Анна Штепура
13:13 07/12/2010

В. Саприкін: “Ложечки знайшлися, але осад залишився…”

У вівторок міністр палива та енергетики України Юрій Бойко приєднався до тих, хто спробував пояснити українцям, як і за чий рахунок “розійшлися” Україна і компанія “РосУкрЕнерго”. Він підтвердив, що “РосУкрЕнерго” віддала “Нафтогазу України” 1,7 млрд. дол., які українська компанія свого часу заплатила за переуступлений ”Газпромом” борг “РосУкрЕнерго” російському монополісту. 

Кореспондент “ГолосUA” звернувся до директора енергетичних програм Українського центру економічних i політичних досліджень iм. Разумкова Володимира Саприкіна з проханням прокоментувати, які відносини зміни відбудуться у газовій сфері після юридичного завершення цієї оборудки.

— Володимире Михайловичу, чи можете ви спрогнозувати, якими будуть подальші відносини “Нафтогазу” з “РосУкрЕнерго”?

— Розрахунок відбувся частково, компанія “Нафтогаз” буде ще передавати протягом цього року і протягом наступного значну частину газу, який вона має повертати згідно з рішенням суду. Я б не сказав, як заявив пан Фірташ (співвласник “РУЕ” Дмитро Фірташ — ред.), що це — перемога України. Це — владнання конфлікту, не на користь України, на жаль. 

— Тобто конфлікт все ж не вичерпано? Україна залишиться невдоволеною?

— Юридично ця справа залагоджена, технічно газ буде поступово передаватись компанії “РосУкрЕнерго”. Це нормально… Тут я не бачу нових конфліктів. Однак, як кажуть в анекдоті “ложечки нашлись, но осадок остался”. Так і тут. Проблеми залишились. Проблема довіри до “Газпрому”, і чесно кажучи, незрозуміло, яким шляхом далі піде Україна — чи до об'єднання газових галузей України та Росії, чи до створення якогось спільного підприємства, що теж не зовсім адекватно, оскільки заборонено законом.

— А яка роль у цьому конфлікті газового монополіста “Газпрому”?

— Фактично “Газпром” підставив компанію “Нафтогаз”, який вимушений сплачувати штрафні санкції у вигляді 1,1 млрд. кубометрів газу. Чесно кажучи, ці штрафні санкції необхідно розділити порівну між “Газпромом” та компанією “Нафтогаз України”.

— З'явилася інформація, що “Нафтогаз України” розрахувався сьогодні з “Газпромом” за отриманий газ у листопаді. Поки що у відносинах цих газових компаній все доволі спокійно, але тим не менш абсолютного задоволення співпрацею немає. Чи можна очікувати конфліктів або повторення минулорічної газової війни?

— Безумовно, жодної газової війни не буде. Разом з тим, будуть значні проблеми виникати, насамперед з тим, що “Газпром” будує і буде будувати обхідні газопроводи. Думаю, що газової війни не буде — відносини більш-менш рівні. Однак щодо просування спільних газових підприємств і об'єднання галузей — навряд чи наші дві країни просунуться. Думаю, що сьогодні питання будуть технічні, митні, передача газу “РосУкрЕнерго” — і вона вже зникне з газового ринку — раз і назавжди.

— Тож, які саме відносини будуть у “Газпрому” і “Нафтогазу” найближчим часом і у перспективі?

— Я думаю, нормальні будуть нормальні відносини — Україна буде вчасно платити, хоча “Нафтогаз” заліз у борги і бере кредити і у російських банків, і у “Газпрому” і так далі. Тобто фінансовий стан його вкрай поганий… Однак, на політичному рівні є порозуміння. Якихось конфліктів, політичних або технічних відбуватись не буде.

Нагадаємо, що співвласник “РосУкрЕнерго” Дмитро Фірташ заявляв у інтерв'ю одному з видань, що після повернення “РУЕ” газу в обсязі 12,1 млрд. кубометрів компанія погасила борг перед “Нафтогазом України” у розмірі 1,7 млрд. дол. і перед “Газпромом” у розмірі 810 млн. дол. Д. Фірташ також повідомив, що “Нафтогаз” одержав 450 млн. дол. за послуги з транзиту і зберігання газу “РУЕ”, який був вилучений урядом Юлії Тимошенко і який компанія не могла використовувати протягом майже двох років. /> Він заявив, що Україна після підписання угод одержала від “РосУкрЕнерго” 2,15 млрд. дол. Природний газ в обсязі 12,1 млрд. кубометрів продано “Газпрому” і буде експортовано компанією “Газекспорт” для своїх клієнтів в Європі.

Водночас, за його словами, “Нафтогаз” закупив у “Газпрому” необхідні обсяги газу за пільговою ціною 230 дол. за тисячу кубометрів. Крім того, зазначив Д. Фірташ, підписані угоди терміном на п'ять років між “Нафтогазом України” і “Газпромом” про транзит газу територією України в обсязі 112 млрд. кубометрів щороку. За послуги транзиту “Газпром” вніс часткову передоплату. Він назвав укладення угод між “Нафтогазом”, “Газпромом” і “РосУкрЕнерго” стратегічною перемогою України. 

Він заявив також, що “РосУкрЕнерго” йде з газового ринку України.

 

Читайте также по теме