Как детям и взрослым пережить переход от холодной весны до жаркого лета без вреда для здоровья?

Программа «РазворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM».

«РазворотUA», тема: «Как детям и взрослым пережить переход от холодной весны до жаркого лета без вреда для здоровья?"

Эфир за 24.04.2013 г. Ведущая -Татьяна Хмельницкая.

Тетяна Хмельницька: Мої вітання всім, хто зараз на хвилі «Радіо Ера FM»! У студії перед мікрофоном для вас працює Тетяна Хмельницька. Ласкаво прошу на програму «РозворотUA».

Коли Україна наприкінці березня переходила на літній час, у нас панувала зима, і це ускладнило адаптацію організму, особливо у тих, хто чутливий до метеорологічних та часових змін. Весна примусила себе цього року чекати, але, схоже, набирає обертів у дуже стислі терміни. Так що, як і прогнозувалося, ми з чобіт одразу перестрибнули в босоніжки.

Як дітям і дорослим пережити перехід від холодної весни до спекотного літа без втрат для здоров’я, — про це нам сьогодні розповідатимуть: Отто Стойка — керівник Київського міського центру здоров’я. Доброго вам дня!

Отто Стойка: Добрий день!

Тетяна Хмельницька: Та Федір Лапій — доцент кафедри дитячий інфекційних хвороб і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика. Доброго дня і вам!

Федір Лапій: Доброго дня!

Тетяна Хмельницька: Я водночас нагадаю нашим слухачам, що для вас як завжди вже відкрита наша електронна скринька: efir@radioera.com.ua, і ви можете вже долучатися до обговорення, так що прошу. І звичайно, вже в другій частині після новин і реклами працюватиме наш прямий студійний телефон: 536-9600, код Києва — 044. Так що готуйте свої запитання, якщо вас турбує ваше здоров’я, і наші гості сьогодні нададуть вам відповіді. Отже, Федоре Івановичу, які зміни відбуваються в організмі весною? І як налаштувати його, як підготуватися до ось таких різких змін — із холоду в тепло?

Федір Лапій: Доброго дня всім! Доброго дня ведучій! Доброго дня, Отто! Дійсно, коли ми говоримо про те, що приходить весна, приходить тепло, більшість із нас почувають себе зле, і хочеться спати. І часом у цьому ми звинувачуємо авітаміноз, хоча насправді це міф.

Фізіологи прекрасно знають про те, що перебудова організму від холоду до тепла відбувається набагато складніше, ніж від тепла до холоду. Власне кажучи, те, що ми чекали тепла, ми всі йому раді, але більшість із нас почувається зле, тому що маємо сонливість, маємо підвищену втомлюваність, і лікарі в даному випадку радять, як правило, більше відпочивати, не перевантажувати себе надмірною фізичною роботою. Якщо фізична праця є, вона корисна тоді, коли вона не призводить до надмірної втоми, і сон має бути фізіологічним, коли ми напрацювалися й хочемо спати.

Тому в даному випадку ми повинні говорити про те, що на сьогоднішній день ми має все ж таки трошки себе берегти, і не загулюватися, не засиджуватися допізна перед телевізором. І крім того, ми повинні пам’ятати і про те, що окрім тепла весна приносить нам і переведення годинника на годину вперед, і наші біоритми, наші звички прокидатися, лягати спати досить-таки суттєво коректуються переведенням годинника на годину вперед. А це також призводить до того, що багато людей почувають себе зле саме через цю подію.

Знову ж таки, ті самі рекомендації: своєчасно лягати, своєчасно вставати, достатньо добре спати — це ось та досить важлива порада, якою ми часто нехтуємо.

Тетяна Хмельницька: І остання порада від вас, я знаю, що ви поспішаєте на літак, — а що їсти?

Федір Лапій: Ви знаєте, Україна не належить до території Крайньої Півночі, й у нас завжди достатньо було продуктів, які-не-які, але тим не менше, такі продукти як капуста, така продукція як різні соління, квашені продукти, які ми маємо в раціоні харчування, це теж допомагає пережити не лише весну, а й допомагає, власне кажучи, перебути піст, адже багато людей постяться в цей час, і вживаючи вегетаріанську їжу, вони почувають себе не дуже погано при цьому.

