Яценюк йде. Хай живе його наступник!

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк ще 17 вересня подав у відставку через розпад днем раніше коаліції фракцій Блоку Юлії Тимошенко і Блоку "Наша Україна — Народна самооборона". У понеділок він підтвердив незміннсть свого рішення і запропонував якнайшвидше поставити це питання на голосування. Проте жодна політична сила не проводить консультації щодо висування кандидатів на посаду голови парламенту, окрім Партії Регіонів. Зокрема, у кріслі Голови ВР регіонали хотіли би бачити сьогоднішнього першого заступника голови парламенту Олександра Лавриновича. Але якихось ознак можливого голосування за відставку Яценюка сьогодні в законодавчому органі видно не було.

Якщо депутати і далі будуть зволікати з голосуванням, відповідно до Конституції України Арсеній Яценюк має право піти з посади сам — через 10 днів після підписання заяви про звільнення, тобто 27 вересня.

Андрій Портнов (БЮТ) дуже сумнівається, що парламент призначить нового голову Верховної Ради до 25 вересня. "Ні сьогодні, ні завтра (24 вересня) питання це (про призначення нового спікера) розглядатися не буде" — вважає депутат та наголошує, що БЮТ не розглядає можливу кандидатуру на цю посаду.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин підтримує рішення Арсенія Яценюка залишити посаду голови Верховної Ради. Депутат говорить, що його фракція ні з ким не проводить жодних консультацій з приводу голосування за відставку чинного спікера.

Комуністи та НУНС взагалі утримуються від коментарів, щодо відставки Арсенія Яценюка — КПУ зосереджено працює над “грузинським питанням”, НУНС створює імідж найбільш стурбованої державними інтересами політсили, та намагається залишити БЮТ у дурнях, критикуючи її представників. 

Нагадаю, що сьогодні під час засідання Верховної Ради депутати так і не спромоглися внести на завтра у порядок денний питання щодо голосування за відставку спікера, але зважаючи на наполегливість представників Партії Регіонів не виключено поновлення тиску з боку регіоналів щодо внесення цього питання до порядку денного на четвер. Тим більше, що ця політсила вже назвала свого претендента на цю посаду — нинішнього першого заступника голови парламенту Олександра Лавриновича.

Читайте также по теме