Підготувала
13:23 18/11/2010

Як подружній парі підготуватися до програми допоміжних репродуктивних технологій

Що ж таке допоміжні репродуктивні технології, як відбувається підготовка подружньої пари і як протікає весь цей процес. Цій тематиці була присвячена програма «Формула Здоров я» зі Світланою Василенко на радіо «Київ 98FM» за участі директора клініки репродуктивної медицини «Неомед», професора, доктора медичних наук Наталії Данкович.

Що потрібно знати і зробити, аби скористатися можливостями допоміжних репродуктивнихі технологій?

— Допоміжні репродуктивні технологій на сьогоднішній день дуже поширені як в Україні, так і у всьому світі. Перед використанням цих технологій обов’язково треба визначити, яка у вас форма безпліддя. Безпліддя може бути консервативне і таке, що піддається лікуванню, і безпліддя, яке потребує спеціальних методик, коли ембріон отримується поза організмом жінки, а потім переноситься до матки. Сімейна пара повинна обов’язково обстежитись, подивитись, які в неї є відхилення, здати, по-перше, спермограму чоловіка, по-друге, подивитися гормональний фон жінки, визначити ультразвуковим методом чи є якісь відхилення анатомічні.

Якщо ж лікар оцінивши, проекзаменувавши стан подружньої пари, знаходить якісь відхилення, які потребують втручань допоміжних репродуктивних технологій, ми можемо запропонувати  інсемінацію спермою чоловіка, що не входить до допоміжних репродуктивних технологій, але передує тому. Тобто, можна субфертильність перевести в фертильність, жінка завагітніє, коли ми її простимулюємо, коли ми відрегулюємо її гормональний фон. Це один із етапів, який проводиться лікарями жіночої консультації. А клініки репродуктивної медицини надають допомогу вже тоді, коли лікування довгострокове, коли від 6 місяців до одного року пара проводить у лікаря, але результату немає. Тоді  наша клініка упродовж двох місяців здійснює екзаменування таких пар, які не можуть завагітніти, і встановлює, кого можна лікувати консервативно на етапі жіночої консультації лікарем-гінекологом. А до тих, кому не обійтися  без запліднення поза організмом жінки, застосовується програма допоміжних репродуктивних технологій.

— А можна сказати зараз, що безпліддя це лише певний період, коли пара не може завагітніти? Скільки часу ви даєте пацієнтам, щоб визначити який у них вид безпліддя?

— Звичайно ж, це все залежить від діагнозу. Коли ми бачимо абсолютну відсутність сперматозоїдів в спермі чоловіка, ми пояснюємо дану проблему і, звичайно, переходимо до сучасних технологій: гормонального обстеження, скринінгу, консультацій уролога. Якщо нам вдається отримати покращення спермограми, ми можемо виконати програму “ЄКО+ІКСІ”, тобто запліднити яйцеклітину навіть декількома сперматозоїдами і отримати дитину. Важливо зрозуміти, що є такі стани, за яких лікувати довгостроково безпліддя абсолютно не має резону, і що потрібно поміняти тактику.

— А є якийсь термін, коли лікування безпліддя вже не має сенсу взагалі?—        

— Так. Лікар може провести екзаменування, якщо є дуже маленький розмір матки чи аномалія розвитку матки, або відсутні маткові труби, немає сперматозоїдів у чоловіка — тактика повинна визначатися відразу. Консультація фахівця в цьому напрямку дозволяє визначити скільки часу пара повинна пролікуватися. Вікові аспекти, коли жінка приходить в 40 років і вона хоче мати дитину, і в 20 років, і вона хоче мати дитину. Також ми обстежуємо дуже швидко і протягом десь 3 місяців- півроку вже можна відповісти жінці, тому що і в 45 років хочуть ще бути батьками, а багато сучасної молоді хочеь спочатку зробити кар’єру, а вже потім мати дітей. Тому оцінюються анатомічно, функціонально, гормонально, тому ми визначити, чи може ще жінка  лікуватись консервативно, чи вже потрібно переходити на допоміжні репродуктивні технології.