Я хотів би як імунолог ще наголосити на одному моменті. Весна до нас прийшла пізно, і буквально за святами нас уже буде чекати літо, почнуться канікули, діти почнуть від’їжджати до піонерських таборів, до скаутських таборів, на відпочинок, і тут дуже важливо подумати, особливо в європейський тиждень імунізації про підготовку дітей до перебування в дитячому колективі. Як імунолог я закликаю батьків провести вакцинацію для того, щоб діти були захищені від будь-яких негараздів, які можуть їх спіткати, від якоїсь хвороби, яка може спіткати їх під час відпочинку, чи-то буде травма, чи-то контакт із людиною, яка для них становить небезпеку.

Тетяна Хмельницька: Я вам дякую. Відпускаємо вас. Отже, з нами був на прямому телефонному зв’язку Федір Лапій — доцент кафедри дитячий інфекційних хвороб і дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика. Тепер я спілкуватимуся з Отто Олександровичем, прошу. Отто Олександровичу, ви як керівник Міського центру здоров’я, що можете порадити людям? І які зміни, розкажіть, відбуваються дійсно з організмом навесні? І як це впливає на наше самопочуття?

Отто Стойка: Я хотів би перший акцент зробити на тому, що у нас, принаймні в Києві, та й по Україні дійсно відбувся такий різкий перехід від холоду до тепла, і дуже багато сонця, сонячні дні. Причому сонця багато ще за рахунок того, що ще немає тіні від дерев і кущів. Тобто дуже такі теплі дні. Тому от перша така засторога людям — наша шкіра після зими ще не досить пристосувалася до сонячної радіації, і щоб не було опіків, не було сонячних ударів, треба захищатися від сонця, безумовно.

Причому це стосується і очей теж. Тобто потрібно одягати капелюха, бажано так, щоб прикривати вуха, ніс, одягати окуляри, які на пропускають саме ультрафіолетове випромінювання. Носити треба довгий одяг, нехай він буде відповідно до температури повітря, скажімо, і по погоді, але щоб він був довгий одяг, і особливо, щоб закривав плечі, щоб була захищена шия. І, скажімо так, це один із таких важливих моментів.

Якщо ви хочете перебувати на сонці, то якщо вже хочеться засмагати, то хоча б використовувати так зване «холодне» сонце, тобто бажано зразку і під вечір, коли вже не така активна сонячна радіація. От на цьому я хотів зробити акцент. А що стосується всіх інших порад, які надавав мій колега Федір Іванович, то я повністю підтримую. Сонце дуже важливий чинник дійсно, який узагалі допомагає підтримувати імунітет і адаптуватися до зміни умов для людини.

І тут важливо ще сказати про одне, коли ми кажемо про природу, перебування на природі, то такі перепади високоактивного сонця, тепла, повітря вже прогрівається, але вода ще досить холодна, тому потрібно бути обережним із холодною водою, особливо дітям, бо діти дуже швидко переохолоджуються. І взагалі людям, які вже відлучають, що вони хочуть більш активно відпочивати, але якщо пригадати, що люди люблять відпочивати і на підпитку часто, то це дуже небезпечно, і треба бути обережним з такою водою. Тому потрібно поступово починати загартовуватися, треба приймати повітряні ванни, приймати контрастний душ, що завжди добре.

Тетяна Хмельницька: Так, і гарно впливає на організм. До речі, щодо води, якщо вже про це пішла мова. От весна-літо, зазвичай, це період, коли відключать теплу воду в будинках, на профілактику звичайно котелень — таке пояснення надають цьому жеки. Чи проходить це без шкоди для здоров’я? Мало того, що у нас зима дуже довго не закінчувалися, потім різко настала весна, так ще й теплу воду відключили. Скажіть, чи можна одразу починати приймати холодний душ, якщо у людини немає ще стажу холодного обливання?

Отто Стойка: В принципі вважається, що кінець травня — це такий період, коли вже варто починати природне загартовування, тобто можна починати купатися в природних водоймищах, занурюватися. Мова ще не йде про плавання, а хоча про занурювання. В домашніх умовах можна починати, але тільки поступово.

Поступовість у чому полягає? От дійсно, якщо ви кажете, що тільки холодна вода в крані, то це тільки обливання ніг, умивання холодною водою. Навіть якщо ми будемо привчати дітей до цього, тобто саме починати з умивання і з обливання буквально стоп ніг холодною водичкою ввечері, зранку достатньо вмивання. Але це мають бути тижні постійного загартування, обливання холодною водою дитини. Якщо мова йде про дорослу людину, то це залежить від її стану здоров’я взагалі, від її віку, але поступовість і систематичність — це взагалі основа загартування.

