Ющенку знову «ТАК», або Чому збиралась НСНУ?

“Народний Союз “Наша Україна”” вперше за свою історію проводила свій з’їзд у закритому режимі. До останнього помаранчеві демократи не розголошували, що саме обговорюватимуть на зібранні, яке відбулося у Палаці Культури Національного технічного університету України.

10 година ранку. Попри прогнози відчутно холодно. 1043 делегати з’їзду – народні депутати та рядові члени партії з усієї України — поволі збираються біля Палацу культури та вперто ігнорують запитання журналістів. Лише екс-голова Національного агентства з підготовки до проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року Євген Червоненко розмахує руками та розлючено щось доводить своєму співрозмовнику, почервонівши, чи то від морозу, чи то від бурхливого обговорення.

«Я взагалі маю, намір припинити своє членство у «НСНУ», нехай дадуть адекватну оцінку таким діям».

У розмову втручаються допитливі журналісти.

"Пане Євгене, ви хочете покинути НСНУ? Чому — поясніть?", — пролунало запитання.

"Нехай оцінять дії Васюника щодо ліквідації Нацагентства! Ухвалюючи таке рішення, він не порадився з однопартійцями, не провів жодних консультацій!", — відповів Євген Червоненко.

"А що ви обговорюватиме сьогодні на з’їзді?", — продовжують допитуватися журналісти.

"Давайте всі питання після зібрання", — скзав Євген Червоненко, намагаючись уникнути подальшої розмови. 

 "Ви будете говорити про коаліцію?", — знову запитання.

"Давайте всі питання після", — каже Червоненко та йде у приміщення.

Ситуацію пожвавлює Роман Зварич. Він морозу не боїться, до журналістів виходить лише у костюмі з веселим настроєм та бажанням говорити про спорт. Лишень не зазначає, про який саме — політичні перегони, чи хто вправніший у метанні ядра: НСНУ, БЮТ чи ПР? На «образи» преси, яку не пустили, він лише усміхається, мовляв, ніхто ж не “гавкає”, коли такі з’їзди проводить БЮТ або Партія регіонів!

За словами Романа Зварича, на з’їзді розглядатимуться кадрові питання: переобрання В’ячеслава Кириленка лідером партії та дві резолюції — щодо ролі у політиці їхньої політичної сили і щодо виходу України з кризи. /> А загалом  депутат пообіцяв, що з"їзд проходитиме  спокійно,  без суперечок та несподіванок.

Але схоже Роман Зварич помилився, причому одразу в усіх своїх прогнозах. І це стало зрозуміло за хвилину, коли до палацу Культури під’їхала машина Президента України Віктора Ющенка і, коли невдоволений охоронець президента почав грубо забирати у фотокореспондента журналу «КомерсантЪ» камеру.

Виявляється пресі не тільки “гавкати” не можна, але й знімати посадку-висадку посадових осіб. На те, що В.Ющенко уже давно спокійно розмовляв з В. Кириленком, охоронець не звернув уваги. 

Другий прогноз Р.Зварича відносно переобрання В.Кириленка головою партії теж залишився несправдженим. Під час свого виступу на з’їзді В.Кириленко продемонстрував справжню шляхетність та запропонував замість себе обрати Віктора Ющенка головою партії. Адже, на його переконання, в часи, коли Юлія Тимошенко та Віктор Янукович борються за прихильність Кремля, їхня політична сила повинна боротись за Україну на чолі з Віктором Ющенком.

Підтримавши пропозицію уже колишнього голови партії та ухваливши дві резолюції, делегати вирішили усі інші питання перенести, розділивши з’їзд на два етапи.

І поки одні учасники зібрання виходили усміхненими,  інші невтішно констатували: з’їзд пройшов, як завжди — нудно, але "демократично" —  слова нікому не дали.

Виступ президента журналістам процитував  Андрій Парубій, депутат від фракції НУ-НС. Він повідомив, що фактичне керівництво партією й надалі буде здійснюватись В. Кириленком. Тобто "він буде фактичним, щоденним менеджером, а власне роль Ющенка буде швидше як ідейного лідера партії".

Коментуючи таке рішення А. Парубій зауважив, що для НСНУ це дуже важливий момент, йдеться про  чітку ідентифікацію приналежності до партії В.Ющенка. «На жаль, в останній період деякі політики почали спекулювати з приводу того, кого підтримує президент і з ким він насправді працює. І для «НУ» дуже важливим було дати на це запитання відповідь», — сказав депутат, додавши, що тепер усі спекуляції повинні відійти у небуття.

З’їзд «НСНУ» завершився з холодною погодою, як і починався. Питання коаліції депутати так і не розглянули, мотивуючи це тим, що вже неодноразово стверджували, з ким вони не будуть об’єднуватись. Тому можна з упевненістю сказати,що наступного тижня парламентаріям знову буде проблематично обрати Голову Верховної Ради. 

Від себе лише додам. Хтось серед нашої «політичної еліти» бореться за Україну, хтось за прихильність Кремля, хтось уже думає про свій номер у майбутньому виборчому списку, бажано прохідний. Однак,  те, що на з’їзді панувала відносно спокійна атмосфера, цілком може означати, що головна боротьба ще попереду, і саме до неї депутати зараз активно готуються.  

 

Читайте также по теме