— З огляду на вік, можуть лікарі відмовити у ДРТ?

—  Авжеж. У нас в Україні треба зважати на те, що дитина, народжуючись в сім’ї, ще має бути доглянута. Якщо, наприклад, жінка народжує в 50 років і до повноліття ще 18 років, то треба зважувати на це. Ттому в Україні є певні вікові обмеження, тобто ми говоримо про те, що жінка може використати допоміжні репродуктивні технології до 50 років. В нашій клініці найстарші жінки мали вік 48 років. Але, як відомо, в такому віці це можуть бути донаційні програми, донація ооцитів спермою чоловіка.

— Який вік подружніх пар, які найчастіше звертаються до допоміжних репродуктивних технологій.?

— Під час акції безплатного консультування пар з проблемами безпліддя ми побачили, що до нас приходять подружні пари дуже різного віку: від 18 років до досить пізнього віку. Бували, наприклад, і 73-річні чоловіки, і 70 річні. Вони мають молодих жінок, які ще хочуть мати дітей.  Частіше це, звичайно, люди репродуктивного віку: від  25 до 40 років. Бувають і досить юні жінки, які мають більше чоловічий фактор, і старші пари також. Тому, як ми бачимо, стати батьками можна в будь-якому віці, і також бажання мати дітей може виникнути в будь-якому віці.

— Як відбувається підготовка, якщо сімейна пара вже вирішила, що саме таким способом вони хочуть мати дитину?

— Підготовка проходить на рівні звернення в жіночу консультацію по місцю проживання. На Україні існує до 30 клінік репродуктивної медицини, які надають допомогу як в приватній структурі, так і в державній структурі, тобто підготовлені лікарі високого рівня. Коли пара живе разом більше 2-ох, 3-ьох років і не може завагітніти, то. Звичайно, потрібна консультація лікаря репродуктолога і саме такий репродуктивний висновок допоможе парі розібратися з проблемою. Тому потрібно йти до лікаря. Для цього повинно бути 3-4 дні сексуальних зносин, здати спермограму, лікар-гінеколог повинен оглянути, обстежити на інфекційний, гормональний фактор, перевірити прохідність маткових труб, тому що дуже часто причиною безпліддя є непрохідність маткових труб і тільки маючи такі скринінги, лікар може сказати, що робити далі. Існує наказ №771, за яким ми працюємо, там є весь список обстежень, які необхідно пройти.

— Коли вже зібрана вся інформація про сімейну пару, що їм робити далі?  

— Далі йде вирішення питання самою сімейною парою. Якщо пара вирішує для себе після консультації лікаря, що вона ще якийсь час буде намагатись самостійно завагітніти, то ми вважаємо, що це буде правильно і це їхній вибір. Якщо знаходять при обстеженні якісь патологічні зміни ендометрії, можна провести кваліфіковане лікування і слушно, коли пацієнт після такої процедури вагітніє. тобто коли ми своїми маніпуляціями можемо оздоровити матку таким чином, що вагітність наступає самостійно, без нашого втручання. Таке своєрідне очищення. Ми обов’язково дивимось порожнину матки для того, щоб оцінити чи є там якісь зміни, які можуть нашкодити імплантації ембріону, оскільки вагітність може наступати і самостійно, але чомусь не наступає. Якщо ж вона не наступає протягом певного часу, то ми переходимо далі до наступного етапу – запліднення «в пробірці» як говорять.

— Вже визначено, як то кажуть, що дитина буде «з пробірки», що тепер робити жінці і що тепер робити чоловікові, які аналізи здавати і як це все відбувається? 

