ГолосUA
16:38 22/04/2011

Панкреатит: нова ефективна методика лікування

Великдень, травневі свята… Ми так ретельно готуємо до цих свят смачні страви, але нічого не робимо для того, щоб ця смакота не заподіяла шкоди нашому здоров’ю. Чи ви ще вважаєте, що біль у лівому боці провокує лише серце? На жаль, больовим синдромом своє обурення виявляє підшлункова залоза. Ігнорувати такі її “заяви” лікарі не радять, бо це може бути проявом панкреатиту – а якщо допомога не надана на ранньому етапі, то наступним буде панкреонекроз. А це вже відмирання тканини.Як цього уникнути і які сьогодні методи лікування підшлункової залози є в Україні – розмову про це на “Радіо Київ 98 ФМ” з доктором наук, професором, директором клініки інтегративної медицини "СмартМед" Анатолієм Доровських та кандидатом медичних наук, доцентом, лікарем-консультантом цієї ж клініки Ольгою Ковальовою провела журналіст Світлана Василенко.

Світлана Василенко: Про панкреатит говорять багато, але мало хто знає де саме знаходиться підшлункова залоза – поки вона не болить…

Ольга Ковальова: Підшлункова залоза знаходиться зліва, у лівому підребер’ї. Про цей орган у старих книжках писали, що він схожий на пантеру Багіру, яка спокійно лежить. Але, не дай Боже, вам її зачепити! Тобто, коли вона спить, коли вона функціонує помірно, людина почувається добре. Але за найменшого подразника пухнасте ласкаве звірятко перетворюється на агресивну тварину. Ферменти підшлункової залози настільки сильні, що під час нападу гострого панкреатиту розплавляють тканину і ведуть до смертельного захворювання. Гострий панкреатит – це 95 відсотків смертності. Якщо допомога не надана на ранньому етапі, то наступним буде панкреонекроз. А це відмирання тканини. Дуже тяжке захворювання і допомагає тільки хірургічне втручання. Але наше завдання, як людей розумних та освічених людей, попередити ці події.

С.В. Проблеми підшлункової залози проявляються больовим синдромом?

О.К. Це не просто біль. Це нестерпний больовий стан. Його складно зняти звичними анальгетиками. Люди буквально качаються по підлозі від болю.

С.В. Що ж призводить до проблем з підшлунковою?

О.К. Найперше – це неправильне харчування. Ми заходимо до магазину, на полицях маса продуктів. Але тих, що можна вживати в їжу, 8-10 відсотків. Всі інші мають добавки чи есенції. Вони роблять їжу зовні привабливою, смачною, але вона смертельно небезпечна. Саме тому ставлення до їжі повинне бути дуже зваженим. Особливо, якщо є супутня патологія гепатобіліарної системи. До речі, кожен третій українець має проблеми з жовчогінною системою, а це ключ до різних захворювань. Ось, наприклад, жовчний рефлекс, коли закидається жовч і призводить до зміни ph. Жовч потрапляє у район підшлункової залози, ph стає неадекватна і правильна робота органу порушена. />    
Ще одним поштовхом до проблем з підшлункової залозою є наші емоції. Коли ми нервуємося, рефлекс відбувається частіше, не вмикається правильна робота ферментів, йдуть ендокринні порушення. У районі підшлункової залози є так звані острівці Лангенгарса. Вони виділяють інсулін. При патології може розвинутися цукровий діабет. А ця хвороба тягне за собою чималу кількість проблем зі здоров’ям.

Втім, хронічні панкреатити теж ведуть до певних змін. Панкреатит не буває сольним, якщо він не токсичного генезу, наприклад, алкогольного, тому я, як лікар, виступаю за комплексне обстеження. Наприклад, у клініці інтегративної медицини «СмартМед», вона знаходиться у Києво-Святошинському районі, село Чайки, вулиця Коцюбинського, 8. Але попередньо запишіться за номером телефону 585-31-17. Більше інформації є на сайті http://imc.com.ua/.

С.В. Ольго Володимирівно, слухачі проекту «Формула здоров’я» на “Радіо Київ 98 ФМ” запитують, чи може біль від підшлункової залози віддавати у спину?

О.К. Може бути і таке. Іноді віддає у поперек, але знову ж таки зліва.

А.Д. Була у нас пацієнтка, якій ставили ниркову недостатність. А комплексна діагностика показала, що проблема в підшлунковій. Хвіст виявився запаленим, а віддавало у нирки.

С.В. І я так розумію, небезпечно чекати і думати, що все пройде?

