Засідання по-флотськи

У понеділок засідання погоджувальної ради парламенту розпочалось з очікуваного — Голова Верховної Ради Володимир Литвин вирішив поставити питання про розгляд продовження перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі, але спіткнувся об “камінь” несхвальної реакції опозиціонерів. Підігрів ситуацію лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зазначивши, що його політична сила наполягатиме на тому, щоб проект по Чорноморському флоту був розглянутий першим у порядку денному.

Після такого скоординованого “литвинівсько-регіонального” маневру, присутні бютівці підняли галас про розпродаж України, зрадництво і ганебну поведінку представників правлячої коаліції, в тому числі і “Литвина-фарисея”. Заразом депутати від БЮТ нагадали, як в суботу їх не пустили до сесійної зали парламенту і запевнили, що без бою вони не здадуться. Миротворець Володимир Литвин розвів руками і зайнявся улюбленою справою — заспокоювати “обурених”. “Заспокойтеся, розслабтеся! Якщо ви будете робити подібні речі, то ви цим самим розтягуєте Україну”, — переконував він. Пізніше він також мало не хрестився, що нічого не знав про перебування депутатів-регіоналів у приміщенні парламенту у вихідні. 

Щоб переконати колег у потрібності ратифікувати харківські угоди Олександр Єфремов навіть виступив з власною теорією зради. “Зрада – це коли прем’єрка сама собі пише доручення, їде з чистим листком паперу у Москву і там пишуть що хочуть. Оце зрада. А ми тепер маємо шукати вихід із ситуації, вихід в інтересах держави”, — підкреслив він. “Якої держави? Ви хоч знаєте в якій державі ви живете?”, — невгамовувався депутат-бютівець Олег Ляшко. Ситуація почала виходити з-під контролю і журналістів вирішили не посвячувати в подробиці, вимкнувши в прес-центрі пряму трансляцію засідання погодради. Однак, емоції у депутатів зашкалювали і вигуки та крики ще довго лунали через двері. Зрештою спікер закрив засідання. 

Отже, компроміс досягнутий не був – на брифінгу Володимир Литвин повідомив, що питання про флот на порядку денному буде, а ось чи дадуть його розглянути – “невідомо нікому”. Про свої тактичні плани на завтрашній день протиборчі сторони відкрито не говорили. Проте, як зізнались депутати “не на диктофон”, один з планів опозиції полягає в тому, щоб заблокувати всі чотири входи до сесійної зали, де забарикадувалися декілька регіоналів. “Опозиція — і парламентська, і позапарламентська — зробить все від неї залежне, аби не допустити питання ратифікації. Бо не дай Бог, ми це допустимо і наслідки будуть очевидні”, — заявив на брифінгу популярний цього дня Олег Ляшко. “Продовження перебування Чорноморського флоту в Криму — це зрада національних інтересів України і втрата її територіальної цілісності. Якщо Волдимир Литвин розказує, що це нормально, то в мене до нього пропозиція: здайте мені куточок у вашій квартирі на 25 років в оренду. Я готовий платити орендну плату, я готовий сплачувати комунальні послуги за всю квартиру, але нехай не ображається, якщо я вночі буду чхати, можливо, зіпсую повітря, а на День Росії співатиму патріотичні російські пісні, незважаючи на те, що ви – націоналіст. Чи будете ви це терпіти?” — вдався до художніх засобів політик.

Тож атмосфера довкола будівлі Верховної Ради завтра обіцяє бути напруженою — і опозиція, і коаліція запланували там проведення масових мітингів. Поки, невідомо чим це завершиться, але якщо зважати на те, що депутати не змогли дійти згоди на погоджувальній раді, очікувати миру в сесійній залі, де вони вже звикли до “радикальних” дій, напвено, не варто. 

 

Читайте также по теме