І ще потрібно зважати на те, що після таких процедур повинне відчуватися тепло, така приємна свіжість, повинні відновлюватися захисні сили організму. До речі, існують навіть такі порівняння, що людина вважається загартованою, якщо дуже швидко відновлюється після холодної процедури температура шкіри кінцівок. Тобто потрібно слідкувати, щоб не було довготривалого спазму. І зважаючи ще й на те, що відключили ще й опалення…

Тетяна Хмельницька: Так, тобто стрес за стресом…

Отто Стойка: І на вулиці може бути тепліше, ніж у квартирі.

Тетяна Хмельницька: Це однозначно.

Отто Стойка: Тому коли людина зробить ці процедури, не потрібно лягати в холодному приміщенні, тобто треба відповідно, щоб було після процедур тепло.

Тетяна Хмельницька: Тобто, якби там не було, але на ніч температура повітря ще знижується, і знижується достатньо серйозно. Кажуть, зима — весна, особливо весняна пора є причиною того, що у багатьох людей загострюються саме хронічні хвороби. От як виявити ці синдроми, тобто коли проявляються такі симптоми, як із ними боротися?

Отто Стойка: Дійсно, існують навіть певні така категорії захворювань, є психічні захворювання, які загострюються навесні, є соматичні. Наприклад, це кишково-шлункові захворювання, виразки шлунку та дванадцятипалої кишки. Деякі хвороби пов’язані з сезонністю тому, наприклад,  якщо казати про кишково-шлункові захворювання, то це відбувається певна перебудова і в харчуванні, зміна харчування відбувається, люди більше вживають овочів, фруктів.

І потрібно їх вживати в достатній кількості, але потрібно, щоб цей процес був збалансований. Люди більше починають пити рідини взагалі, тому що стає більш спекотно, організм потребує більше вологи. Тому це все теж впливає, що додатково потрібно перелаштовуватися організму. Тому сезонність існує й потрібно на це зважати, просто по кожному захворюванню треба щоб люди, які мають хронічні затоварювання, або схильні до таких сезонних захворювань, завчасно займалися так званою специфічною профілактикою, якщо це можливо. Тобто піти хоча би на діагностику й подивитися, у якому стані той чи інший орган, які показники організму, з якими людина знає, що в неї проблеми, і відповідно лікар може призначити таке профілактичне лікування, певний курс відновлювальної терапії.

Тетяна Хмельницька: У мене до вас дійсно дуже багато цікавих запитань, але я нагадую слухачам, що Отто Стойка — керівник Київського міського центру здоров’я є гостем нашої програми сьогодні. І я запрошую вас долучатися до обговорення, efir@radioera.com.ua — це наша електронна скринька. Ви слухаєте програму «РозворотUA».

Так от, із приводу харчування. Давайте про фрукти та овочі. Зазвичай, коли приходить весна, вона радує не лише своїми барвистими кольорами та природою, а й полиці лотків та супермаркетів теж починають покриватися свіжими фруктами та овочами. І так важко протриматися до сезону цих продуктів, от зараз ми вже бачимо полуниці, і вони такі привабливі, й тобі хочеться, тому що не вистачало весь цей довгий зимовий період таких яскравих кольорів. На що потрібно звернути саме зараз увагу? Чи дійсно не можна вживати огірки, помідори зараз, тому що там багато нітратів, наприклад? Що ви порадите з цього приводу? Бо вже так хочеться цього.

Отто Стойка: Зрозуміло, що відчуття ці природні й правильні, тому що овочі та фрукти обов’язково треба вживати. Але я би сказав, що дійсно, перші фрукти та овочі ще викликають питання дійсно, наскільки в них міститься цих природних вітамінів та мікроелементів, і щоб був хоча би небезпечний вміст якихось хімічних домішок. Будемо сподіватися, що якщо ми кажемо навіть просто про якісну їжу, все одно треба збалансовано підходити до харчування.

Чому збалансовано? Тому що свіжі фрукти та овочі, скажімо, дають додаткове навантаження на організм. Це теж такий чинник, який створює додаткове напруження кишково-шлункового тракту для перетравлювання цієї їжі. Тому потрібно, по-перше, якщо людина, грубо кажучи, всю зиму сиділа там на салі та м’ясі, то не варто їй зараз їсти лише сирі овочі. Потрібно надавати перевагу вареним овочам і поступово вводити свіжі, але приправляти їх обов’язково оцтом, бажано натуральними оцтом, чи бальзамічним оцтом, і обов’язково рослинною олією. Це допомагає також травленню, особливо для перетравлюванню таких салатів.

