В. Гладкий: “Бюджет у цьому вигляді дозволяє сподіватись на продовження співпраці з МВФ і Світовим банком”

Уряд розраховує, що 23 грудня Державний бюджет на 2011 рік буде ухвалений. 14 грудня, коли законопроект було прийнято у першому читанні, Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що з нього потрібно прибрати всі положення, які суперечать Бюджетному кодексу та Конституції України.Чи були враховані ці нюанси, кореспондент агенції “ГолосUA” запитав у генерального директора Бюро економічних та соціальних технологій Валерія Гладкого.

— Пане Валерію, наскільки вдалося до другого читання врахувати поправки і зауваження до проекту бюджету?

— Мені складно сказати, що там не враховано і що ще буде враховуватись, але висловлю припущення, що ті 2000 правок, які там виникли після першого читання, не будуть враховані при доопрацюванні бюджету до другого читання, або ж врахування будуть мінімальними.

— Як ви вважаєте, бюджет на 2011 рік буде кращим за бюджет 2010 року?

— З точки зору стабілізації, скорочення бюджетного дефіциту, темпів бюджетних запозичень, збільшення інвестиційної складової та видатків розвитку — його можна вважати вдалим. Приведення темпів зростання доходів населення і заробітних плат до темпів інфляції і зростання продуктивності праці — також можна вітати.

— Чи розрахований бюджет на подальшу співпрацю з МВФ?

— Цей проект бюджету, мені здається, розроблений методом програмування зверху вниз із врахуванням обмежень, які накладає на Україну співпраця з Міжнародним валютним фондом. І з цієї точки зору, бюджет у цьому вигляді дозволяє сподіватись на продовження співпраці з МВФ і Світовим банком.

— Поясність, що ви маєте на увазі «знизу вгору»?

— Я маю на увазі, що визначаються доходи, видатки та бюджетний дефіцит, а окремі статті фінансування вже розробляються виходячи з того, щоб бюджет вписувався в задані рамки обмежень. Знизу вгору — це коли всі відомства формують свої бюджетні запити від досягнутого, необмежені: Міністерство фінансів отримує державний бюджет у два — три рази більший від реалістичного, потім починає від чогось відмовлятись, щось урізати, а щось фінансувати за остаточним принципом.

— Які відмінності від бюджету 2010 року впадають в око насамперед?

— Відмінності — це менший бюджетний дефіцит та збільшення видатків розвитку. Стосовно запозичень суттєвих відмінностей немає. Його принципова відмінність — це те, що він розроблений на нових правилах міжбюджетних відносин, на новому Бюджетному кодексі, а друге — те, що він розроблений на новій податковій базі, тобто, на новому Податковому кодексі.  />  
— Але ж він має якийсь зв”язок з бюджетом-2010 ? 

— Бюджет 2010 року задав певний трак стабілізації державних фінансів, тобто привів їх до можливостей економіки. Бюджет наступного року цей трак продовжує. Відбувається подальше скорочення бюджетного дефіциту, скорочення темпів запозичень, і це нормально. Власне, на відміну від 2010 року змінюються планові капітальні видатки. 

— На вашу думку, чи стане проект бюджет на 2011 рік у четвер законом?

— Якщо стоїть питання, чи вистачить голосів для його прийняття, можу запевнити — їх вистачить. 

 

Читайте также по теме