“Бог не належить ані Москві, ані Києву”

27 липня Патріарх Московський і всієї Русі Кирило прибув до Києва з первосвятительським візитом, який триватиме десять днів – до 5 серпня. У ході візиту Патріарх вклонятиметься давнім святиням і зустрінеться з керівництвом країни.

Його приїзд в Україні сприйняли неоднозначно. В одних він викликав радість, в інших — хвилю протестів та дискусій. Хоча сам Патріарх Кирило розцінює візит як пастирський, а не політичний, про що заявив в інтерв’ю українським журналістам напередодні поїздки. «У мене одна мета. Ця мета полягає в наступному – помолитися разом з українським народом. Комусь це може здатися дивною заявою, комусь – лицемірною, комусь, може бути, взагалі далеко від правди. Але це так», – констатував Московський Первосвятитель.

ГолосUA поцікавився в пересічних людей чи залежить їхній вибір церкви від приналежності до Патріархату, та чим для них є приїзд Московського Патріарха.

Галина, 24 роки, перекладач: /> — Для мене принципового значення немає, у яку церкву ходити. Я в першу чергу йду до Бога. Люди вибирають іти їм до Московського чи Київського патріархату, а насправді значення має лише те, з чим іде людина до церкви – з бажанням покаятись, помолитись, побути з Богом, чи йде ця людина з чистим серцем. Усе інше не важливе і духовності не несе. Так, я погоджуюсь з тим, що церкву зараз дуже політизували, але ми, звичайні прихожане, могли б не вдаватись до цього бруду.  

Олег, 35 років, юрист:
— До церкви за вибором не ходжу, йду туди, де почуваюсь добре. Але дуже погано, що візит Святого Отця викликає у людей негативну реакцію. До речі, предстоятель Української Православної Автокефальної Церкви ще перед візитом закликав не розколювати народ. Треба порушувати питання, які об’єднують українців. Нас розділяють, і це очевидно. Всіх слов’ян поділили на католиків, православних, купу різних сект, на "латиницю" і "кирилицю", на партії, класи і тому подібне. Крутять нас серед брехні, зіштовхуючи між собою, а істина осторонь.

Людмила, 40 років, касир:
— Те, що відбувається — просто жах. Церква, віра і те, що відбувається у кожного в серці, це дуже особисте. А у нас все піднесли до машинного рівня. Збагачуйтесь духовно, немає різниці, з яким патріархом… але збагачуйтесь. Якщо у людині є віра — ніякі політичні провокації цю віру не піддадуть сумніву. Думаю, українцям більше уваги потрібно приділяти стану свого морального і духовного рівня, а не вибору Бога за приналежністю до Москви, Києва і.т.д.

Тарас, 27 років, програміст:
 — Ще не було в історії людства розділення Церкви як інституту і влади. Релігія і влада — це одне й теж. Я в Бога взагалі не вірю, тому мені значення, куди ходити, немає, бо взагалі там не буваю. Церква тісно пов’язана з Державою. Патріархи, єпископи, папи завжди стояли або поряд з володарями держав, або самі були такими. Зауважте, що через такі питання – мови, національності, релігії — дуже легко впливати на людей та здіймати їх на хвилю суперечок і протестів. Гадаю, Московський Патріарх Кирило приїхав не випадково, а напередодні виборів, духовністю тут не прикриєшся. І зараз багато людей, які і до цього ставились упереджено до «вибору» церкви, стануть ще більше посилювати розкол.

Ольга, 33 роки, продавець квітів:
Принципово не ходжу до Московського патріархату. У нас своя церква і туди треба ходити, а там нічого святого немає.

Дора, 63 роки, пенсіонерка:
— Ніколи не думала про таке. Якщо я іду в церкву, то іду туди молитись. Я, наприклад, люблю Київську Лавру, бо вона як символ релігійності не тільки Києва, але й всієї України, всієї Русі. І що тепер — не ходити туди через те, що вона Московського патріархату? Була в нас сусідка, яка ходила в церкву Московського патріархату. Одного разу в дальніх сусідів загинув єдиний син.І серед загального співчуття сусідка випалила: "А так їм і треба… Ходили в Український патріархат, то так їм і треба!". І таких прикладів можу багато навести, і з іншої сторони теж. Де ж тут Бог? Де тут віра? Де духовність? Політики собі нехай забавляються з церквами, а людям поменше на це треба звертати увагу.

Максим, 39 років, водій:
— Московська церква вже показала свою ефективність на Тернопільських виборах. Після цього їхній Патріарх ще буде розказувати, що "церква поза політикою", як розказував про це на "Інтері"? Всіх їх потрібно з України гнати, а нам самим свої проблеми розв`язувати.

Свою думку можете висловити й ви: golos.ua@mail.ru

 

Читайте также по теме