Владу рад у Києві ліквідують?

Київрада ухвалила звернутись до Верховної Ради з проханням наділити її повноваженнями щодо створення і ліквідації в столиці районних рад. Представники опозиції вважають, що це робиться для обмеження їхнього впливу в столиці та збереження контролю над електоральною ситуацією під час виборів. Водночас у парламенті вважають, що звернення не буде мати правових наслідків, оскільки Київрада не є суб’єктом законодавчої ініціативи.

Про те, що у Київраді збираються ліквідувати районні ради стало відомо ще напередодні. З цієї причини київські "бютівці"відмовились брати участь у засіданні. Перед початком лідер фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова наголосила, що розпорядження мера столиці Леоніда Черновецького про проведення засідання, особисто не бачила. "Все відбулось у телефонному режимі, матеріали сесії роздані не були. Так що сесія відбувається з повним порушенням", — сказала вона. — "До речі, я прошу відмітити, що в сесійній залі депутатів не буде і половини. Зараз виготовляються картки депутатів, які відсутні, і голосування буде йти з повною фальсифікацією", — додала Тетяна Меліхова. Загалом у БЮТ передачу Київраді повноважень щодо створення та ліквідації райрад назвали обмеженням місцевого самоврядування у столиці, що, однак, не завадило 8 бютівцям підтримати мерську ініціативу.

У фракції Блоку Кличка, яка також нібито не брала участі у засіданні, але також дала трохи голосів “за”, вважають, що подібне рішення не може прийматися без врахування думки киян. В результаті на засіданні зареєструвалися лише 65 депутатів (всього в Київраді 120 депутатів), які підтримали звернення. На їхню думку, внесення змін до закону про столицю не призведе до ліквідації райрад, а посилить вплив міської влади на районних чиновників. "Ми не можемо допустити повторення безладу, який творився в Києві взимку. Комунальні служби не працювали, а деякі голови районів вели себе як місцеві царі", — заявив під час обговорення звернення голова фракції Блоку Литвина Валерій Мошенський. 

Після голосування перший заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Попов, який був присутній на засіданні, запропонував ліквідувати і райради, і райдержадміністрації. За його словами, на утримання їхнього апарату з бюджету Києва щороку витрачається 309 млн грн. З Олександром Поповим погодився секретар Київради Олесь Довгий: "Зекономлені кошти ми зможемо використати на ремонт доріг і утримання прибудинкових територій". Втім, ці пропозиції на обговорення не виносилися. "Райради – рудимент минулого. Вони не виконують тих функцій, які на них покладено. І об’єктивно не можуть їх виконувати, враховуючи структуру влади в столиці. Райради тут – зайвий орган, від них більше шкоди, ніж користі. Я не почув від захисників інституту райрад, які важливі або кардинально значущі рішення для районів приймаються цими радами. Адже в них нема повноважень, а їхні бюджети не передбачають можливості забезпечувати прийняття серйозних рішень. За нинішньою структурою влади в Києві та державі вони не є доцільними", — прокоментував депутат Київради від Блоку Кличка Іван Плачков. 

Водночас він переконаний, що навколо цього рішення буде багато політичної метушні, адже все, що робиться в столиці, розглядається під політичним кутом зору, через призму виборів та конкуренції. "Наша політична боротьба має такі форми, що навіть коли влада ухвалює якесь позитивне рішення, воно все одно викручується як негатив. Це найбільша вада нашої політичної системи", — поскаржився він.

У свою чергу народний депутат України від «НУ-НС» Анатолій Матвієнко зазначив, що столична громада за чинним законодавством через відповідні органи самостійно вирішує питання свого адміністративно-територіального поділу та складу. І якщо є ради, то вони можуть ліквідуватися за півроку до чергових виборів рішенням відповідної сесії. Тоді це є законним. "Тобто Київрада на своїй сесії може вирішувати питання територіально-адміністративного устрою, зокрема ліквідовувати та створювати райони, але не пізніше ніж за півроку до чергових виборів. Те, що діється зараз, є неконституційним і незаконним. Оскільки ця норма про терміни діє, а вибори відбудуться 31 жовтня. Але так бажають «регіонали», їм не хочеться проводити вибори в Києві", — обурився політик. При цьому він погоджується, що за своєю суттю питання є правильним. "Харків не має райрад, Львів теж не має. І нічого не трапилося. Бо райони міста з державними адміністраціями все одно існуватимуть. Вертикаль виконавчої влади буде більш жорстка, тому що все підпорядковуватиметься виконкомам, створеним Київською радою. І Київрада буде єдиним представницьким органом у Києві", — підсумував Анатолій Матвієнко.

Експерт та політолог Борис Кушнірук вважає, що з політичної точки зору ліквідація райрад виглядає абсолютно зрозумілою. "Мета Партії регіонів прозора – не проводити вибори", — зазначив він. А от, з точки ж зору громади, питання дискусійне. "Воно пов’язане з тим, що райради є абсолютно безпорадними, у них немає інструменту для роботи. Їх настільки обмежили в можливостях впливати на ті чи інші проблеми, що запитання – навіщо такі ради потрібні, — звучить доречно. Коло питань, які вирішують ради, настільки вузьке, що їхня доцільність викликає сумніви. Я вважав би за потрібне залишити ради, але збільшити коло питань, за які вони відповідають. На сьогодні вони нічого не вирішують, ні за що не відповідають", — додав Борис Кушнірук.

Втім, у парламенті вважають, що звернення депутатів Київради не буде мати правових наслідків, оскільки Київрада не є суб’єктом законодавчої ініціативи. "Ми будемо розглядати тільки законопроект, що містить конкретні зміни, які пропонується внести до закону про столицю", — пояснив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський. В цей же час у фракції БЮТ пообіцяли розпочати збирати підписи киян щодо згоди на таке рішення.

 

Читайте также по теме