Зміни, які не приносять змін

У Верховній Раді зареєстровано проект змін і доповнень до тільки-но ухваленого закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Йдеться про надання містам районного значення права висувати кандидатів у депутати та кандидатів на посаду міських голів. Автор законопроекту депутат від опозиційного Блоку Юлії Тимошенко Лев Бірюк. Проте, якщо опозиційний проект викликає сумніви щодо можливості його ухвалення, то ініціатива владної фракції цілком реальна. Правда, офіційно Партія регіонів ще не подала законопроект, але у засобах масової інформації з’явилися повідомдення про те, що група людей на чолі з міністром юстиції Олександром Лавриновичем готує зміни до виборчих правил. Ситуація ускладнюється часом, якого практично не залишається, адже 11 вересня стартує виборча кампанія і тоді будь-які зміни не матимуть сенсу.

"Питання внесення змін до закону про місцеві вибори зараз широко обговорюється. Більше того, група людей готує ці зміні під керівництвом міністра юстиції Олександра Лавриновича. Це зміни, про які знає дуже вузьке коло людей всередині навіть самої Партії регіонів. Вони мають якомога більше полегшити, з одного боку, застосування адміністративного ресурсу, а з іншого боку – ускладнити життя всім опозиційним силам", — стверджує політолог Тарас Березовець. Експерт не назвав конкретно, які саме зміни будуть вноситись, але висловив переконання, що позитиву вони не принесуть. У самій фракції Партії регіонів, на цю тему відмовчуються, а от представники опозиції активно діють. Щоб якнайшвидше розглянути зареєстрований у парламенті, БЮТнавіть запропонував скликати позачергову сесію Верховної Ради, щоб вже до 11 вересня внести зміни до закону про місцеві вибори.

Втім. як би не склались події і чию ініціативу б не підтримали у парламенті, більшість експертів сходиться на думці, що ці ініціативи не змінять суті уже існуючого закону. Так, політичний аналітик PR-групи "Polittech" Павло Булгак сумнівається, що якість закону про місцеві вибори покращиться з внесенням змін до нього. "Ми бачили заяви ЦВК про те, що їм потрібно видати понад 100 постанов, щоб цей закон принаймні запрацював. За такий короткий час нереально зробити цей закон дієздатним", — вважає експерт.

За його словами, в Україні склалася хибна практика, коли всупереч рекомендаціям Венеціанської комісії, зміни до виборчого законодавства вносяться за кілька місяців до старту самих виборів або вже під час них. В той час як світова практика свідчить, що змінювати законодавство треба не пізніше, ніж за рік до виборів. Таку думку поділяють і в Комітеті виборців України. Зокрема, за словами голови КВУ Олександра Черненка, напередодні місцевих виборів можуть скасувати норму, яка передбачає заборону брати участь у виборчому процесі партіям, зареєстрованим пізніше, ніж за рік до виборів. За його словами, новим політичним силам "можуть піти назустріч за бажанням громадськості і міжнародного співтовариства і скасувати".

Однак, експерт одразу ж додає, що це не змінить ситуацію в цілому. "Якщо цю норму скасують за два дні до виборів, це нічого не змінить, тому що партії вже готуються до участі у виборах за тими правилами, які є, шукають собі якийсь інший партійний дах, який звільнить їх від цього закону і дозволить голосувати. Ця зміна напередодні самих виборів не знімає проблеми ", — переконаний Олександр Черненко.

Ще один представник опозиції Арсеній Яценюк також заявив, що готує подання до Конституційного суду стосовно неконституційності закону. Проте, експерти знову ж таки запевняють — очікувати, що це дасть результат не варто. Так, колишній голова Комітету виборців Ігор Попов зазначив, що поки що тексту подання не бачили, а саме подання, не зроблене. "Це також не робить честі тим політикам, які анонсують, але не подають", — сказав він.

Окрім того, часу залишається досить мало. Фактично менше ніж за місяць буде оголошено про старт виборчої кампанії, почнуться підготовчі процедури. І тому якщо навіть зараз буде зібрана достатня кількість підписів народних депутатів, яких для цього треба «ловити» по всьому світу, то Конституційний суд навряд чи зможе до Було б добре, якби КСУ визнав хоча б одну норму неконституційною, а саме – заборону самовисування для міських голів, тому що це звужує права громадян.

Експерти погоджуються, що закон буде змінено, але в технічних моментах. "Даний закон про вибори — найгірший за всю історію виборчих законів в Україні. У ньому є норми, які суперечать одна одній, є норми, які, практично, не можна виконати", — відзначив Олександр Черненко, зазначивши, що "поки ми не навчимось встановлювати правила гри задовго до самої гри, очікувати на справедливий результат не варто".

  />  

Читайте также по теме