ГолосUA
13:06 20/04/2010

АМК оштрафував порт «Южний» на 1 мільйон гривень

Антимонопольний комітет України оштрафував на 1 мільйон гривень ДП «Морський торговельний порт «Южний» за зловживання монопольним становищем у вигляді створення нерівних умов діяльності підприємствам, що надають вантажні послуги в акваторії порту.

Про це повідомила прес-служба уряду.

Згідно із рішенням Комітету, порт «Южний» має усунути порушення впродовж 10 днів.

Присутній на засіданні Комітету повноважений представник порту «Южний» визнав факт вчинення порушення, зобов’язався виконати прийняте рішення та сплатити штраф до державного бюджету.

«Ми визнаємо створення умов, котрі обмежили конкуренцію, і зобов’язуємся в подальшому діяти чітко в межах закону. Проте допущене порушення є провиною і результатом безвідповідальної позиції попереднього керівництва порту «Южний», питання щодо притягнення до відповідальності якого буде окремо розглянуто у встановленому законодавством порядку», – сказав виконувач обов’язків заступника начальника порту з правових питань Денис Булдаков.

За висновками розслідування Комітету, монопольні зловживання порту «Южний» на ринку послуг із забезпечення безпеки мореплавства призвели до обмеження конкуренції між вантажними підприємствами, що працюють в акваторії порту.

Як встановив Комітет, торік та впродовж першого кварталу цього року порт «Южний» застосовував різні знижки на портові збори для вантажних суден, що здійснюють перевантажувальні роботи на власних причалах та причалах порту. Одним підприємствам надавалися знижки в 30%, для причалів порту – 50%, іншим суб’єктам – знижки не надавалися взагалі. Натомість згідно із постановою Кабінету Міністрів «Про портові збори», порт має право встановлювати знижки в 50%, однак не наділений повноваженнями диференціювати їх рівень.

Коментуючи прийняте рішення, Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв зазначив: «Неправомірні, антиконкурентні, монопольні дії порту «Южний» щодо вантажних підприємств нанесли економічну шкоду їхній діяльності і призвели до негативних наслідків для країни. Ми врахували позицію представників порту під час визначення розміру санкцій. Адже штраф міг бути набагато більший, однак він боляче вдарив би по трудовому колективу, чого ми не допустили. Порушення буде припинене, і це – головне».

Олексій Костусєв також додав, що Комітет дуже прискіпливо підходить до контролю за діяльністю морський портів і найближчим часом прийматиме рішення у трьох справах про порушення з боку «Миколаївського морського торговельного порту».

Як відомо, ДП «Морський торговельний порт «Южний» розташований в місті Южне Одеської області і є найбільш глибоководним портом України. Глибина підхідного каналу порту допускає завантаження суден з надвеликою водотоннажністю, що є одним із головних критеріїв у виборі вантажовласників.

 

Читайте также по теме