Яких же змін хочуть українське суспільство та політикум?

Лише 10 липня 2010 року Верховна Рада ухвалила закон про вибори депутатів Верховної Ради Криму, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”. А вже 23 серпня Президент Віктор Янукович заявив, що Верховна Рада має внести зміни до цього документа, “аби врахувати зауваження українського суспільства та політикуму”. У відповідь спікер парламенту Володимир Литвин поспішив запевнити, що позачергове засідання парламенту відбудеться ще до кінця серпня.

Зміни до Закону про місцеві вибори, запропоновані Віктором Януковичем, покликані наблизити наше законодавство до євростандартів — переконаний екс-губернатор Чернігівської області Владислав Атрошенко. “Йдеться про можливість всіх партій, незалежно від терміну їх реєстрації у певній територіально-адміністративній одиниці, балотуватися у органи місцевого самоврядування, висувати своїх кандидатів. І друге — це можливість будь-якого громадянина бути висунутим і обраним мером. Навіть соромно казати, що у нас була така можливість — прийняти Закон у попередній редакції”. 

Владислав Атрошенко, як і Президент, впевнений, що парламент не зволікатиме з ухваленням відповідних змін. Водночас, за словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, ще до прийняттячинного закону українські й міжнародні експерти наголошували, що його у такому вигляді ухвалювати не можна, бо це викличе не лише політичні, а й процедурні проблеми. “У чинному законі є норми, які суперечать одна одній. Навіть науково-експертне управління Верховної Ради на сто сторінок написало зауважень до цього закону. Тим не менше закон був дружно проголосований. Зараз знову таке прозріння найшло на Президента, що закон треба змінювати. І його, дійсно, треба змінювати. Але на Президент, ні його оточення нам не пояснило, які зміни хочуть прийняти. Закон міняється — це добре, але знову зміни приймаються кулуарно, без експертного обговорення. Це погано”. 

Разом із тим Олександр Черненко погоджується, що до закону потрібно повернути норму про самовисування та скасувати заборону участі у виборах партіям, зареєстрованим менше, ніж за рік до виборів. Він також за вдосконалення принципу формування територіальних виборчих комісій, ускладнення процедури голосування вдома та порядку формування виборчих округів на мажоритарних виборах.  

За поточних умов реальними можуть бути лише косметичні зміни закону про місцеві вибори — переконаний експерт з виборчого законодавства Володимир Ковтунець. Тим часом, за його словами, звуження прав щодо висування політичних партій і відсутність можливості самовисування, що алогічно за мажоритарної чи змішаної системи, є обмеженням конституційних прав громадян. А приницип створення територіальних виборчих комісій по вертикалі, широке включення Центральної виборчої комісії у виборчий процес, формування територіальних виборчих комісій тільки за поданнями парламентських політичних партій він вважає наступом на місцеве самоврядування. За словами Володимира Ковтунця “Все це означає, що місцеве самоврядування стає залежним від центральної влади. Після цього можна спокійно говорити, що реального самоврядування в Україні не буде, оскільки всі обрані місцеві ради й голови будуть де-факто залежними від Києва. Для того, щоб повернути закону демократичний, конституційний характер, треба міняти ці фундаментальні положення. Але їх ніхто змінювати не буде. Це засадничі принципи, які нинішня влада реалізує цілком свідомо, із зрозумілою метою”. 

Втім Володимир Ковтунець не виключає, що з тактичною метою можуть бути зняті обмеження, пов”язані з терміном реєстрації місцевих осередків політичних партій. Але це вважає дрібниціями які не відіграють важливої ролі. 

 

Читайте также по теме