19 листопада Верховна Рада заслухає звіт по “Росукренерго”

 

У п'ятницю, 19 листопада, Верховна Рада на засіданні заслухає звіт Тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності компанії “Росукренерго”.

Про це сказав депутат від "Нашої України-Народної Самооборони" Роман Зварич в кулуарах Верховної Ради, передав кореспондент ГолосUA.

Зокрема, він не виключив, що у п'ятницю рішенням парламенту буде припинено роботу ТСК у зв'язку із закінченням терміну її діяльності. Водночас він додав, що робота комісії не може вважатися такою, що є завершилася, оскільки Комісія не виконала мандату, який отримала від Верховної Ради. “А точніше: Комісія повинна була провести розслідування щодо можливої корупції при винесенні рішення Стокгольмського Суду і щодо законності затримання Макаренка”, — сказав він.

За словами Зварича, СБУ порушила справу за тими договорами, які були підписані раніше під час діяльності уряду Ю. Тимошенко. “Зокрема, договори між НАК “Нафтогаз” і “Газпромом”, відповідно до яких 11 млрд кубометрів газу перейшли у власність “Нафтогазу”. В тих матеріалах кримінальної справи є один як мінімум документ, який має гриф таємно. А відповідно до Кримінально-процесуального кодексу в такому випадку слідчий може взагалі засекретити всі матеріали всієї справи, що і відбулося”, — зауважив депутат.

При цьому Зварич наголосив, що незважаючи на те, що Комісія направили більше 100 різних звернень в різні установи, в тому числі СБУ, Генпрокуратуру і НАК “Нафтогаз” , відповідей практично не було отримано. “Нас попередили, що нічого не даватимуть (ніяких документів — ред.). Я не можу сказати, що СБУ заважала роботі Комісії, але вона й не сприяла”, — сказав він.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітражний суд 8 червня 2010 року виніс постанову в тривалій господарській суперечці між компанією “РосУкрЕнерго” і НАК “Нафтогаз України”, зобов'язавши українську компанію повернути швейцарському трейдеру вилучені в січні 2009 року 11 млрд. кубометрів газу, і передати як неустойку ще 1,1 млрд. кубометрів.

1 липня Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію з розгляду рішення Стокгольмського арбітражного суду, розслідування фактів корупційної діяльності "Росукренерго" і причетності до цього посадових осіб органів державної влади і арешту екс-глави Державної митної служби А. Макаренка.

Читайте также по теме