Але урізноманітнення харчування — це дуже добре, це класика дієтології, різноманітність має бути. Але, я повторюю, якщо це вперше в цьому сезоні, то дуже поступово потрібно їх вводити в харчування. Так само як дітям, яким поступово дають полуниці, наприклад, навіть якщо вони вже з відкритої грядки, чи зі своєї, щоб, по-перше, не було алергічної реакції. І  по-друге, щоб організм звикав поступово до нових продуктів, тому що це ми вводимо практично нові продукти в харчування.

Я би ще сказав тим людям, які вже досягли, скажімо, досконалості в харчуванні рослинної їжі, звернути увагу на снить, кропиву — це такі класичні трави, я знаю з історії, що ще з середніх віків дуже часто ченці використовували їх у їжу, навіть квасили снить. Тобто це все під ногами росте, але, безумовно, треба бути досвідченою людиною, щоб їх збирати і вживати. І збирати їх потрібно в чистих місяцях, тому що це може бути небезпечно, або консультуватися з тими, хто займається травами. Тому що зараз дійсно появляються вже й цілющі трави, і просто ті, які можна вживати в їжу.

Тетяна Хмельницька: З вашої відповіді можна зробити висновок, що в принципі робити певні обмеження в споживанні овочів і фруктів, які зараз уже з’являються в продажу, не потрібно, але потрібно звертати увагу на кількість її споживання.  

Отто Стойка: Так, кількість, це обов’язково, і з чим їх суміщати. Наприклад, якщо це багато свіжих овочів або фруктів, то потрібно їх поєднувати з хлібом, або з якимись ще вуглеводами, щоб реакція організму була нормальною. Ну, і відповідно слідкувати за реакцією організму, наскільки він ці продукти сприймає, наскільки нормально перетравлює, щоб було нормальне випорожнення, це свідчитиме про відповідне засвоєння цих продуктів.

Тетяна Хмельницька: Вітаміни. Весна і вітаміни — це теж дуже актуальна тема. От про вітаміни дійсно ходять різні чутки. Одні говорять, що навесні їх потрібно вживати, інші цей факт абсолютно заперечують. Кажуть, що якщо дотримуватися правильного харчування, то в організм вони потрапляють у достатній кількості. І щодо якості самих вітамінів теж можна посперечатися, поставити під сумнів, що робить багато людей. Адже будь-які пігулки впливають на печінку, це теж один із аргументів проти. Як правильно та раціонально підходити до цього питання? Прошу.

Отто Стойка: Я думаю, що це дискусії, які ніколи не припиняться. Так само, як між вегетаріанцями та м’ясоїдами, або веганцями навіть, прихильниками різного харчування. Я хочу сказати, скажімо, трошки заспокоїти як лікар, не вдаючись вже в деталі, що в кожної людини своя специфічна система травлення. Особливо доросла людина повинна для себе виробити вже певні такі орієнтири в харчуванні, але, безумовно, звертати увагу на асортимент, на різноманітність вживання овочів, фруктів, і взагалі їжі.

Наприклад, варені овочі легше засвоюються, але там уже менше вітамінів, ніж у свіжих, хоча засвоюються вони краще. Тому навіть наукові дослідження показують, що у кожної людини засвоєння відбувається по-різному. Тобто я маю на увазі, що деякі люди можуть із варених овочів засвоювати краще вітаміни та мікроелементи, ніж із сирих, і навпаки може бути. Тому знову ж таки, має бути різноманітність.

Потім, якщо казати про пігулки, то, ви знаєте, наша дійсність така, і це я знаю, спілкуючись із фахівцями в сільському господарстві, що відбувається виснажування ґрунтів, і це взагалі світова тенденція, і зараз овочі та фрукти можуть не містити стільки поживних речовин. На тридцять відсотків, кажуть, за останніх років п’ятдесят знизився склад вітамінів. Я можу помилятися, тому що я все-таки не фахівець у цьому, але тенденція така є, що зменшується кількість вітамінів і мікроелементів на одиницю, скажімо, сировини.

Тому, скажімо, теж не випадково, що з’являються на нашому столі, чи на в нашому раціоні такі пігулки, харчові домішки. Вони мають право на існування, безумовно, тому що в різних людей різний стиль життя, є більш активно фізично та психічно, у когось менша активність, у когось ще хронічні захворювання до цього додаються. Тому, я сказав, що порадитися з лікарем усе ж таки потрібно, не нехтуйте тим, що навесні можна себе підтримати якимись комплексами. Причому зараз вони є досить різноманітні, є, скажімо, й такі, що виготовляються з природної сировини. Тобто не лякайтеся, що це пігулки. І я вже не говорю про те, що зараз існують відповідні методики і вже можна провести відповідний аналіз і подивитися вміст деяких мікроелементів і вітамінів в організмі.

