Мария Мамаева
16:13 19/07/2010

За що молитиметься Патріарх Кирил в Україні?

Приїзду святійшого Патріарха Московського і Всія Русі Кирила до України чекають із нетерпінням і в Україні, і в Росії. Для самого ж Патріарха цей приїзд, за офіційною версією, є суто пастирським із соціальним спрямуванням. Так, заплановані зустрічі з громадськістю, відвідання соціальних закладів і особлива увага приділяється зустрічам із молоддю у всіх містах, де він побуває. 

Святійший Патріарх Кирило, як зазначив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протоієрей Микола Балашов, приїздить до України, аби молитися “із народом божиїм і проповідувати Боже слово”. І цього, на думку о. Миколая, достатньо для об’єднання православної України, оскільки “після минулого візиту Патріарха у дуже багатьох людей, які досі перебувають поза православною церквою, з’явилося гаряче бажання до неї повернутися, в тому числі і у деяких лідерів розколу”.

“Українська паства нашої єдиної церкви — це одна із найсильніших її частин. Релігійний підйом української пастви дуже й дуже надихає, іноді сильніший, ніж у більшості регіонів Росії”, — наголосив керівник Синодального відділу із взаємозв’язків Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін.

У той же час, як зазначив керуючий справами Української православної церкви, голова комісії з організації візиту до України Патріарха Кирила архієпископ Митрофан, візит предстоятеля УПЦ не має під собою політичного підгрунтя і є винятково пастирським. “Патріарх хоче підтримати Українську православну церкву. Своїми візитами він прагне до єднання православ`я в Україні. Зрештою, він неодноразово говорив про це під час свого попереднього візиту в Україну. Тому приїзд Патріарха Кирила винятково пастирський” — запевнив архієпископ Митрофан. За його словами на офіційний прийом, який відбудеться після служби, за участю Патріарха Кирила, запрошені також і представники інших християнський конфесій — римо-католицької, протестантських, вірменської церков.

Минулорічний візит предстоятеля УПЦ МП в Україну тривав майже 2 тижні й включав відвідування понад десяти церков і святих місць. Нинішній же триватиме із 20 до 28 липня, проте відрізнятиметься більш щільним і різноманітним графіком. За словами голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, прес-секретаря митрополита Київського і всієї України Володимира протоієрея Георгія Коваленка, візит Патріарха передбачає традиційні молитовні заходи, під час яких він здійснить богослужіння, уклониться святим, зустрінеться з віруючими, а також місіонерсько-просвітницькі — відвідування храму на підприємстві “Південмаш” у Дніпропетровському, зустріч із громадськістю, студентами, церковною молоддю, що займається волонтерським, просвітницьким служінням. “Патріарх Кирило — видатний проповідник і тому багато людей бажає поспілкуватися з ним”, — заявив у одному із своїх інтерв’ю владика Володимир.

Загалом же, за словами архієпископа Митрофана, протягом 20-28 липня Патріарх відвідає три міста України. Зокрема 20 липня, прибувши до Одеси, він побуває у Свято-Успенському кафедральному монастирі і Свято-Успенському чоловічому соборі. Там святійший Патріарх візьме участь в урочистих заходах з нагоди передачі Спасо-Преображенського кафедрального собору на баланс Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату. 21 липня він освятить собор і отримає від міської влади рішення та документи щодо передачі відновленого храму церкві. В Одесі Патріарх також відвідає дитячий будинок “Жемчужинка”, Національну юридичну академію, зустрінеться із громадськістю в Національному академічному театрі опери та балету.

24 липня Патріарх відвідає Свято-Троїцький кафедральний собор вже у Дніпропетровську, а 25 липня проведе літургію в Спасо-Преображенському соборі та освятить храм Воскресіння Христового. Також він має відвідати Севастопольський парк, державне підприємство “Південмаш”, проведе зустріч з викладачами і студентами Дніпропетровська в Дніпропетровському університеті ім. О. Гончара, покладе вінки до меморіалу Слави, а також відвідає обласну лікарню ім. І. Мечнікова.

На 25 липня призначено відвідування Софійського собору й Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври вже у Києві. 27 липня Патріарх Кирило відбуде урочистий молебень на Володимирській гірці, потім відвідає Свято-Троїцький Іонинський монастир і відслужить всеношну на Соборній площі Києво-Печерської Лаври. На наступний день призначено Божествену літургію і хресну ходу, що стане кульмінацією святкуванню річниці Хрещення Русі. 

Особливе значення Патріарх надає відвідуванню Іонинського монастиря. Як зазначив протоієрей Георгій Коваленко, це той монастир, що розвиває молодіжний рух, тому зустріч саме в цьому монастирі потрібна церковній громадськості. “Патріарх такими зустрічами показує, що те служіння, яке проводить монастир, важливе для церкви і він своєю присутністю акцентує на цьому увагу”, — зазначив протоієрей.

У день пам’яті Святого князя Володимира 28 липня відбудеться концерт на Співочому полі, під час якого очікується відеозвернення патріарха до учасників концерту. Як зазначив протоієрей Всеволод Чаплін, Патріарх дуже любить звертатися до молоді, тож “завжди, коли є можливість за допомогою сучасних засобів зв’язку таке звернення здійснити, святійший Патріарх такі можливості розглядає дуже позитивно”.

Проте, візит Патріарха не обійдеться без політики взагалі, оскільки заплановані зустрічі й на високому рівні. 27 липня Патріарх має зустрітися із Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, очікується зустріч і з Президентом України Віктором Януковичем. Як зазначив голова Синодального інформаційного відділу Російської Православної церкви Володимир Легойда, питання, які будуть порушуватися на зустрічі, будуть стосуватися найважливіших тем церковно-суспільного життя і церковно-державних відносин. Крім того, він нагадав, що святійшого Патріарха із Президентом Януковичем пов’язують давні “добрі людські й гарні робочі відносини”.

 

Читайте также по теме