Анна Штепура
16:44 21/02/2011

2011 рік буде роком дефолтів — економіст

face="Times New Roman, serif">
size="4">2011 рік буде роком дефолтів.

face="Times New Roman, serif">
size="4">Таку думку висловив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий в коментарі ГолосUA. 

face="Times New Roman, serif">
size="4">2011 рік буде роком дефолтів. Це — дрібні дефолти, коли уряд відмовляється, не може вчасно виплатити зарплату, лікарняні. Десь щось рветься. Тобто зібрали значно менше, ніж є, — і уряд вже в ручному режимі визначає, що вже є першочерговим — оцим заплатимо, а ці хворі (про заборгованість з виплат лікарняних — ред.) ще полежать. Вони ж не піднімуться на страйк, вони ж не органзовані ці хворі”, — наголосив він.

face="Times New Roman, serif">
size="4">На думку експерта, поява таких “дрібних дефолтів” — це прояв фінансових дисбалансів, нестачі грошей, і продовження кризи державних фінансів. Також, зауважив економіст, це прояв такого ручного режиму, коли Фонд соціального страхування мав би збалансувати свої власні доходи і видатки. 

face="Times New Roman, serif">
size="4">Це означає, що зарплат стало менше, не виплачуються вони вчасно. А відрахування від зарплати ідуть у Фонд соціального страхування. Таким чином не надходять планові надходження до Фонду і не виплачуються лікарняні”, — зауважив В. Лановий.

face="Times New Roman, serif">
size="4">Нагадаємо, що голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук повідомив, що заборгованість по виплаті лікарняних в Україні сягнула критичної межі. За його даними, станом на січень 2011 року фінансовий дефіцит бюджету Фонду соціального страхування склав понад 750 млн. грн. 

face="Times New Roman, serif">
size="4">Така ситуація може призвести до того, що дефіцит Фонду на кінець 2011 року може сягнути понад 1,5 млрд. грн., що буде фактично означати крах для всієї системи соціального страхування”, — наголосив М. Якібчук.

Читайте также по теме