Тетяна Хмельницька: А провести такий аналіз дорого?

Отто Стойка: Так, вони достатньо дорогі.

Тетяна Хмельницька: Скільки приблизно коштують?

Отто Стойка: Я не можу сказати.

Тетяна Хмельницька: Але їх проводять у Києві?

Отто Стойка: Так, у Києві, це в приватних лабораторіях роблять, пропонують такі послуги.

Тетяна Хмельницька: Я тільки хотіла запитати, як же визначити, що людині не вистачає вітамінів? Окрім аналізів, звісно, дорогих.

Отто Стойка: По-перше, показник — втомлюваність. Якщо людина зберігає нормальний режим праці та відпочинку, а в неї появляється підвищена втомлюваність, значить, їй не вистачає мікроелементів і вітамінів, то дійсно вона не збалансовано харчується. По-друге, це можуть появлятися зовнішні ознаки — сухість шкіри підвищується, ламкість нігтів, волосся, з’являються на шкірі пігментні плями, в ложі нігтів. Це можуть бути такі ознаки, або якщо з’явилося щось незвичне, то проконсультуйтеся з лікарем, можливо, він вам підкаже, що це може бути, або направить до спеціаліста. Тобто існують певні зовнішні ознаки, кровоточивість з ясен може відбуватися. Тобто це теж може бути ознакою або стоматологічної захворюваності, або це дійсно порушення, пов’язані з нестачею вітамінів.

Тетяна Хмельницька: Отто Олександровичу, з вашого дозволу я зараз поставлю кому в нашій розмові. А слухачам для роздумів дам тезу, що головне правильно визначити, що це дійсно нестача вітамінів, а не просто лінь. От ми сьогодні говоримо з вами про те, як без шкоди для організму можна налаштуватися і перейти від зими, та початку холодної вести на теплу пору року. Нам у цього допомагає Отто Стойка — керівник Київського міського центру здоров’я.

Отже, Отто Олександровичу, ми вже багато чого цікавого розповіли, про овочі, про фрукти, про вітаміни, та про те, чи можна митися холодною водою, коли відключають теплу воду. А от скажіть, якщо говорити про дітей, то на що потрібно особливу звертати увагу батькам у цей такий перехідний період, різкого перехідного періоду цього року?

Отто Стойка: Ви знаєте, можливо, щодо дітей я скажу трошки з іншого погляду. Дітей не потрібно перегрівати, бо батьки, буває що не встигли ще самі адаптуватися до нової температури, але потрібно зважати на те, що діти досить активні на вулиці, і знову ж таки, відповідно до їхньої поведінки їх потрібно достатньо легко одягати, якщо вони рухаються. І потім слідкувати, коли вони перестають рухатися активно, або сидять, щоб вони не охололи, тобто потрібно їх відповідно утепляти. Тобто знову ж таки, щоб одяг був багатошаровий. Потім потрібно бути дуже обережним із водою, бо у водоймищах вода ще холодна, і дітей поки що рано ще в природних умовах загартовувати, потрібно це в домашніх робити.

Що стосується харчування, дітям дуже обережно вводити в раціон нові овочі та фрукти, особливо такі, скажімо, не зелені, бо зелені найменш алергенні, а яскраво кольорові, наприклад, та сама полуниця, про яку ви вже казали, й інші екзотичні, скажімо, фрукти, які вже з’являються. Тобто потрібно бути дуже обережним.   

Тетяна Хмельницька: Зараз уже появляються, ринок пропонує, оскільки доступність світу, досить багато літніх уже продуктів, які не характерні в нашому кліматичному поясі для цього періоду. І є змога, наприклад, уже купити диню в магазинах.

Отто Стойка: Особливо для дітей цього не варто робити, дітям потрібно давати продукти більш відповідні до сезону, тому що екзотичні, по-перше, їх можуть ще недозрілими збирати, або чимось обробляли для збереження й таке інше. І крім того, вони взагалі більше дають навантаження на шлунково-кишковий тракт дитини. Тому достатньо звернути увагу на те, що з’являється зараз більше притаманне нашим умовам. А це, зрозуміло, традиційні фрукти, якщо знову ж, у дитини немає алергії на них, це ті самі цитрусові, які вже постійно є в магазинах. Яблука вже втрачають свої якості, але можна звернути увагу знову ж такі, на ті ж мочені яблука, інші овочі солені.

