Засідання з очікуваним результатом

В українській політиці і звичайні засідання проходять непросто, а про позачергове та ще й на виборчу тематику — годі й говорити… тому у середу було як завжди: за 45 хвилин до початку позачергового засідання Верховної Ради в парламенті панувала досить напружена атмосфера. На порядку денному засідання, ініціатором якого виступили 166 депутатів від Партії регіонів, було всього одне питання – прийняття в цілому законопроекту, що змінює закон про вибори Президента. Всі підходи до трибуни і президії Ради були заповнені депутатами від Партії регіонів. Декілька представників цієї політичної сили провели всю ніч «під куполом», щоб не дати «опонентам-бютівцям» можливості заблокувати роботу законодавчого органу і зірвати засідання. Парламентськими кулуарами ще з дев’яти ранку повзли різноманітні чутки. Наприклад, про те, що «регіонали» вночі принесли до парламенту «болгарку» і намагалися випиляти центральні двері в сесійний зал, куди їх нібито не пускали…принаймні так запевняли «бютівці». Проте, інформація не підтвердилась і задоволені «жовтими» новинами представники ЗМІ та політики повернулись до старої теми – виборчого законодавства.  />  

Між депутатами Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко кілька разів виникала шарпанина. Найактивніше «полемізували» Андрій Клюєв та Володимир Бондаренко. «Тимошенківці» хотіли завадити в ухваленні проекту. Голова парламенту Володимир Литвин був змушений оголошувати кілька перерв, а далі — навпаки, змушував колег працювати безперервно, розглядаючи всі двісті поправок.
 

Одна з головних формальних претензій БЮТ — полягала в тому, що проект був підготовлений до другого читання не профільним комітетом, а апаратом Верховної Ради. «Це фікція, — сказав про таблицю БЮТівець Андрій Кожем’якін. — Ми будемо протестувати проти антиконституційних дій напередодні другого туру виборів». Володимир Литвин відкинув претензії. «Припиніть практику, коли ви сприймаєте комітети як продовження партій. Якщо депутати вирішили розглядати проект, то комітет мав день і ніч готувати поправки. А в нас комітети взагалі не скликаються».
 

Естафету підхопила депутат від фракції БЮТ Ольга Боднар, яка запитала у спікера чи не читав він листа, якого вона йому офіційно напередодні пізно увечері відіслала? «Не знаю, як ви, а я вночі не листи читаю, я іншим займаюся», — відповів Володимир Михайлович. Боднар не угамовувалася: «Я не знаю, звідки ви порівняльну таблицю до другого читання дістали, може, ви її на вулиці знайшли і розглядати закон зараз антиконституційно», — на високих тонах заявила вона. «Розглядаємо першу поправку», — монотонним голосом відповів спікер. Втім, голосувати було нікому – основні парламентські сили перебували навколо трибуни. Але зрозумівши зрештою, що нічого цікавого найближчим часом не буде, народні обранці плавно почали покидати і трибуну, і президію, і сесійний зал взагалі. А оскільки потрібно було проголосувати по кожній поправції, розгляд законопроекту затягнувся до вечора, коли 233 голосами парламент таки прийняв закон. 
 

Контрольована Віктором Ющенком група депутатів також голосувала за закон. Як пояснив депутат цієї групи («За Україну!») Андрій Парубій: «Ми попередньо вирішили, що концептуально підтримаємо цю пропозицію, оскільки вважаємо, що нею можуть скористатися як одна, так і друга сторона для зриву виборів, а ми переконані, що в Україні вкрай важливо провести максимально чесно й прозоро вибори і ми переконані, що, можливо, комусь із сторін може хотітися хаосу в країні, але вибори мають пройти повноцінно і без зриву». Така концепція не залишає великого простору для сумнівів щодо того, чи підпише цей документ Президент.

 

Читайте также по теме