Аліна Йовик
15:22 19/11/2008

Я уже ніхто і звати мене ніяк — Євген Червоненко

Кабінет Міністрів України прийняв рішення закрити Національне агентство з питань підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012. Євгена Червоненка, який очолював Агентство, ця звістка застала під час його відрядження до Польщі. Кореспондент ГолосUA по телефону звернувся до Євгена Червоненка з кількома запитаннями.

Кор.: на вашу думку, які причини спонукали до ухвалення цього рішення? Чому саме зараз, коли всі терміни вимагають працювати на повну силу?

Є.Червоненко: Тому-що у нас ганебне керівництво Кабміну. Я маю на увазі гуманітарного віце-прем’єра Івана Васюнника, який цим рішенням дуже опікувався. /> Безумовно, є дві головні причини: прем’єр-міністр прагне таким чином принизити Президента. Що стосується безпосередньо віце-прем’єра з гуманітарних питань, так він показав нашу позицію у боротьбі з дерибаном та корупцією — збільшується кошторис і йде лобіювання своїх підрядників. Ви подивіться, зі всіх об’єктів зняті тендерні процедури під гаслом «Немає часу», хоч часу мали цілий рік. Ганьба!

В указі Президента містить всі наші антикризові пропозиції: про рефінансування об’єктів Євро-2012 через банки за гроші Міжнародного валютного фонду, спрощення дозвільної системи. Але якому бюрократу, підпис якого коштує «щось», це потрібно. Їм що, Євро потрібне? Це ганьба! Вбити не вміють красиво!
Ви знаєте, от я можу запитати того ж Васюнника — я побудував сім заводів, що у своєму житті зробив він? Ну що він зробив? Хоч один бізнес, який приносить прибуток без крадіжки?
Знаєте, я зараз у Польщі на конференції, поляки — у шоці. Я вибачився і сказав, що я уже ніхто і звати мене ніяк, у державному розумінні звичайно ж. Вони встали і аплодували.

Кор.: Якими будуть Ваші подальші кроки?

Є.Червоненко: Ми дамо прес-конференцію. Я людина державна, у мене є керівник — Президент. Як він скаже, так і буде.
Я самодостатня людина. Мені, особливо у кризу, роботи вистачає. Зараз я повинен працевлаштувати людей, які зі мною працюють. Боляче за колектив. Майже всі хлопці із західною освітою, трьома мовами. Просто патріоти. Під Кабмін, ганьбитися, вони, думаю, не підуть. Їм там нічого робити, вони іншої формації.

Кор.: Але, Ви ж, мабуть, знаєете, що голова Федерації футболу України Григорій Суркіс схвалив це рішення…

Є.Червоненко: Мабуть, йому це зручно. Я боровся за прозору політику, за те, щоб держава впливала на цей процес. Суркіс, у даному випадку, недержана людина, а провідник думок УЄФА. УЄФА — це прибуткова організація. Я хотів, щоб держава також від цього виграла.

 

Читайте также по теме