ГолосUA
10:16 10/12/2009

50 тисяч осіб підписалось під вимогою ліквідувати “Нафтогазмережі”

50 тисяч працівників газових господарств України підписались під вимогою ліквідувати “Нафтогазмережі” — дочірнє підприємство “Нафтогаз України”. Під будівлею Національної комісії з регулювання електроенергетики України сьогодні провели відповідну акцію протесту. Про це з місця події передав кореспондент Голос UA.

За словами голови профспілки працівників газових господарств України Олега Агрби, мета пікетування будівлі комісії — “прибрати структуру-посередника”.

“Чиновники НКРЕ повинні понести відповідальність за свої дії, зокрема, за техногенну ситуацію у Вінницькій області. Наприкінці листопада не маючи на це законних підстав, комісія відбирає ліцензію у компанії “Вінницягаз” та віддає її філіалу “Нафтогазмережі”. Сьогодні в області працює два аварійних номера “04” і “10-04”, люди отримують по дві розрахункові книжки, при цьому не розуміючи, хто приїде до них за викликом у випадку аварійної ситуації: “Вінницягаз” чи “Нафтогазмережа””, — сказав О. Агрба.

Він також зазначив, що якщо тарифи на транспортування газу не підвищать так, як цього вимагає “Вінницягаз”, борги у газовій галузі будуть надалі рости.

Водночас начальник Жмеринського газового управління Анатолій Слободянюк, сказав, що “Вінницягаз” не проти постанови уряду щодо утворення “Нафтогазмережі”, проте в області викликає незадоволення відсутністю механізму передачі напрацювання з одного органу в інший.  

Нагадаємо, 30 листопада 2009 року у місті Вінниця відбулася передача газорозподільних мереж державної власності від ВАТ «Вінницягаз» до ДП «Нафтогазмережі». /> Угода про передачу газових мереж відбулася в односторонньому порядку, тобто без присутності голови ВАТ «Вінницягаз» Ігоря Марчака.

Як пояснив сам І. Марчак, він був відсутній під час підписання, оскільки перебував у відрядженні у столиці. «Вінницягаз» була попереджена, що 30 листопада договір (між НАК «Нафтогаз України» та «Вінницягаз» — ред.) припиняє свою дію, і нас попросили передати мережі. Я тому сьогодні в Київ поїхав, щоб з’ясувати це питання, бо мережі сьогодні передати можна, а що завтра відбудеться з людьми?», — сказав він.

Отримавши газопроводи державної власності, «Нафтогазмережі» також підписала договори з міськими, сільськими та селищними радами Вінницької області про передачу підприємства в користування газових мереж комунальної форми власності.

Як повідомлялось, постанова Кабінету Міністрів України від 10 червня 2009 року №775 «Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж» та наказ Міністерства палива та енергетики України від 4 вересня 2009 року № 439 передбачає підписання актів прийому-передачі державного майна (в т.ч.: розподільні газопроводи, споруди на них, проектно-кошторисна та виконавчо-технічна документація, транспортні засоби спеціального призначення), що перебувало на балансі ВАТ «Вінницягаз» на баланс ДП «Нафтогазмережі».

Довідка: ДП «Нафтогазмережі» – дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», створене відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж» від 10 червня 2009 року № 775. Діяльність підприємства спрямована на забезпечення безпеки споживачів природного газу, виконання Закону України «Про трубопровідний транспорт», підвищення контролю за модернізацією газопроводів та їх ефективного використання.

М. Олексевич

 

Читайте также по теме