— Коли всі обстеження є пара вступає в так званий короткий чи довгий протокол, протокол стимуляції, суперовуляції жінки, тобто технологія має декілька етапів. Перший етап це стимуляція жінки, другий етап – пункція, забір яйцеклітин, в цей же день чоловік здає спермограму, проходить запліднення і через 3-5 днів, маючи ембріони, незалежно від того яка кількість яйцеклітин була отримана, яка кількість ембріонів є, ми вирішуємо в який день і в який саме час жінка приходить до нас і ми до матки переносимо ембріони, які потім імплантуються. Кількість ембріонів, які ми переносимо залежить від віку жінки, від стану жінки. У всьому світі дозволено переносити один ембріон, у нашій країні дозволено 2 ембріони. І після того, як переноситься ембріон, через 14 днів ми робимо тест на вагітність. На сьогоднішній день процент запліднення коливається від 40% до 60%, що залежить і від віку жінки, і від часу, і від тяжкості безпліддя. Якщо це є проблема і чоловіка, і жінки, то таке лікування може бути більш складним і імплантація може наступати гірше. Це все визначається лікарем. Чим раніше пара звертається до репродуктолога, чим раніше ми проводимо такі процедури, тим вищі шанси завагітніти.

— Можливе настання вагітності при слабкій рухливості сперматозоїдів та загину матки?

— Якщо це є трохи знижена активність сперматозоїдів, скоріше всього треба допомогти з інсемінацією. Отримавши сперму, ми можемо відібрати самих активних, зробити таку маніпуляцію, яка забере звідти віруси, грибки, різні патологічні зміни, які входять до сперми, і провести інсемінацію, тому що рефлексована матка є трохи змінна і можливості для запліднення трохи змінені. Тому, я думаю, що в даному випадку показана інсемінація спермою чоловіка.

14 днів пройшло, тест показав дві смужечки, що потім? Просто спостерігається як звичайна вагітність?

— Після того як ми отримали позитивний тест, ми обов’язково проводимо гормональне обстеження на вагітність. Цей показник є дуже важливим, тому що він відображає зразу чи можливо в вас двійня, чи можливо позаматкова вагітність тощо. Через тиждень після того, як ми провели тест, ультразвуковим методом визначаємо вагітність в порожнині матки. Це допомагає поставити діагноз, що вагітність в матці, здорова, прогресує,і підтримати таку вагітність. Після допоміжних репродуктивних технологій ми не наважуємося зняти гормональну підтримку і підтримуємо її до включення плаценти, тобто до 12-13 тижнів вагітності. Ми таких жінок спостерігаємо більш активно, обов’язково призначаємо фолієву кислоту, вітамінну терапію, обстеження проводимо один раз в місяць, для того, щоб бачити як розвивається плід, і обов’язково проводимо генетичні скринінги, біохімічні скринінги і ведемо таку вагітність як дуже бажану, дуже ніжну, хоча насправді такі вагітності у здорових пацієнтів протікають без проблем. Але якщо є соматична чи якась інша патологія у  жінки, то, звичайно, вагітність буде протікати з ускладненнями відповідно до її стану здоров’я і коли це літня жінка, ми часто бачимо прояви токсикозу, тобто все залежить від стану здоров’я жінки, якщо вона здорова, вона народить і здорову дитину. Тому саме підготовка до вагітності має дуже суттєве значення. Коли мене запитують, як все ж таки протікає вагітність після ДРТ, то я можу відповісти — коли така жінка підготовлена, коли вона готова психоемоційно, морально, то в неї вагітність протікає зазвичай з гормональною підтримкою, але нічим не відрізняється від вагітності, яка наступила самостійно.

— Що робити, якщо не визріває яйцеклітина і неможливо завагітніти?

— Дійсно, такі стани є у жінок. У жінок навіть в нормі буває декілька циклів яйцеклітини може не визрівати. Але для цього на сьогоднішній день є тести на овуляцію, які продаються в аптеках. Якщо  діагноз таки підтверджує, що яйцеклітина не визріває, ми проводимо стимуляцію. Є препарати, які ми застосовуємо. Ми можемо допомогти при такій проблемі, адже не можна залишати це на самоплив —  потрібно обстежуватись.

 

Читайте также по теме