ГолосUA
15:36 25/05/2009

87% українців підтримують повну заборону паління у громадських місцях

87% українців підтримують прийняття закону, який цілком забороняє паління у більшості громадських місць, зокрема, на всіх робочих місцях, в офісах, ресторанах та барах.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, передало інтернет-видання «Кореспондент».

Згідно із результатами опитування, крім підтримки ідеї у цілому, українці схвалюють положення, що забороняє куріння у різноманітних спеціальних громадських місцях, зокрема у лікарнях та клініках (97%), офісах і на інших робочих місцях (90%), у громадських установах (магазини й театри) (96%), у ресторанах (79%) і навіть у барах (75%).

Українці не лише стурбовані чужим димом (69% респондентів стверджують, що дуже занепокоєні), вони визнають, що пасивне куріння є причиною проблем зі здоров’ям. Приблизно дев’ять із десяти вважають, що вплив чужого диму — це серйозна (67%) або помірна (23%) загроза для здоров’я.

Крім цього, 89% українців відчувають, що чужий дим є ризиком для здоров’я офіціантів та барменів, і вважають, що роль держави полягає у тому, щоби забезпечити їм належний захист.

«У Рамковій конвенції із боротьби з тютюном, яку Україна ратифікувала у 2006 році, зазначено: наукові дані недвозначно підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності», — заявила член оргкомітету коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганна Гопко.

«Чому бармен або офіціант протягом робочого дня у прокуреному закладі змушений платити власним здоров’ям за тютюнову залежність інших людей? Фактично, його право на безпечні для здоров’я умови праці не дотримано. Це ганьба для суспільства, що прагне бути цивілізованим», — додала експерт.

 

Читайте также по теме