Ющенко і Тимошенко грають в «останнього героя»?

Кілька років тому на телебаченні з успіхом пройшло телевізійне реаліті-шоу “Останній герой”, де знаменитості і пересічні громадяни опинялись на безлюдному острові без харчів, житла і необхідних речей. Головний приз — скриня золота, як відомо, дісталась тому, хто найдовше протримався на острові та переміг усіх опонентів. В Україні теж розпочалось своєрідне шоу, правда інструменти та умови боротьби в наших героїв дещо інші та й приз куди більший, ніж скриня золота і сама боротьба триває давно, а сьогоденні умови змусили її перерости в режим реаліті.  А Україна, схоже, увійде в Новий рік  з 20% падінням економіки, так і не розв»язаною політичною кризою та газовими проблемами і будь-які надії на те, що економічна криза хоча б на деякий час покладе край політичним чварам, розтанули, як перший грудневий сніг.   />   
На цьому тижні між Президентом і Прем’єр-міністром виникла найбільша за весь час їх перебування в політиці публічна сутичка, яка не залишила сумнівів, що Юлія Тимошенко та Віктор Ющенко, перейшовши в опозицію один до одного, почали війну за президентське крісло. Прем’єр звинуватила Президента в корупції, в організації спекуляцій навколо курсу національної валюти. Шкодуючи про свою участь у помаранчевій революції, Юлія Володимирівна заявила про намір звернутися в міжнародну організацію Global Witness (Глобальний свідок) для розслідування справи. “Я вважаю, що тільки публічність і чесне висвітлення подій дозволить Україні очиститись від цього бруду. А мовчання- це практично участь в цих махінаціях. Я спільником тут бути не хочу” — наголосила Прем»єр-міністр.

Після подібних звинувачень годі було й сподіватись на мирний розвиток подій. Відповідь глави держави чекати не змусила: через день в ефірі новин телеканалу Інтер він назвав свою опонентку авантюристкою, давши зрозуміти, що знає чиї руки в цій країні хоч щось, але вкрали. “Вона стояла в мене за спиною на Майдані не заради національних ідеалів, а за себе. І взагалі не було жодного дня коли вона стояла не за себе, жодного дня коли вона стояла б за народ і за Україну. Це авантюрист у політиці, який буде топити всіх, бо їй потрібна необмежена влада.”- перейшов у наступ Віктор Ющенко, хоча і не відповів чи не найгучніші закиди керівника уряду на його адресу. 

В тих же новинах одразу після Президента України, за недивною іронією долі, виступив і третій гравець одвічної боротьби на українському політичному Олімпі — Віктор Янукович. Він повідомив про існування плану біло-блакитної опозиції на найближче майбутнє, яким передбачені президентські і парламентські вибори уже наступної весни.  І хоча ідея дострокових президентських виборів лунає вже не вперше, чимало оглядачів вважають, що вперше для розвитку подій за таким сценарієм з»явилися реальні підстави. І саме звинувачення в організації спекуляцій навколо курсу гривні достатньо серйозне для того, щоб розпрощатися з президентським кріслом, та й статус того, хто висунув це звинувачення, не залишає можливості відмахнутися від нього. І тло, на якому вибухнув цей конфлікт — глибока економічна криза — без усяких сумнівів, зіграє свою роль.

Отже, чи обґрунтованими є наміри оголосити дострокові президентські і парламентські вибори і чи вдасться це реалізувати вже в наступному році? Кореспондент ГолосUA вирішив поцікавитись, що думають з цього приводу народні депутати.

Депутат-регіонал Нестор Шуфрич переконаний, що економічна ситуація плюс поведінка у цьому контексті лідерів держави можуть створити реальні умови для початку процедури імпічменту Президенту.

Н. Шуфрич:“Перша причина провокування дострокових президентських виборів, якщо влада не справиться з наслідками світової кризи і будуть провокувати акції протесту і кількість звільнених досягне тієї позначки, коли люди не захочуть миритися з критичною ситуацією, без сумніву Партія регіонів не зможе стояти в стороні і підтримає вимоги громадян для їх захисту.
Друга причина — конфлікт між Ющенком і Тимошенко навколо Національного банку і в випадку, якщо Ющенко буде продовжувати прикривати дії Стельмаха, у випадку, якщо слідча комісія визнає його винним і буде вимагати його звільнення, я не виключаю початку процедури імпічменту.”

Крім того Нестор Шуфрич вважає, що дострокові президентські вибори мають відбуватися, одночасно з парламентськими. 

Н. Шуфрич: «Якщо будуть дострокові вибори, то скоріше і ті, і ті. Тільки президентські або тільки парламентські буде нелогічно. В Конституції говориться, коли можуть бути чергові вибори, а тут йдеться про дострокові, тому строки слід сумістити».

На думку колеги Нестора Шуфрича по фракції Ганни Герман дострокові вибори — це крок, який необхідно робити негайно, адже тільки таким чином можна розв’язати головний конфлікт країни. Окрім того Ганна Герман переконана, що чекати сприятлих умов не доведеться, оскільки український народ може обуритись і влаштувати другий майдан.

Г. Герман: «Я думала про те, що б ми собі всі побажали в Новому році і мені здається, що всі хотіли б лишити цю владу в старому році і не брати її в новий рік. Тому думати про те, що ще пів року слід буде все це терпіти, боюсь ці вибори відбудуться швидше.»

Сьогодні важко сказати, чи підтримує Президента його фракція, але Андрій Парубій з «Нашої України-Народної Самооборони» виключає можливість дострокових виборів через ряд чинників

А. Парубій: «Це нереально, тому, що надто мало часу лишиться до чергових виборів, тому даний процес навіть не буде ніким ініціюватися, окрім того в парламенті немає достатньо голосів, які могли б зробити відповідні дії для дочасних виборів Президента.»

Депутати з фракції головного опонента Віктора Ющенка, пов’язують агресивний виступ Президента на Юлію Тимошенко з намаганням прикрити власні зловживання напередодні президентських виборів. Заступник керівника фракції БЮТ Богдан Губський упевнений, що таким чином Віктор Ющенко намагається підняти рейтинг напередодні дострокових виборів. В той же час Андрій Шкіль взагалі сумнівається в тому, що вибори відбудуться в інший, ніж визначений законом термін.

А. Шкіль: «Дострокові вибори нічого не змінять. Лишився лише рік для того, щоб їх організувати і провести, а для цього потрібно не менше ніж пів року, тому неможемо говорити про дострокові вибори, адже якщо затратити пів року на їх підготовку, недалеко вже й будуть визначені за терміном вибори. Не бачу у цьому сенсу. Ще для проведення таких виборів потрібно прийняти низку законів… 70 відсотків, що такі спроби, тобто спроби провести вибори будуть вчинені, але 90 відсотків, що вибори будуть в термін визначений Конституцією» 

І лише Блок Литвина, звикнувши до ролі примирювальника, знає, де правду шукати. Так Депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський впевнений і в даті проведення виборів, і в тому, хто це вирішує.

О. Зарубінський: «Вибори будуть або на початку грудня наступного року або під кінець січня, а чому, та тому, що я цього хочу…..!»  

В безперервних падіннях України, як держави можна звинувачувати кого завгодно — і Президента, котрий часом нагадує експерта-критика, функція якого зводиться до фіксації того, що відбувається, і прем»єра, яка через постійну боротьбу,здається, забула і про бюджет, йго наповнення, соціальні видатки. Однак, того, хто програв визначити можна чітко — це український народ. Хочеться лише нагадати відомі слова про те, що у примиреннях зростають малі держави, а у чварах гинуть імперії.  
   

 

Читайте также по теме