Тетяна Хмельницька: Я нагадую нашим слухачам, що 536-9600, код Києва — 044 — це прямий студійний телефон, а efir@radioera.com.ua — це наша електронна скринька. Прошу, долучайтеся до нашого обговорення.

А я тим часом хотіла би запитати, і не лише про продукти, які можна купити, звичайно, кому це по кишені, маю на увазі, якщо весь спектр продуктів брати, для того щоб наситити організм вітамінами всіма, а й про зовнішнє середовище. У природі відбувається теж багато змін, природа прокидається після зимового сну, і от з’являються ті підступні кліщі.

Отто Стойка: Так, кліщі з’являються, змії теж з’являються — сонце всіх приваблює. Але щодо кліщів, то не потрібно звертати увагу на те, що немає ще листя, все одно вони вже є, вони вже сидять на гілочках, і можуть підстерігати особливо там, де багато кущів, можуть бути на деревах, і навіть у високій траві. Але зараз ще високої трави немає. Тому потрібно на це звертати увагу. В принципі в наших лісопарках попередження виставляють, таблички ставлять. Але знову ж таки, люди зараз на машинах виїжджають у різні місця, можливо, де не були ще лісники, тому потрібно попереджати такі можливі наслідки як напад кліщів тим, що знову ж таки, одягати щільний і довгий одяг. Це перше.

Потім на стоянках, чи коли людина зупиняється відпочивати, потрібно оглянути, чи немає над ними гілок дерев, особливо листяних дерев, тому що на сосні кліщів немає. А от на листяних, або на кущах високих вони є, і не потрібно зупинятися в таких місцях, подалі все ж таки від них. Якщо висока трава, то потрібно її скосити, чи прим’яти. І крім довгого одягу, зараз уже випускають достатньо великий спектр репелентів так званих, тобто аерозолів, які захищають і для тіла саме використовуються, і для одягу.

Тетяна Хмельницька: Я вам скажу, Отто Олександровичу, таке чути, звичайно, жінкам… Якщо обирати чи парфумами користуватися, чи користуватися аерозолем проти кліщів, то тут, напевно, вагання серйозні…

Отто Стойка: Це не буде альтернативою, тому що, наприклад, його на одяг можна наприскати, вони не мають, зазвичай, запаху, тому це нічого не завадить. 

Тетяна Хмельницька: Тобто можна не турбуватися?

Отто Стойка: Так.

Тетяна Хмельницька: У нас уже є слухачі на прямому телефонному зв’язку. Я запрошую вас до студії. Доброго дня!

 Слухач: Меня зовут Владлена, я из Николаева. Я хотела бы узнать особенности питания беременных женщин весной. Что бы вы порекомендовали? Спасибо.

Отто Стойка:Безумовно, я рекомендував би все-таки використовувати комплекс вітамінів і мікроелементів. Ви можете порадитися з лікарем, він вам може порадити конкретні препарати, я знаю, що вони досить різноманітні, тому нехай він вам підбирає їх, чи ви оберете із запропонованого.

Потім потрібно, щоб обов’язково була різноманітність у харчуванні, вам більше треба звернути увагу на те, щоб у достатній кількості був присутній у продуктах йод — це морепродукти, якщо ви їх нормально переносите, це препарати йоду можуть бути, або йодована сіль. Але вона для вагітних не завжди досить дієва, тому що, по-перше, солі багато не можна вживати, в ній теж потрібно міру знати. Тобто потрібно додатково вводити такі харчові продукти, які містять йод, і інші мікроелементи. А також потрібно звернути увагу, що зараз вітамінні комплекси поєднують разом і вітаміни, і мікроелементи, що зручно.

І, безумовно, овочі та фрукти ніхто не відміняє, але потрібно при їх вживанні слідкувати за перистатикою кишківника, щоб теж це відбувалося нормально. З цим теж потрібно порадитися з вашим акушером-гінекологом, який за вами спостерігає, щоб була нормальна сумісність, і не відбувалося дискомфорту в організмі.

Тетяна Хмельницька: Я вам дякую за відповідь. Є ще один слухач. Запрошуємо вас до розмови. Доброго вам дня!

Слухач: Я Володимир Миколайович, 1975 року, киянин. У мене таке запитання стосовно вітамінів, які рекомендує наш гість. Я зараз приймаю вітамін, але я відчуваю, по-перше, печію, а по-друге, наступного дня навіть відрижка. Десь я колись чув, що коли є відрижка, то сигнал печінки, що саме ця їжа організму не дуже бажана. Чи так це? Дякую.  

