І. Алексєєв: “Генсек НАТО приїхав зіпсувати відносини України та Росії”

У четвер до Києва прилетів з дводенним офіційним візитом Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Він зустрівся з керівництвом зовнішньополітичного відомства, Президентом Віктором Януковичем та Головою Верховної Ради  Володимиром Литвином. Столиця України зустріла делегата протестом: під стінами Верховної Ради зібралися прихильники Комуністичної партії, яка є послідовною щодо позаблоковості нашої держави. Активісти тримали в руках символіку КПУ та плакати з гаслами "НАТО — НІ", "НАТО — ГЕТЬ!". Втім, генсека така активність не здивувала, він навіть помітив у ній позитив, заявивши, що можливість висловити свою позицію — це свідчення демократії у нашій державі.

Серед заяв Андерса Фог Расмуссена — те, що НАТО не відмовиться від співробітництва з Україною та що змін у співпраці “Україна-НАТО”, викликаних внутрішньополітичними змінами в нашій держави, немає. Більше того, він попросив українське керівництво відрядити до Афганістану більше своїх інструкторів у межах тренувальної місії з підготовки представників сектору безпеки у цій країні. Керівник альянсу також вкотре наголосив на зацікавленості організацією у залученні України до системи протиракетної оборони.

Про те, чому представник Північноатлантичного альянсу приїхав до Києва саме зараз та що дасть Україні співпраця з ним, кореспондент “ГолосUA “ запитав у секретаря Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, депутата від Комуністичної партії України Ігоря Алексєєва.

— Ігоре Вікторовичу, відомо, що позиція КПУ з приводу участі нашої держави у Північноатлантичному альянсі є принциповою. З чим це пов'язане?

— Так, наша позиція стосовно НАТО дійсно принципова та послідовна: Україна повинна бути позаблоковою державою і це вже сьогодні відповідним чином відображено у прийнятому Верховною Радою торік законі “Про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики України”. КПУ активно брала участь у розробці цього закону, він був прийнятий як базовий, на основі законопроекту, який підготував керівник нашої фракції Петро Симоненко.

Однією з головних вимог при створенні коаліції та підтримки нами у другому турі виборів діючого Президента Віктора Януковича була позиція про позаблоковий статус України, що сьогодні у цьому законі і відображено. Україна, на наше глибоке переконання, не повинна бути членом цього блоку, а самому Альянсу треба задуматися, над якими завданнями він працює та від якої агресії і кого захищає. Саме тому НАТО сьогодні, мов у лихоманці, шукає місце свого призначення. Спочатку це була Югославія, де вони діяли, немов слон у магазині посуду, сьогодні це — операція в Афганістані.

— Чи потрібно Україні втручатися у процес підтримання миру в Афганістані?

— Україна, як колишня республіка Радянського Союзу дуже обережно взагалі повинна ставитися до втручання у справи цієї країни, зважаючи на негативний досвід того, що Радянський Союз уже проводив відповідну операцію і вона була невдалою. Тому всі намагання втягнути Україну чи то в ролі країни, яка відряджає своїх інструкторів для підготовки військових у цій країні, чи в будь-які інші процеси, автоматично буде свідчити про те, що Україна бере участь у цій операції. За моєю інформацією, більшість країн з так званої коаліції, що зараз причетна до підтримки демократії у цій країні, сьогодні забороняє використовувати свої контингенти для ведення військових дій через дуже великі людські жертви серед військових. Очевидно, що сьогодні ця операція вже не слугує інтересам Афганістану як країни.

— Які наслідки може викликати відрядження українських військових для цієї операції до Афганістану?

— Головним наслідком може стати  те, що терористичні сили, як “Аль-Каїда” та “Талібан”, будуть вважати Україну членом так званої коаліції і Україна автоматично стане ціллю для терористичних актів. Мені особисто зрозумілою є позиція НАТО та Сполучених Штатів Америки, як найбільш впливової країни цієї організації, яка намагається втягнути якомога більше країн в цю авантюру.

Варто лише згадати славнозвісну операцію в Іраку: вже сьогодні стовідсотково доведено, що фактично ніяких підстав для агресії проти цієї країни не було. Україну, як ви пам'ятаємо, тоді втягнули в операцію, обіцяючи збільшення замовлень українським компаніям, чого не сталося. Як там працювали американські транснаціональні компанії, у тому числі, по виконанню супер привабливих нафтових контрактів, так вони і сьогодні там працюють. Україна ж не отримала нічого, окрім людських жертв. Тому сьогодні намагання втягнути Україну — це небезпечно у першу чергу для нашої країни. Це небезпечно для офіцерів і солдатів, які б теоретично могли поїхати до Афгану. Можу сказати, що фракція КПУ та наша партія буде однозначно виступати проти такої авантюри.

Ми пам'ятаємо, що до президентських виборів Партія регіонів була противником співпраці України та НАТО, сьогодні позиція влади свідчить про те, що її погляди змінилися. Чому?

Це свідчить про відсутність ідеології в цієї партії. Вони доводять, що Партія регіонів, на жаль, створена не на базі якоїсь ідеології, як наша партія, а навпаки — як клуб за інтересами. У них превалюють бізнесові інтереси, у тому числі і у міжнародних відносинах. Це і позначається на ведені цією партією як зовнішньої, так і внутрішньої політики.

— Які ризики для нашої держави може нести співпраця з НАТО, зокрема, у процесі створення Альянсом системи протиракетної оборони?

— Якщо керівництво України піде на цю авантюру, то можна поставити жирний хрест на покращенні наших відносин з одним із найважливіших стратегічних партнерів — Російською Федерацією. Ми знаємо, яким було ставлення керівництва Росії до проекту з розміщення зон протиракетної оборони у європейських країнах. Тому Росія буде готова устами керівництва держави зробити відповідні адекватні кроки в напрямку зміцнення своєї протиракетної оборони. А вона має сьогодні всі ресурси для адекватної відповіді. В жодному разі нам не можна йти на такі авантюри та погоджуватися на такі пропозиції.

— Відомо, що контракти про таку співпрацю укладаються на певних умовах, зокрема фінансових. Чи може бути вигідною для України участь у створенні системи ПРО з НАТО?

— Такі угоди, як правило, є предметом таємних переговорів. Але я гадаю, що Альянс може використовувати ресурс європейських чи міжнародних фінансових організацій, на які НАТО має вплив, та пропонувати Україні якісь пільгові кредити, які так необхідні сьогоднішньому уряду. Для залучення таких коштів Комуністична партія пропонує, врешті решт, включати внутрішні наші резерви, зокрема промисловість, яка здатна створити умови для наповнення бюджету. Не слід чекати дармових подарунків від європейських країн, США чи міжнародних фінансових інституцій, тому що втягнення в цю кредитну лінію — це тягар для наших дітей та онуків.

— Як ви гадаєте, чому генсек Північноатлантичного альянсу приїхав до Києва саме зараз?

— Цей візит слід розцінювати як провокацію на фоні реального покращення відносин України з Російською Федерацією. Це може бути якимось торгом, зважаючи на ті питання, які не вирішуються сьогодні в українсько-російських відносинах, у першу чергу щодо ціни на газ.

Читайте также по теме