Делімітація українсько-російського морського кордону залежатиме від ціни на газ — експерт

face="Times New Roman, serif">
size="3">Питання делімітації та демаркації російсько-українського морського кордону залежатиме від вартості російського газу для України та не буде вирішено до кінця цього року.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Таку думку висловив експерт Ліги політологів-міжнародників “Дипкорпус” Антон Янченко в ексклюзивному коментарі кореспонденту ГолосUA.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Експерт нагадав, що переговори між Україною та Росією щодо делімітації та демаркації морського кордону тривають вже дуже давно і позиція України є дуже жорсткою, адже відомо, що Росії вигідний варіант по серединній лінії поділу, а Україні — ні.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Саме тому багато разів ці переговори заходили у глухий кут. Але, враховуючи сучасну політичну ситуацію в Україні, сучасний рівень українсько-російських відносин, можна говорити про нові фактори. В першу чергу це стосується ціни на газ. Тому, теоретично існує можливість того, що російська сторона намагатиметься давити на українську владу, як це було з Харківськими угодами, використовувати важіль газу для вирішення територіальних питань”, — заявив А. Янченко.

face="Times New Roman, serif">
size="3">При цьому він наголосив, що у часовому вимірі неможливо наразі спрогнозувати завершення процесу делімітації та демаркації українсько-російського водного кордону. “Наскільки вірогідно, що українська сторона піддасться — це малоймовірно. Все залежить від того, наскільки критичною буде світова ціна на нафту, наскільки критичним буде стан української економіки. Вірогідність того, що це буде завершено до кінця цього року, на мій погляд, дуже мала”, — підкреслив експерт.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Нагадаємо,
face="Times New Roman, serif">
size="3">у виданні “Дзеркало тижня. Україна” з'явилась інформація про те, що Україна зробила низку поступок росіянам у питанні делімітації Азовського моря.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Згідно з інформацією, цього тижня до Києва зі своїми пропозиціями щодо розмежування Керченської протоки прибула група російських дипломатів на чолі зі спецпредставником російського президента Олександром Головіним.

face="Times New Roman, serif">
size="3">У матеріалі також стверджується, що "відмовляючись від принципу спільних вод, Київ у той же час нібито готовий прислухатися до пропозицій росіян і більш лояльно підійти до розмежування Керченської протоки, Азовського і Чорного морів, змістивши лінію кордону в наш (російський — ред.) бік".

face="Times New Roman, serif">
size="3">Після розпаду Радянського Союзу демаркація та делімітація українсько-російського морського кордону так і не відбулася. Проте,
color="#000000">Президенти України та Росії 17 травня
color="#000000">підписали Угоду
color="#000000">між Україною і Російською Федерацією про демаркацію українсько-російського державного кордону
color="#000000">на суходолі
color="#000000">.

Читайте также по теме