Отто Стойка: Вітаміни, знаєте, дуже різні бувають комплекси.

Тетяна Хмельницька: А як ще визначити, чи це від вітамінів, чи від харчування?

Отто Стойка: Так, і це питання у мене зразу виникло. До речі, ще про один аспект обов’язкового додавання в їжу, особливо вагітним, і для людей похилого віку, це так звані риб’ячий жир, або вже його основної складової омега-3 жирної кислоти. Тобто, знову ж таки, це морепродукти, морська риба, або треба додавати в їжу риб’ячий жир.

Що стосується відрижки, то це може реакція, або просто несумісність якоїсь їжі, або слабкість сфінктерів шлунково-кишкового тракту. Тому я порадив би проконсультуватися з гастроентерологом все ж таки, або дієтологом, щоб подивитися на характер вашого харчування, тому що деякі люди мають просто певні проблеми, і від цього виникає такий симптом. Я не думаю, що це суто певний вітамін діє. По-перше, наш слухач не назвав, які вітаміни він вживає.

Тетяна Хмельницька: Я попрошу і не називати.

Отто Стойка: Так. Це в принципі й не важливо, тому що вітаміни не мають так впливати безпосередньо на перистатику шлунково-кишкового тракту, на неї більше впливає їжа, та її якість.

Тетяна Хмельницька: Дякую вам за відповідь. Нагадую, що 536-9600, код Києва — 044 — це прямий студійний телефон, а efir@radioera.com.ua — це наша електронна скринька.

Йдемо далі. Отже, Отто Олександровичу, але з віком, коли людина вже починає звернути увагу на своє здоров’я, тобто починає вже усвідомлювати, що здоров’я їй уже не просто подароване, але що ти вже маєш його просто зберігати. І люди, наприклад, саме навесні починають помічати такі зміни на шкіри, наприклад, коли появляються додаткові родинки. Часто говорять, що це сонце, яке ти вбирав за літо, воно тобі відбивається в родинках уже з часом і навесні. І ще поява папілом. Чи свідчить це все про послаблений імунітет?

Отто Стойка: Так. І взагалі всі прояви на шкірі — це відображення внутрішнього стану організму. І це все дуже пов’язано з роботою печінки. Робота печінки теж пов’язані з імунітетом, із якістю мікроциркуляції крові, тобто постачання в тканини цих усіх поживних речовин, про які ми кажемо, коли говоримо про харчування. Тому тут такий комплекс питань, коли, по-перше, якщо такі прояви є, то потрібно зміцнювати імунітет, і звернути увагу на печінку та підтримувати її. Це в першу чергу, раціональним, здоровим харчуванням, і вживанням якісної рідини.     

Тетяна Хмельницька: А що це означає «вживання якісної рідини»?

Отто Стойка: Тобто вживати якісну воду, або, скажімо, саме для печінку я би порадив вживати відвар вівса, відвар ячменю. Це на пластівці з них, а саме зерна, з яких робляться відвари, що якраз, у першу чергу, добре впливає на роботу печінки, серця, тобто він містить досить важливі підтримуючі глікозиди — природні органічні речовини. І це якраз, скажімо, створює позитивний фон для того, щоб очистити кров, і тоді можна очікувати, що буде менше таких проявів.

Але, якщо казати про родинки, то сонячна радіації їх дійсно активізує. І зараз у нас узагалі меланоми, рак шкіри виходять на перше місце по онкозахворюванням, тобто по поширеності в нашій країні. Я вважаю, що це пов’язано ще з тим, що зростає навантаження на шкіру, тому потрібно з цим обов’язково звертатися до лікаря-дерматолога, і проконсультуватися, щоб він подивився, чи ваші родинки не перетворюються за злоякісні. Їх можна видаляти і потрібно видаляти, папіломи можна теж видаляти.

Тетяна Хмельницька: Так усе ж таки, це вік впливає, чи стан організму більше?

Отто Стойка: Це залежіть від стану організму, але з віком це проявляється, тому що знижується імунітет людини.

Тетяна Хмельницька: Тобто захисні його функції. Я вам дякую. Двоє слухачів уже чекають, щоб поставити запитання. Я запрошую вас до студії. Доброго вам дня!

Слухач: Олександр, Биковня. Запитання таке. Чоловік хотів назвати вітаміни, а ви йому заборонили називати вітаміни. Чому?