А.Д. Це абсолютно правильно. Найчастіше говорять, що лівий бік болить. Червоного вина випили – болить лівий бік. Відмовилися від вина. Червоного м'яса з'їли – знову болить лівий бік. І це виключимо з раціону. Навантаження зменшилося на систему травлення і підшлункова не скаржиться. Її ферментів при хронічній патології вистачає на легку їжу. І людина вважає, що веде здоровий спосіб життя, але ж хронічне захворювання підшлункової залози  нікуди не ділося. Наслідки не примусять на себе чекати. Адже орган несе як ендокринну, так і екзокринну функцію. Вона виробляє ферменти для перетравлювання їжі. Потім ми матимемо ферментопатію, коліти, порушення слизової кишечнику і знижений імунітет з усіма наслідками.

С.В. Ми згадали про те, що проблеми з підшлунковою може викликати надмірне вживання алкоголю, а куріння може стати причиною проблем?

О.К. Минулої весни у Вінниці проходила конференція. Там були озвучені доповіді, в яких йшлося  про те, що тютюнокуріння діє навіть гірше. Адже виникають порушення мікроциркуляції, спазм судин і вже існуючі процеси тільки посилюються.

С.В. Наскільки проблеми підшлункової залози піддаються лікуванню?

А.Д. Лікування підшлункової залози – це дуже складний процес. Найперше, це холод, голод і спокій. Реально, на сьогодні у широкому вжитку для зняття гострого процесу ще щось є, а для подальшого лікування практично нічого. Сьогодні співробітниками нашого центру інтегративної медицини «СмартМед» спільно з з Інститутом гастроентерології АМНУ розроблена методика лікування підшлункової залози. Ми маємо український патент.

Зазначу, що це лікування швидким не буває. За тиждень не вилікуємо. Але за 6-8 місяців ми функціональність підшлункової відновимо. У нас є наші власні рослинні препарати. Ми випускаємо їх самі. На сьогодні це 24 препарати, які дозволяють, принаймні, у гастроентерології, закривати майже 90 відсотків хвороб. До того ж, у нашій клініці можна протестувати ліки для конкретного пацієнта, щоб дізнатися наскільки вони між собою співпрацюють. Це важливо. Адже кожна людина індивідуальна.

О.К. При проблемах з підшлунковою залозою, звичайно, треба вживати різні препарати, серед них і ферментивні, але є те, що має вже багато-багато років. Це лікування травами. В арсеналі нашої клініки є унікальні настоянки на основі трав вирощених у Полтавські області, тобто, в екологічно чистому районі. Якщо вживати їх за певною схемою, є хороші результати. Але, найперше, треба обстежитися. Тому що, є загальні схеми лікування, а є індивідуальні протоколи. І ми маємо можливість індивідуального добору лікувальних засобів.

А.Д. При обстеженні наші пацієнти проходять тест на харчове несприйняття. У тесті закладено близько трьохсот основних продуктів. Проблеми з підшлункової рідко, коли бувають раптовими. Це поступовий процес. Часто продукти можуть викликати проблеми. У нас були такі випадки, коли серйозні проблеми викликала звичайна, навіть, дієтична їжа. Якщо вже йде дисфункція підшлункової, особливо ферментативна, орган сприймає низку нормальних, хороших продуктів харчування, як токсин. Йде інтоксикація організму.
  
Додам, що панкреатит помолодшав. Якщо раніше говорили, що ця хвороба вікова, то сьогодні такі проблеми ледь не з дитячого садочка. А ці патології тягнуть за собою інші.

С.В. Наскільки ефективним є медикаментозне лікування при панкреатиті?

О.К. Таке лікування є симптоматичним. Звичайно, багато залежить від того, яка стадія. Зазвичай, йде інфузія анальгетиків. Але це тільки знімає симптоматику. Додається також замісна ферментна терапія. Але в усіх замісних терапіях є свої плюси і свої мінуси. Навіть, якщо ми візьмемо класичні варіанти, коли п'ють рекламовані по телевізору препарати. Чим більше вживається таких ферментів, тим менше виробляється своїх власних.

С.В. Лікування – це вже наслідки процесу. А чи можна профілактувати проблеми підшлункової залози?

О.К. Найперше, це звичайно правильне харчування, зміна способу життя. І зняття стресу за будь-яких обставин. І пам’ятайте, що наш організм – це взаємопов'язана система. Окремо тут нічого не існує. Щоб мати правильний діагноз, варто проходити обстеження комплексне. 

Читайте также по теме