“Золота горілчана середина”

Тільки-но прихильники здорового способу життя зібрались подякувати місії МВФ в Україні за вимогу підвищити акцизні ставки на міцний алкоголь та тютюн, як стало зрозуміло, що це не вбереже здоров’я українців, адже основними причинами масового процвітання в Україні алкоголізму експерти продовжують вважати тривогу, невпевненість у майбутньому та відсутність стабільності. Тут ситуацію потрібно міняти — це вам не антикризовий закон прийняти…

Щороку, за даними Національної ради з питань охорони здоров’я, через алкоголізм в Україні помирає понад 40 тисяч людей. Саме алкоголь у Всесвітній організації охорони здоров’я називають причиною передчасної смерті майже 30% українських чоловіків. Алкоголь на третьому місці серед факторів, що викликають смертність серед населення країни загалом, на другому – як такий, що позбавляє віку працездатну категорію, і на першому — що загрожує смертю людям від 25 до 40 років. 

За статистикою, щороку в Україні реєструють близько 100 тисяч нових залежних від алкоголю. Хоча, як кажуть самі лікарі, насправді, їх вдесятеро більше. Наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголиків. Водночас, назвати точну цифру осіб, які мають алкогольну залежність неможливо. Адже облік в диспансері не є показником ситуації, оскільки більшість залежних відкупляється від такого клейма, яке позбавляє їх права на водіння автомобіля, поїздки за кордон чи пристойну працю. />  

За даними головного позаштатного спеціаліста МОЗ України з наркології Анатолія Вієвського за вживанням алкоголю Україна займає приблизно середню позицію серед 35 країн світу. «Наша золота середина — це середньо-багато, тож треба щось робити»,- зауважив спеціаліст, додавши, що Україна «як не мала сформованої політики щодо алкогололю та наркотиків, так і не має». 
 

Не більш оптимістичні дані нещодавно оприлюднила голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка Ольга Балакірєва. За її словами, міжнародне дослідження, що вже вчетверте проводилося в країні за підтримки ЮНІСЕФ, з”ясувало, що в Україні збільшується кількість дітей, які щотижня вживають алкоголь. «Це набуває масового характеру і перетворюється на стиль життя. – зазначила Ольга Балакірєва. Практично п’ята частина однолітків нам сказала, що їхні друзі щонайменше раз на тиждень напиваються — 22% опитаних віком 15 – 16 років дали таку відповідь. Виходить, що майже половина підлітків у вихідні пиячить!»
 

Не дивно, що народний депутат Сергій Шевчук, а за сумісництвом голова правління фонду «Здоров’я для всіх»? порівняв вплив нинішньої алкоголізації українського населення на здоров’я нації із голодомором, назвавши його «горілкомором». «Горілка може зробити те, чого не зробили соціальні катаклізми, коли найбільш сміливі, найбільш завзяті, найбільш працездатні люди від 3-х до 5-ти мільйонів виїхали за межі України, а та частина, яка залишилася, задушить усі свої позитивні якості вживанням алкоголю або їхні діти — наркотиками",-вважає він.

Загалом, і лікарі, і політики, і громадські діячі сходяться на думці, що попередити алкоголізм може тільки комплекс заходів, з яких підвищення вартості алкоголю — найслабший. Координатор з боротьби за тверезість суспільства громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський, переконаний що до кінця року не тільки акцизи повинні бути підвищені ще на 50%, а й потрібен жорсткий контроль несанкціонованої та стихійної торгівлі спиртним. «Таким чином можна буде проконтролювати і якість алкоголю, адже фальсифікат найчастіше збувають саме в таких місцях. Отже такі заходи в інтересах самих виробників». Громадський діяч закликає до підвищення штрафів для порушення порядку продажу алкоголю, особливо неповнолітнім. Підтримують у «Форумі порятунку Києва» і ідею заборони розпивання спиртного на вулицях міст, як це зробили наші найближчі сусіди в Варшаві та Москві.
 

Хоча не треба далеко ходити за прикладами: заборонили розпивати пиво та слабоалкогольні напої у громадських місцях і у нашому Тернополі, а це вже величезний крок вперед, адже саме ці напої найчастіше вживають підлітки та молодь, що здебільшого спричинено їхньою дешевизною. Саме тому на розгляд комітету митної та податкової політики було винесене питання про підвищення акцизного збору на пиво вдвічі. Сьогодні з літра пива сплачується 31 акцизна копійка, що не може не викликати подиву на фоні регулярних підвищень акцизів на тютюн та алкоголь. Розмови про підвищення акцизів ведуться давно, але, як стверджують експерти, «пивні барони» є в багатьох фракціях парламенту і хтось завжди готовий заблокувати ініціативи підвищення акцизів на пиво.
 

Наступне європейське опитування в Україні буде проведене 2011 року. Ми ще маємо час, щоб знову не опинитися в лідерах ганебного рейтингу споживання алкоголю серед дорослих та дітей. Ми ще маємо час на законодавчі ініціативи щодо обмеження місць, віку та часу продажу міцних та слабоалкогольних напоїв, на повну заборону телевізійної реклами алкоголю, на пропаганду здорового способу життя та оновлення здоров’я і духу нації.
Анастасія Береза.

 

Читайте также по теме