Тетяна Хмельницька: Я вам дякую за запитання. Я поясню чому. Тому що наші юристи можуть пред’явити до мене конкретні претензії, і не лише юристи, за рекламу того чи іншого продукту, за яку не проплачено. Отже тому будь-який ефір убезпечується від подібних назв. Думаю, я вам надала вичерпну відповідь. Запрошую наступного слухача до ефіру. Доброго дня!

Слухач: Добрый день, Татьяна! Тимур Душко, «Дорожная газета».

Тетяна Хмельницька:Дуже приємно, Тимуре. Прошу.

Слухач: Я хочу объяснить предыдущему слушателю, что витамины — это те же изделия. А вопрос у меня будет риторический — полезно жить в нашей стране или вредно?

Тетяна Хмельницька:Тимуре, ви як завжди, вмієте поставити запитання. Я вам дякую. Будь ласка, Отто.

Отто Стойка: Я думаю, що це як із холодною водою. Якщо її не буде, то імунітет узагалі пропаде. Тобто на контрастах ми живемо і це добре. Я спілкуюся завжди з великим колом таких людей, які є ентузіастами здоров’я, які в той самий час і громадські діячі. Тобто приємно, що багато людей оптимістичні, і вони втілюють свої мрії. Тому я вважаю, що і треба, і це нормально, і це наш розвиток. 

Тетяна Хмельницька: Ви розумієте, Отто, справа в тому, що от наша програма «РозворотUA» сьогодні так збіглося, що в першій частині нашого проекту ми говорили про Чорнобиль, згадувати ті події. А от у другій частині ми говоримо про здоров’я. Звичайно, що кожен має своє враження і свою думку з приводу нашої екології. У нас є можливість послухати ще одне запитання. Доброго вам дня!

Слухач: Ігор, Донецьк. Питання таке. Дитина дошкільного віку — чи можна для підвищення імунітету давати їй кожного дня цибульку? Дякую.

Отто Стойка: Цибуля, часник — це такі природні фітонциди, які дійсно вбивають мікроби. Але потрібно зважати на те, що цибуля… 

Тетяна Хмельницька: Є люди, наприклад, які не люблять цибулю, або не сприймає організм?..

Отто Стойка: Так. І це обґрунтовано, що організм не сприймає. Буває, що організм важко сприймає особливо свіжу цибулю. Тому її потрібно, можливо, обдати окропом, і тоді вже вживати. Або, наприклад, трошки замаринувати оцтом. Але це гарний продукт. А ще й хрін можна згадати, це теж наші природні фітонциди…

Тетяна Хмельницька: І гірчиця, кажуть, теж для нервової системи корисна.

Отто Стойка: Гірчиця, так. Це наші природні такі спеції українські.

Тетяна Хмельницька: Останні півтори хвилини я хочу використати для того, щоб ви мені розповіли, і взагалі слухачам, думаю, для когось це буде актуально, хтось, можливо, прислухається, зробить свої висновки. Але як би там не було, але триває великодній піст, і для багатьох буде запитанням, або боротьбою з такою серйозною звабою, щоб не накинутися зразу на наступний день після закінчення посту, на їжу. Як зробити так, щоб не дуже зашкодити своєму організму? І щоб гарно себе почувати на другий день навіть від їжі, я вже не кажу від спиртного.

Отто Стойка: Так. Якщо казати про їжу, то тут дійсно спокуса з приводу м’яса. Знову ж таки, бажано поступово включати його, і не з’їдати всю місячну норму білків за один день. Тобто чергувати його з вживанням овочів і фруктів. Овочам надавати перевагу зеленим.

Тетяна Хмельницька: А з чого краще почати вранці, якщо людина ще не їла перед цим? 

Отто Стойка: Вранці почати бажано з вуглеводів, із каші, з традиційної каші.

Тетяна Хмельницька: Що ви таке говорите?! Коли принесли додому великодній кошик і почати з каші?..

Отто Стойка: Так. І починати ранок із відварів, узварів, тобто багато пити. І взагалі день краще починати з того, щоб випити просто воду з медом. І всі великодні наші страви теж їсти, але знову ж питання щодо яєць, що їх потрібно обмежити, не їсти багато.

Тетяна Хмельницька: І дуже коротко — чи можна пити вітаміни годуючій мамі?

Отто Стойка: Можна.

Тетяна Хмельницька: Я вам дякую. Отже, Отто Стойка був гостем нашої програми. Я дякую всім слухачам, і кажу вам — до побачення. З повагою Тетяна Хмельницька.

Читайте также по теме