Як «Беркут» “захищав” правопорядок в Мирному…

У ніч 22 лютого співробітники кримського спецпідрозділу «Беркут», керуючись, як вони тепер це називають, помилковою інформацією, увірвалися до оселі сім’ї Хаїрових, які живуть у селищі Мирне Сімферопольського району. Під час операції потерпів голова сім’ї Мустафа, який залишився без руки, та його син, який отримав черепно-мозкову травму від ударів прикладами. Після рейду бравих спецправоохоронців оселя Хаїрових залишилась у жахливому стані, дружина потерпілого досі не може оговтатися від шоку. 

Передісторія цього жахливого інциденту, за даними МВС, почалась 16 лютого, коли до органів внутрішніх справ надійшла заява від громадянки К., жительки селища Мирне про те, що нібито напередодні до її будинку через вікно пробрався її колишній співмешканець, котрий в липні минулого року був звільнений по амністії з в’язниці. Погрожуючи мисливською рушницею, той заволодів двома мобільними телефонами — її та її сина — зв’язав їх скотчем, закував у наручники і, дочекавшись повернення дочки зазначеної громадянки, захопив її у заручники і у своєму автомобілі вивіз у невідомому напрямку.  />   
У той же день до МВС звернувся громадянин Б., котрий заявив, що за день до викрадення раніше судимий С., який підозрюється у захоплені заручниці, погрожував йому мисливською зброєю, коли він з братом провожав до дому дівчину, яка зараз перебуває у заручниках. На підставі цього було порушення кримінальну справу. Керівництво кримських правоохоронних органів організувало операцію з прочісування селища з метою оглянути закинуті будівля чи інші місця, де могла утримуватись заручниця. Аналогічні дії відбувались не тільки у селищі Мирному, а й у Сімферополі, де знайшли автомобіль, на якому була вивезена заручниця. Невдовзі зловмисник зателефонував матері викраденої із погрозами “повернути доньку шматками”, якщо та звернеться до міліції.

 21 лютого приблизно о 23 годині ночі до дільничого, який обслуговує територію селища Мирне, звернулися два свідки, прізвища яких із зрозумілих причин не називаються слідством, із повідомленням про те, що нібито вони бачили підозрюваного С. у селищі і точно вказали місце його знаходження. Виконувач обов’язків заступника начальника Сімферопольського міськвіддалу — начальник відділу громадської безпеки, прийняв рішення про залучення до цієї операції захоплення ймовірного злочинця спецпідрозділу «Беркут», а саме штурмової групи, бійці якої були озброєні штатною зброєю, у тому числі і світлошумовими гранатами. 
Втім, вже з самого початку операції, як показують попередні дані службової перевірки, не все було зроблено правильно. Проведення операції не було узгоджене і на неї не було отримано дозвіл від начальника райвідділу МВС, дозвіл був наданий лише на рівні чергового.

Поблизу селища до співробітників «Беркута» приєдналися майор міліції Піщик та капітан міліції Воробйов, а також свідки, які вказали на місцезнаходження підозрюваного. Майор Піщик провів інструктаж груп захоплення і блокування, на якому довів установчі дані про підозрюваного: раніше судимий, озброєний, зухвалий, негативно ставиться до органів внутрішніх справ, влучно стріляє, погрожує вбити заручницю. «Беркутівці» зайняли позицію у дворі біля будинку, вказаного свідками. Коли спецгрупа підійшла до дверей, раптово увімкнулось освітлення на дворі і двері будівлі відчинились. Із них вийшов чоловік, який побачивши працівників «Беркута» швидко зачинив двері і побіг в будинок із криком: «Валі!». Як стверджують в МВС, ця обставина викликала у правохоронців впевненість у тому, що злочинець там. Було прийняли рішення застосувати спецзасоби — дві світлошумові гранати. Одна із них була кинута на подвір’я, інша в кухню, в якій на той момент міліціонери побачили силуети людей. Потерпілий у цей час забіг на кухню, підхопив гранату, яка вибухнула в його руці. Співробітники «Беркута», які увірвалися до помешкання, не виявили там ні заручниці, ні подозрюваного. 

Узв’язку з усією цією кричущою історією міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вимушений був вибачатися перед потерпілим та його сім”єю. Згідно з наказом МВС, створено комісію, якій доручено провести ретельне службове розслідування. «Ми не збираємось нікого покривати, уже на цей момент відсторонені усі керівники, і навіть рядові працівники, які брали участь в операції» — заявив Юрій Луценко. Місцева прокуратура порушила кримінальну справу за статтею «перевищення службових обов’язків» працівниками МВС. 

Міністр заявив, що лікування потерпілого та ремонт його будинку буде проведено за особисті кошти Юрія Луценка та начальника ГУ МВС у Криму Олександра Іллічова. Як повідомив міністр, він буде підтримувати позов до суду сім’ї Хаїрових з вимогою відшкодування фізичної та моральної шкоди.

Тим часом меджліс кримськотатарського народу не виключає, що цей інцидент є підлаштованою провакацією проти кримських татар. За словами голови меджлісу, народного депутата Мустафи Джемільова, «Треба з’ясувати, хто давав інформацію, що там переховуються злочинці. Тут може бути провокація, тому ми і наполягаємо, щоб слідство було прозорим. Адже цей чоловік (Мустафа Хаїров — потерпілий) дуже далекий від кримінального світу, це тяжко працююча людина із мозолями на руках, яка ніколи не мала приводу нікого дурити».

Меджліс вражений жорстокістю працівників «Беркута». За словами Джемільова, навіть коли беркутівець побачив, що людині скалічило руку — він все одно став йому ногою на голову і не давав встати. На думку Джемільова, відповідальність за скоєне та жорстокість – “це персональна справа правоохоронців, які керуються не Законом «Про міліцію», а в першу чергу, своїм страхом, не дивлячись на життя інших”.

Водночас заяву Юрія Луценка про те, що цей прикрий випадок не є підставою для його усунення з посади міністра внутрішніх справ, меджліс підтримує. Там вважають, що міністр особисто не несе відповідальності. «Він не може контролювати поведінку кожного міліціонера і ясна річ, що у всьому винити міністра не слід. Але йому треба звернути увагу на те, що відбувається у Криму, адже це не перший випадок.» — наголосили там. 

 

Читайте также по теме