургії», — зазначив І. Щепотін.

За запевненням міністра охорони здоров’я України Зіновія Митника, цей унікальний випадок, безумовно, буде описаний українськими науковцями, які проводили операцію, зареєстрований і, можливо, навіть названий «Операція по методу Ємця-Щепотіна».

Проте та висока якість операцій, які проводяться українськими медиками, зовсім не компенсує кількість їх проведення. За даними, які навела голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Тетяна Бахтєєва, наразі в нашій країні близько 40 тис. дітей перебувають на черзі за операціями через вроджені вади серця. І , на жаль, не в кожному регіоні вони доступні, хоча, за статистикою США, 92% вроджених захворювань серця і 70% онкологічних захворювань у дітей лікується і прогнози є сприятливими для їхнього життя.

За її словами, Науково-практичний центр кардіології фінансується на рівні 50-60% від необхідного, і доводиться економити на закупівлі дорогого обладнання, медикаментів, на заробітній платні медичних працівників. Так, у реанімаційному відділенні працюють лише 1 медична сестра і 1 лікар, які виконують роботу, за висловом Бахтєєвої, «на рівні фантастики», отримають зарплату відповідно 2000 і 3000 грн з усіма доплатами.

І як зазначив Ілля Ємець, усі медичні заклади разом надають допомогу дітям із хворим серцем на рівні лише 30-40%. Однак не зважаючи на це, Науково-практичним центром в минулому році було проведено 1400 операцій на серці. «Жодний європейський заклад не зробив більше нас. Смертність склала 1,8%, якщо сказати по США загальна смертність при вроджений вадах серця склала 4,8%», — зазначив Ємець. І при цьому із гордістю додав, що батьки жодної дитини не платили за ці дорогі операції.

«Ми економимо, але економія може бути до певної межі, і зараз ми на межі. Якщо ми і далі змушені будемо економити, то це вже буде впливати на якість, цього не можна робити», — заявив лікар.

Проте, на переконання Т. Бахтеєєвої, Програма боротьби із серцево-судинними захворюваннями, із онкологічними захворюваннями в нашій країні затверджуються на рівні законів, хоча їх фінансування залишається недостатнім. Крім того, за словами міністра охорони здоров’я України Зіновія Митника, у цьому році буде завершена друга черга Інституту дитячої кардіології — «є на це фінансування і роботи вже тривають, буде удосконалена і проведена робота по закупівлі обладнання і будівництва інституту раку».

 

Читайте также по теме